Ázsia konyhaművészei: így főznek tőlünk keletre

Ínyencek állítják: az ázsiaiak közül a kínai konyha a legfinomabb és legváltozatosabb, a gasztronómia olyan szintjét jelenti, mint Európában a franciáké.

Hatalmas ország, nagy különbségek

Szögezzük le: olyan, hogy kínai konyha, tulajdonképpen nincs is. Kínán kívül emlegetjük csak egységesen kínainak, valójában azonban minden tartományban más-más étkezési szokások, technikák, alapanyagok jellemzők, és a világszerte elterjedt kínai vendéglők jó része is specializálódott egy-egy tájegység ételeire, leggyakrabban a kantonira. A tengerparton a tengeri állatok, növények fogyasztása jellemző, Pekingről a kacsasült juthat először eszünkbe, Senhszi tartomány jellegzetes ételei a gőzölt tészták, Tajjüanban szeretik a savanyított ételeket, Hunantól Szecsuánig pedig inkább a csípős ízeket, a paprikát, Kantonban pedig talán a legjellemzőbb az alapanyagok hihetetlen változatossága.

A szükség jó szakács

Kína rendkívül népes ország, történelme során nemegyszer fordult elő súlyos éhínség. Nem csoda hát, hogy a gasztronómiájuk egyik legjellemzőbb vonása, hogy - európaiaknak szokatlan módon - szinte mindent felhasználnak, ami tápanyagforrás lehet és valamilyen technikával ehetővé tehető. Bizonyos ízeltlábúaktól kezdve a kígyókon át egyes rágcsálókig, sőt nagyobb testű négylábúakig sok minden fazékba kerül. Egy leírás szerint a kantoniaknak az a hírük, hogy "mindent megesznek, ami négylábú, kivéve a bútort, mindent, ami repül, kivéve a repülőt, és mindent, ami úszik, kivéve a hajót".

Rizs: mindig, mindenhez

Ami nálunk leggyakrabban csupán agyonunt köretként szerepel terítéken, az Kínában alapeledel: a rizs azt jelenti az ázsiaiaknak, mint az európaiaknak a búza, és gyakorlatilag egyetlen étkezésből sem hiányozhat. Mártások, szószok, tojás, zöldségek, szaftos húsok teszik változatossá. Nem is annyira főzik, mint inkább gőzölik: egy adag megmosott rizst két-háromszor annyi, forrásban lévő vízbe öntenek, majd a fazekat szorosan lezárják, törülközővel körbetekerik. A rizs körülbelül háromnegyed óra múlva a gőzben megduzzad, megpuhul, és tökéletes állagú lesz.

Érdemes lenne hazai táplálkozásunkban is nagyobb szerepet szánni a rizsnek, amelynek proteinje az egyik legjobb, teljes értékű, hipoallergén fehérjeforrás, és mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. A HáziPatika.com Egészségreceptek rovatába bizonyítják, hogy sokan vannak, akik nálunk is mesteri módon használják ezt az értékes alapanyagot.

Szójából fehérje

A hús kevés és drága, így nagy jelentősége van az egyéb fehérjeforrásoknak, így például a szójának. A szójabab eredeti formájára már nem is emlékeztet, mikor tányérra kerül, szójatej, sajt, szójamártás, szójalisztből készült metélt formájában. A kínaiak fehérjeellátásában nem segíthet a tej és a nálunk használatos sokféle tejtermék, mivel ezek gyakorlatilag ismeretlenek errefelé. Ennek biológiai oka van, ugyanis a kínaiak nagy többségét sújtja az ún. késői laktázhiány. Ez azt jelenti, hogy kisgyermekkoruk elmúltával megszűnik az emésztőrendszerük laktózbontó képessége, ezért a tej fogyasztása emésztési problémákat, haspuffadást, hasfájást, hasmenést vált ki.

Hasznos recepteket találtunk a szója felhasználására is az Egészségreceptek között, például a ajánljuk figyelmébe.

Ezernyi zöldség köríti a húsfalatokat

Jóval gazdagabb a kínai piacokon kapható zöldségek, gyümölcsök választéka, mint ahogy azt Magyarországon megszoktuk. Akadnak olyan zöldségfélék is, amelyeket itthon ismerünk ugyan, de nem használunk étkezésre, ilyen például a tarlórépa és a repce. Jellegzetes különlegesség a bambuszrügy, a gyömbér és a shiitake-gomba. A hús fogyasztása sokáig csak a gazdagok kiváltsága volt, még ma sem mindennap kerül asztalra. Édesvízi és tengeri halak, sertéshús, csirke, kacsa a legkedveltebb húsfélék. Ezeket apróra vagdalva, párolva, sütve, mogyoró vagy szójaolajban elősütve, fűszeres mártásokban készítik el. Érdemes megpróbálkozni például a elkészítésével.

Egzotikumok

Már nevében is hordja különleges voltát a fecskefészek leves, ami, bármilyen hihetetlen, de valóban egy madár építménye. A délkelet-ázsiai sziklás tengerpartok lakója a szalangána fecske, amely a nyálával tapaszt fészket magának. Ezt főzik bele zöldséges húslevesbe, ritka, drága ínyencségként. Riasztó neve van egy másik, ma is kapható gasztronómiai kuriózumnak, a száznapos tojásnak is. Ez úgy készül, hogy a friss kacsatojást agyag és rizsszalma-hamu keverékébe burkolják és hűvös helyre teszik száz napra. Ennyi idő alatt a légmentesen lezárt tojás állaga megváltozik: fehérjéje áttetsző barnára, sárgája zöldesfeketére vált. Pikáns mártással teszik asztalra, és állítólag az íze és a szaga is különleges.

Kínaiul enni...

Kedvet kapott a kínai konyhához? Látogasson el a oldalon keresztül! A tálalás és a teríték is nagyban különbözik az európaitól. A kínaiak alacsony asztal mellett a földön ülve, kézben tartott tálkákból, evőcsészékből szeretnek enni, evőeszközül egy pár fa vagy műanyag (régen az előkelő családoknál elefántcsont) evőpálcika és porcelánból készült mártásos kanálka szolgál. Az étel mindig annyira feldarabolva, vagy olyan puhára főzve kerül asztalra, hogy késre egyáltalán nincs szükség evés közben. Egy étkezés akár 8-10 fogásból is áll, ezeket azonban nem egymás után, hanem egyszerre tálalják, így mindenki ízlése szerinti sorrendben és összetételben szed magának belőlük.

...és inni

Az ételeket tea kíséri, amelynek választéka legalább akkora, mint a mi borainké, termesztési helye, fajtája, pácolása, szárítása, erjesztése, keverése szerint. A sok közül az északi tartományokban legjobban a jázminvirággal kevert teát kedvelik, délen pedig a zöld tea a legnépszerűbb. Szeszes italok között a legelterjedtebb a rizspálinka, de erjesztenek kölesből, árpából is különböző erősségű italokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: