A dehidratáció veszélyei: miért kell télen is inni?

Az egészséges életmód nem csupán a rendszeres testedzést, a tudatos táplálkozást, de a változatos folyadékfogyasztást is magába foglalja.

A víz szervezetünk fő alkotórésze. Hozzájárul a megfelelő keringéshez, hatással van a vér összetételére, befolyásolja a vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a kiválasztásban, a testhőmérséklet szabályozásában. Folyamatos pótlása elengedhetetlenül fontos, hisz a dehidratáció nemcsak a nyári forróságban veszélyeztetheti a szervezetet, de télen is problémákat okozhat.

Az egészséges szervezetben a folyadék felvétele és leadása egyensúlyban van, így megközelítőleg. 2,3-2,5 liter folyadékot veszítünk és veszünk fel naponta. Ugyanakkor szervezetünk számára állandó vízveszteséget jelent az izzadás, a párolgás, a széklet-, illetve a vizeletürítés is. A hőmérséklet emelkedésére testünk fokozott párologtatással, izzadással válaszol, jelentős mennyiségű vizet veszíthetünk. A folyadékhiány, pedig megnehezíti a testhőmérséklet szabályozását, ezért elengedhetetlen annak folyamatos utánpótlása. Testünk a legkisebb folyadékvesztést is jelezi, félszázalékos veszteségnél szomjúsággal hívja fel a figyelmet arra, hogy a szervezet már jelentős vízveszteséget szenvedett, ezért célszerű a nap folyamán folyamatosan pótolni az elvesztett mennyiséget. Akkor is ajánlatos inni, amikor a szomjúság, az izzadással távozott vízmennyiség kimondottan nem érzékelhető, vagyis télen.

Télen is gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű folyadékról

Télen komoly hőingadozásnak van kitéve a szervezet, hiszen míg kint akár fagypont alatt is lehet a hőmérséklet, addig bent a fűtésnek köszönhetően a 21-24 fok is lehet. Télen melegebb ruházatot viselünk a fűtött szobában, irodában könnyen megizzadhatunk. Ez a kontraszt talán akkor érzékelhető leginkább, amikor téli kabátban, sapkában, sálban fűtött helyiségbe lépünk. Ugyanakkor a száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyát is, ami szintén folyadékot von el. Tévedés tehát azt hinni, hogy folyadékigényünk kevesebb lenne télen. A hideg évszakban is ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékot fogyasztani, aki pedig sportol, ennél is több folyadékra van szüksége.

folyadékbevitel

Edzés, sportolás közben a szervezet több energiát használ fel , fokozódik a hőtermelése. Ezt a plusz hőmennyiséget a hőegyensúly fenntartása érdekében izzadás formájában adja le. Hidegben kevesebb energia kifejtéssel képes a szervezet a normális testhőmérsékletet fenntartani, ez kevesebb izzadással jár, nem emeli meg drasztikusan a folyadékigényt. Ám ez félrevezető lehet, hisz az elvesztett folyadékot feltétlenül pótolni kell. Nyári melegben, intenzív mozgás során hamarabb jelzi a szervezet folyadék igényét, hidegebb időben azonban jobban ügyelni kell erre, hisz a légzés során bekövetkező folyadékvesztést sem könnyű felmérni.

A dehidratáció veszélyei

A verejtékezés folyadék és energiaveszteséggel is jár, mellyel az ásványi anyagok és nyomelemek is távoznak a szervezetünkből. A legnagyobb mennyiségben nátriumot veszítünk, így az elvesztett folyadékot és elektrolitokat (pl. kalcium-, nátrium-, kálium-, magnézium-klorid, hidrogén-foszfát) pótolni kell. Az elektrolitok elengedhetetlenül szükségesek, például a normális ideg és izomműködés fenntartásához, a vérkeringés biztosításához, a vérnyomás szabályozásához, a tápanyagok oldásához, felszívódásához, a szervezet belső hőmérsékletének védelméhez. Amennyiben nem pótoljuk megfelelően a folyadékot, testünk több vizet veszít, mint amennyit felvesz dehidratáció, azaz kiszáradás léphet fel.

Kiszáradás: mit kell tudni róla és hogyan védekezhetünk ellene?

A szervezet víztartalmának kritikus csökkenése, azaz a kiszáradás jellegzetes tünetekkel jár: kínzó szomjúságérzés, szájszárazság, ráncos bőr, fejfájás, hányinger, szapora szívverés, a vizelet mennyiségének csökkenése, ájulás. A kiszáradás súlyosbodásával a teljesítmény drasztikusan csökken, gyengeség, kábultság, zavartság, tartós eszméletvesztés, kóma is kialakulhat.

Tipp Sportolás után igyunk eleget, akkor is, ha nem érzünk szomjúságot. Az intenzív, hosszabb ideig tartó testedzést követően megfelelő, minőségi összetételű sportitalok segítségével pótolhatók az elvesztett ásványi anyagok és szénhidrátok.

Fontos, hogy a korunknak, az időjárásnak, az évszaknak, fizikai aktivitásunknak megfelelően gondoskodjunk a rendszeres folyadék utánpótlásról. E célra a legalkalmasabbak az ásványvizek, de érdemes változatos formában biztosítani a kiegyensúlyozott folyadékbevitelt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: