Az 5 legmagasabb cukortartalmú gyümölcs

A gyümölcsökben található gyümölcscukor más, mint a finomított, feldolgozott cukor, azonban még így is fontos ügyelnünk arra, hogy mennyit viszünk be belőle a szervezetünkbe. Ugyanis minden cukor hatással van inzulinszintünkre, és ha nem figyelünk a cukorbevitelre, hosszabb távon súlygyarapodáshoz és diabéteszhez is vezethet.

Az alábbi gyümölcsöknek magas a cukortartalma, ezért érdemes ezekből csak mértékkel fogyasztanunk.

Licsi

Egy csészényi licsi 29 gramm cukrot tartalmaz, így az alábbi listából ezzel kell leginkább vigyáznunk. De az is tény, hogy ha ezt a mennyiséget elmajszoljuk, az 136 milligramm kalciumot biztosít szervezetünknek (ez majdnem az ajánlott napi bevitel duplája).

A gyümölcsök ugyan egészségesek, de nem szabad elfelejteni, hogy gyakran cukrokban gazdagok
A gyümölcsök ugyan egészségesek, de nem szabad elfelejteni, hogy gyakran cukrokban gazdagok

Füge

Bár kálium- és rosttartalma magas, a fügével mégsem árt óvatosan bánni, ugyanis egy nagy füge 10 gramm cukrot tartalmaz. Ez már majdnem olyan, mintha cukorkát szopogatnánk.

Mangó

Ha kis kockákra vágjuk, és egy csészényit kimérünk magunknak, abban nem kevesebb mint 23 gramm cukor lesz, viszont a napi ajánlott A-vitamin-bevitelünk harmadát fedezheti ez a mennyiség.

A cukorbetegek pontosan tudják, mennyire fontos, hogy mikor és mennyi szénhidrátot juttatnak a szervezetükbe. A gyümölcsök a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak, ezért nem mindegy, melyikből mennyit fogyasztanak. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, miből mennyit ehetnek a cukorbetegek.

Cseresznye

Egy csészényi magozott cseresznye 19 gramm cukrot tartalmaz, nem véletlen tehát, hogy sokan ebből a gyümölcsből szemezgetnek legszívesebben nyár elején. Ha mi sem tudnánk ellenállni, akkor a cseresznye magas káliumtartalmával és a kis piros szemekben lévő, jótékony antioxidánsokkal vigasztalhatjuk magunkat a cukortöbblet után.

Szőlő

A szőlőnek is magas a cukortartalma: ha egy csészényit szeretnénk elfogyasztani, akkor 15 gramm cukorral kell kalkulálnunk. "Cserébe" viszont magas az antioxidáns- és rosttartalma.

Forrás: womenshealthmag.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)