A csokoládéfigurák eljövetele

Itt a tél, közelednek az ünnepek, a boltok polcait csokoládé télapók és édes karácsonyfadíszek lepik el. Az óriási áruválasztékban nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik mosolygós csokifigurát, szaloncukrot válasszuk.

A "műtélapók" reneszánsza

Bizonyára sokan tapasztalták már azt a sokszor óriási különbséget, amely egy-egy csokoládéfigura ízében, állagában, illatában, küllemében tapasztalható. A húsvéti nyulak és télapók között akad nagyon olcsó (25-40 forintos) és meglehetősen drága (900-1200 forintos) példány is. Mi teszi őket ilyen különbözővé? Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke kifejtette, hogy alapvetően kétféle összetételű termék kerül napjainkban forgalomba. Az egyik a kakaóvajat tartalmazó, a másik a tejbevonóból (kakaós masszából) készült figura. Harminc évvel ezelőtt még nem volt bevonómasszás édesség, ez a fogyasztói társadalom terméke, és pusztán anyagi okok vezettek ahhoz a nyolcvanas évek derekán, hogy elkezdjék a "műtélapók" nagyüzemi gyártását.

Mi az a tejbevonó?

Ha leveszünk a polcról egy csokoládéfigurát, és megnézzük a csomagoláson található összetételt, sok terméken olvashatjuk, hogy tejbevonó masszából készült. Mit is jelent ez? A bevonó masszában a kakaóvajat - amely a csokoládék összetételének felét alkotja - keményített növényi zsírral helyettesítik, ez legtöbbször pálmaolaj vagy kókuszolaj. Az összetételcsere folytán lényegesen alacsonyabb árfekvésben tud kikerülni a fogyasztókhoz. A bevonómasszát elsők között a Balaton szelet tetején és a linzerkarikán alkalmazták, napjainkra viszont már tömegesen elterjedt.

Valódi csokoládé

A csokoládé olyan termék, amely kakaómasszából, kakaóvajból, esetleg kakaóporból és cukorból készül. Legalább 35 százalék szárazanyagot tartalmaz, ebből 18 százalék kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó. Természetesen akadnak ettől eltérő arányokat mutató csokoládék, amelyekben magas (akár 80 százalék) a zsírmentes kakaópor aránya. Számos tulajdonságban viszont mindannyian megegyeznek: testhőmérsékleten olvadnak, zsírban oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat (magnézium, réz stb.) tartalmaznak, sejtvédő antioxidánsokban - flavonoidokban - bővelkednek, és koffeintartalmuknál fogva enyhe élénkítő hatást fejtenek ki. Méltán nevezi őket dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke gyógyszernek.

A prémium hungarikum

A minőségi szaloncukorról van szó, amely tradicionális magyar termék. A karácsonyfa szaloncukorral való díszítése ugyanis kizárólag Magyarországon alakult ki. Nevét onnan kapta, hogy kezdetben a vendégváró szobában állították fel a karácsonyfákat, melyeket krémes állagú, házi kötésű fondán cukorkával ékesítettek. A mai termékek nagy része rendkívül impozáns kiszerelésben, különleges ízekben kapható, mely az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület vizsgálatai szerint jó vagy kiváló minőségű.

Fekete és fehér csokoládék rejtelmei

A fehér csokoládét kakaóvajból és cukorból készítik, kakaópor hozzáadása nélkül. Minél több a csokoládé kakaópor tartalma, annál feketébb. Sokan nem szeretik, mert kissé kesernyés íze van. Érdemes azonban kísérletet végezni: összehasonlítani különféle országok fekete csokiját, ugyanis nagy különbségek rejlenek köztük. Két helyről importálnak kakaóbabot Európába: Afrikából és Dél- Amerikából. Afrikában savas a termőföld, ezért a kakaóhoz több cukrot kell adni, hogy a kívánt ízt elérjék. A dél-amerikai kakaóporhoz viszont szinte alig kerül cukor. Ez a magyarázata annak, hogy miért más a svájci, mint a belga csokoládé. Fogyókúrázók és csokoládéfüggők! Jó hírünk van számotokra: kapható már olyan csoki, amelyben kevés a zsiradék (15-20%), viszont annál több a kakaópor (70-78%). Persze nem érdemes ebből sem sokat enni, maximum naponta 40 grammot lehet "bűnözni"!

Sajnos a legtöbb tejcsokoládéban rendkívül sok a zsír, mintegy 50%, ezért nem javasolt sokat majszolni belőle, még élsportolóknak sem. Azért nem, mert általában az energiát a szénhidrátból nyeri szervezetünk, különösen, ha magas intenzitású edzéseket végzünk. Az alacsony intenzitású, hosszan tartó edzések alatt nyerjük főleg zsírból az energiát, az viszont általában mindenkinek a szervezetében (bőr alatt, izomrostok között) bőséges raktárt képez - kivételt csak egyes hosszútávfutók jelentenek -, ezért fölösleges zsírt pótolni. Ha valaki azt gondolja, hogy jó dolog csokoládéval biztosítania magát edzés előtt, az téved. A zsír nehezen emészthető (sokáig marad a gyomorban), ezáltal a mozgás nehezebbé válhat. Másrészt a szervezet először mindig a szénhidrátot használja és csak legvégül a zsírt. Kiknek javasolt mégis csokival gátolni az eléhezést? Az egész napos kerékpártúrára készülő szabadidő sportolóknak.

Kapcsolódó cikk: Meghasonlott csokinyulak

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső