A koleszterin valóban bűnös?

A koleszterin az ember számára nélkülözhetetlen - szerepe pótolhatatlan a sejthártyák felépítésében vagy a nemi hormonok és a "stresszhormon" képződésében.

Nem e létfontosságú molekulával van tehát a gond, hanem az emberrel, aki nem tart mértéket, és felesleges mennyiségben fogyasztja el az állati termékekkel együtt.

A stressz is okozhatja

Hibás az a kényszerképzet, hogy az emelkedett koleszterinszint feltétlen kóros. A pajzsmirigy alulműködésekor vagy tartós stressz esetén is megemelkedik a szintje. Mivel a koleszterin csak a vér útján juthat felhasználása helyére, ha többre van szükség belőle, magasabb lesz az értéke is a mérés során. Stresszhelyzetben, amikor sok stresszhormonra (kortizolra) van szükség, nyilván több koleszterin kerül a mellékvesékbe a stresszhormon előállításának a helyére, hogy a szerv biztosíthassa az utánpótlást.

De magas a koleszterinszint akkor is, ha a mérés előtt egy-két nappal tojás, szalonna vagy más, állati zsírt tartalmazó étel fogyasztása történik. A magas koleszterinszint tehát egyaránt jelentheti a szervezet normál működését, és jelenthet fokozott kockázatot is. A gondot az elkülönítés lehetősége jelenti, hogy mikor melyik esetről van szó.

Mennyire stresszes? Feszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete? Töltse ki tesztünket , és eredményei alapján javaslatokat kap arra vonatkozóan, hogyan tudna javítani a helyzeten!

A probléma oka

A kétféle helyzet elkülönítésének kulcsa az életmódban keresendő. Ha a magas koleszterinszint mellett jellemző az ülő, mozgásszegény életmód, az állati eredetű táplálékok rendszeres fogyasztása, valamint egyéb kockázatnövelő káros szokások (dohányzás, koffein, alkohol) fennállása, akkor valószínű, hogy a magasabb koleszterin valóban rizikótényezőt jelent. Ha azonban a táplálkozás döntően növényi étrendre épül (zöldségek, gyümölcsök, gabonák, csírafélék, olajos magvak), akkor a magasabb koleszterinszint oka máshol keresendő.

Ilyen eset a már említett tartós stressz, vagy a pajzsmirigy alulműködése is. Ilyenkor nem a koleszterin, hanem a stressz csökkentése vagy hatékonyabb kezelése a megoldás. Ha a stressz tartósnak bizonyul, és a szervezet kifárad, egy idő után a pajzsmirigy is elkezd alulműködni. Az ilyenkor jellemző magasabb koleszterinszint a szervezet védekező mechanizmusainak egyik következménye. Indokolatlan csökkentése ilyenkor éppen a szervezet ellen lehet. Ez a helyzet a hormonegyensúly zavarainak esetén is. A magasabb koleszterinszint tehát nem minden esetben és mindenáron csökkentendő, csak akkor, ha indokolt.

Az étkezés szerepe

A rejtett koleszterin, amelyet a hús, a belsőségek, a tojás és más állati termékek tartalmaznak, valóban ártalmasak, ha rendszeresen kerülnek a szervezetbe. Ha ezen felül még a testmozgás is hiányzik, amely részben akadályozná annak lerakódását, még nagyobb a kockázat. A feleslegesen bevitt koleszterint kénytelen a szervezet valahol "elhelyezni". Így döntően az erekben, azoknak is a már károsodott, vagy különösen terhelt területein, elágazódási pontjain rakódik le, amelyben később mész jelenik meg.

Tipp Hajlamos koleszterinbajokra? Válaszoljon kérdéseinkre , hogy megtudja, mekkora eséllyel jelentkezik Önnél koleszterinprobléma! A koleszterin lerakódása, valamint a következményes érszűkület megdöbbentő mértéket ölthet. De megdöbbentő a szervezet bámulatos képessége is, ahogy ezt a szűkületet képes ellensúlyozni. A nyaki főverőér akár 60-80%-os mértékben is beszűkülhet, mire az első tünetek (feledékenység, memóriazavar, szédülés) megjelennek. Ha az életmód nem változik, előbb-utóbb a többi ér is hasonló sorsra jut.

A koleszterin lerakódása és a meszes erek által okozott érszűkület következtében a szövetek elsősorban az agy vérellátásának biztosítására a szervezetnek növelnie kell a vérnyomást. S mivel idősebb korban már nagyobb a szűkült erek aránya, ezért az optimális vérnyomásérték is magasabb. Az ilyen helyzetekben alkalmazott túlzott vérnyomáscsökkentés kétélű fegyver, amely bizonyos körülmények esetén például fizikai vagy szellemi terhelés alkalmával kockázatossá is válhat. A mindenáron való csökkentés helyett inkább csak szabályozni kell a vérnyomást.

A koleszterin valóban bűnös?

A koleszterin valóban bűnös?

A probléma megoldása

A koleszterinszintet főleg életmódbeli és étrendi, valamint genetikai tényezők határozzák meg. A máj az összes koleszterint elő tudja állítani, a táplálékkal elegendő csupán az alapanyagait bevinni. A javasolt bevitel mértéke legfeljebb 300 mg/nap, az átlagos koleszterinfogyasztás ezzel szemben majdnem a duplája. Koleszterin csak az állati eredetű alapanyagokban található, a növények nem tartalmazzák.

A koleszterinszint természetes úton úgy szabályozható, ha kevesebbet fogyasztunk belőle, ha növeljük a növényi rostbevitelt, ha rendszeresebben mozgunk, és ha csökkentjük a stressz mértékét. Az étrendi és életmódbeli változtatások döntő fontosságúak. A koleszterin mesterséges csökkentése helyett a táplálkozást és az emésztést érdemes rendbe tenni, valamint az érfalak védelmét biztosítani. Ezt szolgálják az alábbi tanácsok is:

  • Az állati eredetű élelmek (hús, belsőségek, felvágottak, zsíros sajtok, tejszín stb.) csökkentése
  • Olajos magvak és hidegen sajtolt olajok rendszeresebb fogyasztása
  • A több rostanyag bevitele érdekében törekedjünk a teljes értékű növényi táplálkozásra
  • Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket
  • A káros szokásokat (alkohol, dohányzás, koffein) csökkentsük, vagy teljesen hagyjuk el
  • Szükség esetén használjunk megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag-kiegészítőket
  • Hatékony stresszkezelési technikák elsajátításával következetesen csökkentsük a stresszt
  • Meg kell találni a rendszeres testmozgás és a megfelelő pihenés arányát

Mindezek nemcsak a magas koleszterinszintet , de más betegségek kockázatát is csökkentik. Az életmódváltás pedig mindössze csak elhatározás kérdése, és abból áll, hogy olyan táplálékot fogyasztunk és úgy élünk, hogy az számunkra jobb életminőséget biztosíthasson.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra