A testkép zavara öngyilkossághoz vezethet!

Azoknál a kamaszkorú lányoknál, akik túl kövérnek látják magukat, több öngyilkosságra utaló magatartási elem jelenik meg azokhoz képest, akik valóban túlsúlyosak - derül ki az Inas Rashad gazdasági adjunktus (Georgia Egyetem, USA) által vezetett vizsgálat eredményeiből, amelyek a Social Science and Medicine februári számában jelentek meg.

A zabálás pszichológiája

A zabálás pszichológiája
Nézze meg elhízással, testképpel, fogyókúrával foglalkozó videósorozatunkat!

Noha kutatások összefüggést találtak az elhízás, a depresszió és a szuicid magatartás között, Rashad és Dhaval Dave (Bentley Egyetem) ezeket a rizikótényezőket az egyén saját testsúlyáról alkotott képe alapján elemezték.

"A tiszti főorvos szerint mind az elhízás, mind az öngyilkosság nagy jelentőségű a kamaszkorúak körében, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni" - közölte Rashad. "Azt találtuk, hogy a valódi testsúlytól független testsúly-érzékelés fontos témakör, amelynek nagy jelentősége lehet az elhízás nagymértékű elterjedésének megoldásában."

A kutatók 1999 és 2007 közötti adatokat használtak fel a Fiatalok Kockázati Magatartási Felügyelő Rendszeréből, mely szerint a középiskolások 17 százaléka komolyan fontolóra vette az öngyilkosság lehetőségét. Az adatokat nem csak arra használták fel, hogy megállapítsák, a túlsúly vagy ennek érzékelése okozhatják-e a szuicid gondolatokat és kísérleteket a középiskolások körében, hanem a lehetséges gazdasági költségek kiszámítására is.

"Ha a túlsúlyosság nem csupán a szokásos egészségügyi ellátást és laboratóriumi marker költségeket jelenti, hanem fokozza az öngyilkosság kockázatát is, figyelembe kell vennünk ezeket a költségeket, ha megoldást nyújtunk" - közölte Rashad.

A vizsgálat során kiderült, hogy a testtel való elégedetlenségnek nagy hatása van minden szuicid magatartásformára a lányoknál, a férfiaknál azonban általánosságban jelentéktelen volt. A lányoknál például a túlsúly bármely érzékelése 5,6 százalékkal emelte az öngyilkossági gondolatok valószínűségét, az öngyilkossági kísérletekét 3,2 százalékkal, és a kísérlet miatti sérülésekét 0,6 százalékkal. A kutatók azt is hozzáteszik, hogy a kamaszkorú lányok öngyilkossági kockázata az elhízott kamaszkorúak költségeinek potenciálisan 280-350 millió dollár (80-100 milliárd forint) többletköltségét jelentheti, amely tartalmazza a betegségek és azok egészségügyi ellátását és az olyan közvetett költségeket, mint a teljesítmény kiesés, a csökkent jövedelem és a korai halálozás.

Rashad azt reméli, hogy további kutatások készülnek majd a témával kapcsolatban, ám azt ajánlja, hogy a fiatalok öngyilkosságát megelőző törekvések a fiatalok oktatására fókuszáljanak, a testsúllyal kapcsolatos egészséges hozzáállás kialakításával.

"A testtel való elégedetlenség gyakorisága az olyan speciális fiatal populációkban, mint a nem fekete bőrű lányok, az átlagos fiatal lakossághoz képest még nagyobb jelentőségű, még akkor is, ha valódi testsúlyuk a normál tartományban van" -teszi hozzá Rashad. "Ezen fiatalok azonosítása, segítése és oktatása egy egészséges testkép kialakítására csökkentheti az öngyilkossági kísérletek számát."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag