Egészséges életmód iskolaszezonban

Az izgalmas, programokkal teli nyári hónapok után elérkezik a szeptemberi iskolakezdés, amikor a gyerekeknek vissza kell állni a szabályozott rendszerben való működésre, legyen szó tanulásról, játékról vagy étkezésről.

Ha a szeptemberi teendőkről beszélünk, egy szülőnek feladatok hosszú sorát kell átgondolnia és megszerveznie úgy, hogy gyermeke testi és lelki állapotára is odafigyeljen. Minden évben izgalmas programot nyújthat, és segíthet ráhangolódni a tanulásra, ha a szülők a taneszközök, könyvek, füzetek beszerzését közösen bonyolítják a gyerekekkel. A korábbi generációk bevált szokása volt a tankönyvek otthoni csomagolása, ezzel a könyvek állapotának, épségének védelme. Ez a feladat nemcsak érdekes volt, a csomagolópapír és a rákerülő mintás címke kiválasztása miatt, de még hasznosnak is mondhattuk, mert egy közösen elvégezhető otthoni tevékenységen túl még a szépérzéket is fejlesztette, és megtanított értékelni a könyveket.

Szabadidős programok

Utána kell járnunk a szabadidős tevékenységek, szakkörök lehetőségeinek is, hogy okosan tudjuk kialakítani gyermekeink helyes fejlesztését. A tanulás oroszlánrésze iskolai feladat. Hetente mintegy 35-40 órát töltenek csemetéink a kényelmetlen iskolapadokban strukturáltan, fegyelmezve. Próbáljuk úgy beosztani délutánjaikat, hogy felszabadulhassanak, és minél több időt töltsenek a szabad levegőn, tágas élettérben. Ilyenkor szeptemberben már nem olyan erős a nap sugárzása, ezért a szabadtéri programok hozzájárulnak a D-vitamin raktárak feltöltéséhez. Figyeljük meg gyerekeink érdeklődését, és válasszunk olyan szakköröket, sport- vagy zenei tevékenységeket, amik illenek képességeikhez. Ezzel nemcsak mozgásfejlődésük, kézügyességük, koncentrációs képességük fejlesztéséhez járulunk hozzá, de nyári aktivitásuk, és vidámságuk sem szenved csorbát.

Rutinfeladatok és pihenés

A tanév elején segítsük a kicsik időbeosztását, hogy kialakuljon bennük a naponta elvégzendő rutinfeladatok fontossága is. Az önállóságra nevelés egyik eszköze, ha maguk készítik elő a másnapi ruhájukat, pakolnak be a táskájukba, és készítik el házi feladataikat. A kötelességek megtanítása és ellenőrzése mellett fordítsunk minden nap időt arra, hogy beszélgessünk gyermekeinkkel, és hallgassuk meg élményeiket, sérelmeiket. A megváltozott élethelyzet és feladatkörök mellett jóval több pihenésre is szüksége van egy fejlődő szervezetnek. A felnőtteknek következetesen kell alakítani a gyerekek hétvégéit is, hogy legyen idő játékra, közös családi programokra, és legfőképpen mindig pihenjék ki magukat.

Helyes táplálkozás

A fizikai és agyi teljesítmény nagyban múlik a helyes bánásmódon, a kiegyensúlyozott lelkiállapoton, és a helyes tápláláson. Bár nyáron sok friss, idénynek megfelelő élelmiszert tudunk az asztalra varázsolni, sajnos gyakori hiba a programok sokasága mellett a rendszertelenség. Az iskolakezdéssel újra szabályossá válhat az étkezés, de nagyobb figyelmet kell fordítani a minőségre. Sajnos ritka az az iskolai menza, ahol válogatott alapanyagokat használnak, és az egészségmegőrzés a cél. Előnye az, hogy a diákok minden nap meleg ebédhez jutnak, hiányosságait pedig otthon tudjuk ellensúlyozni.

Gyerekeinknek minden nap készítsünk reggelit, és csomagoljunk tízórait, hogy ne legyenek feszültek, figyelmetlenek. Már kicsi korban hozzá lehet őket szoktatni pl. a rozs- vagy magvas kenyérhez, müzlihez, zöldségből készült szendvicskrémekhez, gabonakásákhoz, gyümölcssalátákhoz. Mutassunk példát étkezési szokásainkkal, és a gyermek lemásolja azokat! Csemetéink hangulata, koncentrálóképessége és tanulási kedve is javítható, ha ilyenkor kálciumban, magnéziumban, vasban, káliumban és omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket kapnak. Ez azt jelenti, hogy ételkészítéshez rendszeresen használjuk: a teljes kiőrlésű gabonákat (pl. barna rizs, zab, árpa, tönköly, hajdina, stb.), az olajos magvakat, a különböző olajokat (pl. lenolaj, mogyoróolaj), a hüvelyeseket, a csírákat, a különféle tejtermékeket, halakat, a mákot, a diót és nyers zöldségeket.

Itt emelném még ki a triptofán nevű aminosav fontosságát is, amely hozzájárul a kedélyállapot stabilizálásához, az alvási zavarok javításához, valamint a szorongásos tünetek enyhítéséhez. Jelentős mennyiségben található meg a húsokban, halakban, datolyában, joghurtban, túróban, szezámmagban, csicseriborsóban vagy a földimogyoróban. Szinte ösztönösen tudjuk, hogy hangulatunk javításában még nagy mesterek lehetnek a szénhidrátok, melyek képesek fokozni a szerotonin („boldogsághormon”) termelését az agyban. Itt kell óvatosnak lennünk! Az édességek állandó nassolása többet árt, mint használ! Kellemes, és hosszabban tartó hatást érhetünk el összetett szénhidrátok fogyasztásával, így a gabonákkal, tésztaételekkel, olajos magvakkal, zöldségekkel (pl. burgonya) és gyümölcsökkel (pl. banán).

Vitamin- és ásványi anyag pótlás

Már szeptemberben gondoljunk arra, hogy a hetek múlásával, egyre szükségesebbé válik pótolni, feltölteni vitamin- és ásványi anyag raktárainkat. Ősszel még találunk a piacokon szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. Ahogy haladunk a tél felé, egyre csökken a zöldségek beltartalmi értéke, de minden évszaknak van preferált nyersanyaga. Ősszel válasszuk a friss szőlőt, a szilvát, a gombát, a kelbimbót, a diót vagy a káposztát. Ha előre szeretnénk készülni a télre, ilyenkor még lehet zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket aszalni, és megfelelően elcsomagolni. Ha otthon mindezek figyelembevételével étkezünk, immunrendszerünket is felkészítjük az őszi és téli fertőzéses, gyulladásos betegségek ellen. Minden évszakváltásnak megvan a maga szépsége, és újabb lehetőségeket kínál számunkra. Változik a természet, változik a hangulatunk, változik az energiaszintünk. Figyeljünk ezekre, hogy meglássuk a szezon különlegességét és egyediségét, így újult erővel vághatunk neki az új tanévnek, a pihentető nyár utáni dolgos hétköznapoknak.

Egészséges receptekre vágyik? Az Ízek és Érzések szeptember-októberi számában számos finomságra lelhet, emellett mindent megtudhat, ami a tudatos táplálkozásról fontos lehet. Legyen Ön a 20 új előfizető egyike és nyerje meg a divatos táskát!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.