Az olcsó pezsgő finomabb

Egy nemrég végzett vak kóstolás során a résztvevők 18-tól 400 fontig (kb. 6 ezer forinttól 150.000 forintig) terjedő árú pezsgőket és habzó borokat ízleltek meg. Nagy meglepetésre a 40 fontos (15 ezer forintos) pezsgőt ítélték a legízletesebbnek.

Az oxfordi és londoni egyetemek kutatói olyan kóstoló csoportot állítottak össze, amelyben négy pezsgőszakértő, hat közepesen hozzáértő borszakértő, és öt alkalmai alkoholfogyasztó átlagember vett részt. A kóstolók hátfajta pezsgőt és habzóbort kaptak: három Mumm márkát, melyek ára 39 és 75 font (15 ezer Ft és 28 ezer Ft) közé esett, három Perrier-Jouet pezsgőt, amelyek 40, 50 és 400 fontba (15 ezer, 18 ezer és 150 ezer Ft) kerültek, és egy Ridgeview angol habzóbort, amely 18 fontba (6 ezer Ft) kerül. Az italokat egyforma, címke nélküli fekete palackokban szolgálták fel, így a kóstolókat még az ital színe sem befolyásolhatta.

Az alapos szagolgatás, forgatás és kortyolgatást követően a szakértők és a közepesen hozzáértő borászok a Mumm 40 fontos pezsgőjét ítélték a legjobb ízűnek. Az alkalmi alkoholfogyasztóknak pedig a Mumm 75 fontos de Verzenay NV márkája ízlett a legjobban. A Flavour szakfolyóiratban közzétett kutatást azért végezték, hogy kiderítsék, meg lehet-e különböztetni a vörös és a fehér szőlő arányát a pezsgőkben, mivel ezek adják azok ízprofilját.

Pezsgő - az olcsóbb jobb?

Nem kell azonban kétségbeesniük azoknak, akik nemrég adtak ki egy kisebb vagyont egy nagyon drága palack pezsgőre. Nem pazarolták el a pénzüket, mert a drága pezsgő nem csak státuszszimbólum, hanem a kor előrehaladtával nemesedik is. Nem is beszélve arról, hogy az ára miatt biztosan jobb ízűnek érezzük.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra