Bajt okoz, ha a kismama ilyet eszik

Az anya zsírban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát és életen át tartó zavarokat okozhat - állapították meg a Bécsi Orvosi Egyetem Agykutató Központjának tudósai.

Így hat a magzatra, ha a kismama diót eszik - kattintson!

Az anyai organizmusok a telítetlen zsírsavak megnövekedett bevitele esetén a várandósság teljes ideje alatt túl nagy mennyiségű endokannabinoidot termelnek, amellyel túlterhelik a magzat agyában a kannabinoid-receptorokat és korlátozzák az egészséges agyi hálózat fejlődését. Az agysejtek így nem tudnak többé megfelelően integrálódni az agyba és ellátni a hozzájuk rendelt feladatot. Ennek következményeként kialakulhat például figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), skizofrénia vagy szorongásos rendellenesség is. Ráadásul ezeket a károkat a táplálkozás későbbi megváltoztatásával sem lehet helyreállítani.

kismama, várandós, terhes, gyermekvállalás, étkezés, zsíros ételek, agyfejlődés
kismama, várandós, terhes, gyermekvállalás, étkezés, zsíros ételek, agyfejlődés

Mik az endokannabinoidok?

Az endokannabinoidok olyan anyagok, amelyeket a test maga állít elő. Részét képezik az endokannabinoid-rendszernek, amely az emberi agyban és más szervekben is alapvető kommunikációs szisztémaként funkcionál. Az endokannabinoidok a felnőtt agyban csökkentik az idegsejtek közötti kémiai kommunikációt azáltal, hogy neurotranszmissziót a kannabinoid-receptorokhoz kötik.

Az endokannabinoidok a fejlődő agyban meghatározzák, melyik helyre pozícionálják magukat az idegsejtek, milyen módon alakítsanak ki kötődéseket. Ez azt jelenti, hogy minden anyag, amely befolyásolja a kannabinoidok működését, az agyi fejlődést is megváltoztatja - hangsúlyozták a kutatók.

Bár az eredmény állati modellek alapján született, a kutatók szerint a vizsgálat hasonló hatásmechanizmust állapítana meg emberek esetében is. A problémán valószínűleg a születés utáni egészséges, zsírban szegény táplálkozás sem segít.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció