Ecettel takarítani? Pár perc is elég a hatékonysághoz

Az ecet legalább annyira hatékony a takarításhoz, mint a legnépszerűbb bolti termékek, állítja laboratóriumi tesztek alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Ezért csodaszer az ecet.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a 20 százalékos ecet elpusztítja a baktériumok szinte 100 százalékát, így legalább annyira hatékony a takarításhoz, mint a legnépszerűbb bolti termékek. Az egyesület ezúttal arra volt kíváncsi, hogy mennyire rövid idő alatt működik hatékonyan az ecet.

Gombaölő hatás már egy perc alatt

A laboratóriumi tesztek a 20 százalékos étkezési ecet fertőtlenítőképességét vették górcső alá. Különböző behatási időkkel dolgoztak: 1 perces, 5 perces és 10 perces méréseket végeztek. Az eredmények alapján elmondható, hogy az étkezési ecet az adott vizsgálati körülmények között 5 perc behatási idő után rendelkezik baktériumölő hatással, és 1 perc behatási idő után rendelkezik gombaölő hatással. Az ecet minden baktériumtörzs esetében elhanyagolható mértékűre csökkentette a felületen előzőleg megtalálható kórokozók mennyiségét.

dada
Az étkezési ecet hatékony, természetes, olcsó gomba- és baktériumölő takarítószer is. Fotó: Getty Images

Az ecet messze a legolcsóbb

A hatékonyság és kíméletesség mellett természetesen egy-egy termék ára is fontos szempont vásárláskor. Egy korábbi teszt szerint, ennyibe kerülnek átlagosan a vizsgált termékek literenként:

  • Domestos Extended Power Pine Fresh - 750 Ft/liter
  • Sanytol univerzális fertőtlenítő spray - 1850 Ft/liter
  • Frosch ecetes tisztítószer - 1000 Ft/liter
  • házilag elkészíthető Ökokörös keverék - 250 Ft/liter
  • 20 százaékos étkezési ecet - 200 Ft/liter

Az ár mellett az is fontos szempont, hogy a legtöbb bolti tisztítószer számos egészségre és a környezetre nézve ártalmas hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaz, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete 2019-ben kampányt indított az egészségünkre biztonságos és környezetbarát tisztítószerek népszerűsítésére. Például bemutatták a hagyományosnak is nevezhető, tisztításra alkalmas egyszerű szereket: mit tud, mire jó, hogyan használjuk az ecetet, a citromsavat, a szódabikarbónát és társaikat.

Mi helyett használjunk ecetet?

Az alternatív és olcsó tisztítószerek - például az ecet - legalább ugyanolyan jól elvégzik a fertőtlenítést, mint a boltiak, ugyanakkor kevésbé ártanak a természeti környezetnek. Ha nem akarunk lemondani a flakonos, bolti termékekről, akkor válasszunk ecettartalmú, öko-címkés tisztítószereket. A laboratóriumi eredmények szerint ezek is elvégzik a munka legfontosabb részét - kevésbé terhelve a környezetet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)