A burgonya ezért egészséges

Habár a burgonyáról gyakran hallani, hogy aki szeretne egészségesen étkezni, messziről kerülje el, ez azonban közel sem igaz ebben a formában. Az egyébként igencsak népszerű zöldség számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Természetesen már az elején le kell szögezni, hogy mint a legtöbb konyhai alapanyagra, úgy a burgonyára is érvényes, hogy sokat nyom a latba az elkészítés módja. A boltok polcain sorakozó tejfölös-hagymás és egyéb ízesítésű chipsek valóban nem feltétlenül férnek el egy egészséges étrendben, maga a krumpli viszont annál inkább. Dacára annak, hogy a fehér kenyérrel és a finomított lisztből készült tésztákkal szokás egy kategóriába sorolni keményítőforrásként, azokhoz képest akad néhány rendkívül értékes sajátossága a tápanyagtartalom terén. Egy közepes, nagyjából 20 dekás burgonya az alábbi számokkal írható le:

 • 130 kcal
 • 4 gramm fehérje
 • 0 gramm zsír
 • 37 gramm szénhidrát
 • 4 gramm rost
 • 2 gramm cukor
 • 2 gramm vas
 • 48 milligramm magnézium
 • 926 milligramm kálium
 • 121 milligramm foszfor
 • 48 mikrogramm folsav

A burgonya remek káliumforrás
A burgonya remek káliumforrás

Mint az a fenti felsorolásból is látszik, a burgonya nagyszerű káliumforrás, mi több, egyetlen átlagos méretű gumó a napi káliumszükségletünk mintegy negyedét tartalmazza - közel kétszer annyit, mint egy közepes banán. Tekintve, hogy ennek az ásványi anyagnak kulcsszerep jut a vérnyomás szabályozásában, továbbá hozzájárul az egészségesvércukorszintés csontsűrűség fenntartásához, valamint a vesekövesség megelőzéséhez is, ez egy igen fontos szempont.

Fogyókúrára is alkalmas

Ugyancsak a burgonya mellett szól, hogy bár magas a szénhidráttartalma, eközben azonban rostokat is szép mennyiségben vonultat fel, ami sokat számít. Az élelmi rostok lassítják a zöldségből nyert glükóz felszívódását, ezáltal a vércukorszint sem ugrik meg olyan hirtelen étkezés után. Fontos persze megemlíteni, hogy a krumpli rosttartalmának hozzávetőleg fele a héjában található, tehát nem javasolt meghámozni fogyasztás előtt.

A rostok mellett akad egy másik szénhidrátcsoport is, ami hozzájárul a kiegyensúlyozott energiahasznosuláshoz. Az úgynevezett rezisztens keményítők hasonlóan viselkednek ugyanis, mint a rostok, pontosabban ezek sem szívódnak fel a vékonybélben, hanem továbbhaladnak a vastagbélbe, ahol az ott élő hasznos baktériumok martalékává válnak. A burgonya mindezek révén igazán laktató körete lehet a főétkezéseknek, elősegítve, hogy betartsuk az étrendünk összeállítása során célul kitűzött napi kalórialimitet.

Hasznosabb-e az édes rivális?

Hogyan javasolt felhasználni az édesburgonyát cukorbetegek számára? Részletek itt.

Gyakran emlegetik szuperélelmiszerként az édesburgonyát, ezáltal joggal merül fel a gondolat, hogy a pikánsabb aromájú vetélytárs értékesebb élelmiszer lehet a hagyományos burgonyánál. Az igazság azonban az, hogy egy ilyen összehasonlításban inkább döntetlen a végeredmény. Mindkét zöldség nagyjából azonos mennyiségű kalóriát és rostot tartalmaz, de míg az édesburgonya gazdagabb A-vitaminban, addig a burgonya kálium-, magnézium-, foszfor- és folsavtartalom terén is jobban teljesít. Összességében tehát egyik típust sem kell a másik kárára egyeduralkodóvá tenni a táplálkozásunkban.

Forrás: prevention.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)