A testkép zavara öngyilkossághoz vezethet!

Azoknál a kamaszkorú lányoknál, akik túl kövérnek látják magukat, több öngyilkosságra utaló magatartási elem jelenik meg azokhoz képest, akik valóban túlsúlyosak - derül ki az Inas Rashad gazdasági adjunktus (Georgia Egyetem, USA) által vezetett vizsgálat eredményeiből, amelyek a Social Science and Medicine februári számában jelentek meg.

A zabálás pszichológiája

A zabálás pszichológiája
Nézze meg elhízással, testképpel, fogyókúrával foglalkozó videósorozatunkat!

Noha kutatások összefüggést találtak az elhízás, a depresszió és a szuicid magatartás között, Rashad és Dhaval Dave (Bentley Egyetem) ezeket a rizikótényezőket az egyén saját testsúlyáról alkotott képe alapján elemezték.

"A tiszti főorvos szerint mind az elhízás, mind az öngyilkosság nagy jelentőségű a kamaszkorúak körében, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni" - közölte Rashad. "Azt találtuk, hogy a valódi testsúlytól független testsúly-érzékelés fontos témakör, amelynek nagy jelentősége lehet az elhízás nagymértékű elterjedésének megoldásában."

A kutatók 1999 és 2007 közötti adatokat használtak fel a Fiatalok Kockázati Magatartási Felügyelő Rendszeréből, mely szerint a középiskolások 17 százaléka komolyan fontolóra vette az öngyilkosság lehetőségét. Az adatokat nem csak arra használták fel, hogy megállapítsák, a túlsúly vagy ennek érzékelése okozhatják-e a szuicid gondolatokat és kísérleteket a középiskolások körében, hanem a lehetséges gazdasági költségek kiszámítására is.

"Ha a túlsúlyosság nem csupán a szokásos egészségügyi ellátást és laboratóriumi marker költségeket jelenti, hanem fokozza az öngyilkosság kockázatát is, figyelembe kell vennünk ezeket a költségeket, ha megoldást nyújtunk" - közölte Rashad.

A vizsgálat során kiderült, hogy a testtel való elégedetlenségnek nagy hatása van minden szuicid magatartásformára a lányoknál, a férfiaknál azonban általánosságban jelentéktelen volt. A lányoknál például a túlsúly bármely érzékelése 5,6 százalékkal emelte az öngyilkossági gondolatok valószínűségét, az öngyilkossági kísérletekét 3,2 százalékkal, és a kísérlet miatti sérülésekét 0,6 százalékkal. A kutatók azt is hozzáteszik, hogy a kamaszkorú lányok öngyilkossági kockázata az elhízott kamaszkorúak költségeinek potenciálisan 280-350 millió dollár (80-100 milliárd forint) többletköltségét jelentheti, amely tartalmazza a betegségek és azok egészségügyi ellátását és az olyan közvetett költségeket, mint a teljesítmény kiesés, a csökkent jövedelem és a korai halálozás.

Rashad azt reméli, hogy további kutatások készülnek majd a témával kapcsolatban, ám azt ajánlja, hogy a fiatalok öngyilkosságát megelőző törekvések a fiatalok oktatására fókuszáljanak, a testsúllyal kapcsolatos egészséges hozzáállás kialakításával.

"A testtel való elégedetlenség gyakorisága az olyan speciális fiatal populációkban, mint a nem fekete bőrű lányok, az átlagos fiatal lakossághoz képest még nagyobb jelentőségű, még akkor is, ha valódi testsúlyuk a normál tartományban van" -teszi hozzá Rashad. "Ezen fiatalok azonosítása, segítése és oktatása egy egészséges testkép kialakítására csökkentheti az öngyilkossági kísérletek számát."
hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag