Egye le a koleszterinszintjét!

Koleszterin? Kerülje el! Hatékonyan segítheti a koleszterinszint-csökkentő terápia eredményességét, ha néhány apróságra odafigyel. Nem kell íztelen fogásokon rágódnia, vérzsír-értékei mégis egyre lejjebb és lejjebb csúsznak majd.

Koleszterin: kívülről vagy belülről?

Bizonyára hallott már arról, hogy szervezetünk is termel koleszterint, méghozzá éppen annyit, amennyire szüksége van. Mivel azonban a legtöbb élelmiszerünk - a növényi eredetűek kivételével - kisebb-nagyobb mennyiségben szintén tartalmaz belőle, egészségtelen táplálkozás esetén bizony kórosan megemelkedhetnek a vérzsírok értékei. Mivel ez a folyamat egészen a végső stádiumig teljesen fájdalommentes, rendszeres kontroll nélkül nem vehetjük észre állapotunk romlását. Így értelemszerűen adódik a kérdés, megelőzhető lenne-e sok szív- és érrendszeri betegség, ha élelmiszereinkben nem lenne koleszterin?

A válasz azonban nem túl egyszerű. Egyrészt figyelembe kell venni, hogy egyesek szervezete öröklött okok miatt magától is túl sok koleszterint termel, másrészt a vérzsírok szintjének emelkedéséért nem kizárólag a táplálkozás tehető felelőssé. Érdekes tény, de az egészséges szervezet extrém mennyiségben felvett koleszterint is ki tud választani, tehát sem belső, sem külső okok miatt nem kellene hiperkoleszterinémiásnak lennünk. Miért vagyunk mégis? Azért, mert nemcsak egészségtelenül táplálkozunk, hanem életmódunk egyéb tényezői is hajlamosítanak a betegségre. Ilyen például a dohányzás, a alkoholfogyasztás, de ronthat a helyzeten a kezeletlen magas vérnyomás, a cukorbetegség is. Szerencsére olyan készítmények állnak az orvosok rendelkezésére, amelyekkel a magas vérzsír-szintek eredményesen kezelhetők. Azonban a pirulák hatékonyságát fokozhatja, ha odafigyelünk táplálkozásunkra!

Polymeal - az új csodadiéta?

2004-ben új korszak köszöntött be a szív- és érrendszeri diéták világába. Táplálkozáskutatók az addig rendelkezésre álló szakirodalmi adatok és tapasztalatok alapján egy olyan étrend alapjait fektették le, amely képes hatékonyan kiegészíteni a lipidszintet csökkentő gyógyszeres kezelést, de önmagában is segít a lehetséges szövődmények elkerülésében. Ennek az étrendnek a Polymeal nevet adták, és nem kétséges, hogy sikerre ítéltetett, hiszen nemcsak ízletes és könnyen betartható, hanem olyan élelmiszerek is szerepelnek benne, mint például a mandula, a csokoládé vagy éppen a vörösbor. Ki ne szeretne egy ilyen diétát? A felszín mögött azonban nagyon komoly vizsgálatok, felmérések és kutatások állnak. A klinikai kutatásokkal is alátámasztott étrend összeállításakor kalkulációk készültek a diétát tartók várható élethosszáról is, amelyeknél figyelembe vették a kardiovaszkuláris betegségek várható megjelenését.

Jó tudni, hogy az étrend kialakításához alapul vett vizsgálat 1948-ban kezdődött, összesen több mint ötezer embert figyeltek meg negyvenhat éven keresztül. Nem mondhatjuk tehát, hogy a Polymeal minden előzmény nélkül, egy-két ember munkájából született volna, éppen ezért joggal bízhatunk hatékonyságában is.

Miből áll a Polymeal étrend?

Az antioxidánsok és a telítetlen zsírsavak jótékony hatásairól már addig is tudtunk, ezeket az előnyös tulajdonságokat kovácsolja egybe a Polymeal-diéta. Nincsenek különösebb megkötések, csak ajánlások arra vonatkozóan, bizonyos élelmiszerekből átlagosan (és rendszeresen!) mennyit kell fogyasztanunk.

Nézzük ezeket sorban! A legfontosabb összetevők a zöldségek és a gyümölcsök, ezekből legalább napi 400 grammot ajánl az étrend. Ennek hatására körülbelül 21%-kal csökkenhet a kardiovaszkuláris szövődmények kockázata, míg a naponta ajánlott mintegy 2,7 gramm fokhagyma egyenesen negyedével csökkenti a rizikót.

Ennyi fokhagymát jelent egy nagyobb, vagy két kisebb gerezd. A zöldségek mellé - amelyeket akár a fokhagymával is ízesíthetünk - sovány, főleg tengeri hal fogyasztása javasolt, egyszerre körülbelül tíz dekagrammnyi mennyiségben, hetente legalább négyszer. Ezzel akár 14%-kal is csökkenhet az előbb említett szövődmények kockázata. Ha a halat például mandulás bundában, vagy mandulával megszórva készítjük el, és rendszeresen legalább napi 68 gramm mandulát fogyasztunk, a további 12%-os csökkenést érhetünk el. Végére maradtak az élvezetek: a Polymeal-diétában a csokoládé- és az alkoholfogyasztás is megengedett, sőt mi több, ajánlott. Azonban vannak mennyiségi és minőségi megkötések, csokoládéból például csak a kizárólag kakaóbabból készülő, magas kakaóvaj-tartalmú fekete- vagy étcsokoládé ajánlott, napi egy táblányi mennyiségben. Borból pedig kizárólag minőségi vörösbort szabad inni, másfél decilitert naponta.

Ha mindent betartunk, nemcsak ízletes diétánk lesz, hanem a kombinálódó hatások segítségével akár háromnegyedével is csökkenthetjük a kardiovaszkuláris szövődmények kockázatát.

Mit nyerhetünk?

Ha még nem állapították meg nálunk a vérzsírok szintjének kóros megemelkedését, a Polymeal-diéta csodákra képes. A felmérések szerint a kiemelt kockázatú, ötvenéves férfiak körében akár 6,6 évvel is meghosszabbodhat az élethossz, a szív- és érrendszeri betegségek nélkül közel 10 évvel hosszabb ideig élhetnénk, és a betegen töltött évek száma is csökkenne, közel két és fél évvel. Ennél kisebb mértékű, de szintén impozáns pozitív kilátásokat tartogat a nők számára is a Polymeal-diéta, így összességében megállapíthatjuk, hogy senki sem jár rosszul vele.

Új korszak kezdődött tehát a koleszterinszint-csökkentő diéták világában. Ön is belép?

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső