A pontos adatok: ennyivel drágultak az élelmiszerek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) több mint 900 termék árát tartalmazó reprezentáns-adatbázisa szerint számos élelmiszer több mint 40 százalékkal drágult 2022 májusában éves bázison.

A hivatalos statisztika szerint is rendkívüli mértékben drágult több alapélelmiszer – írja a napi.hu . A lap a KSH adatbázisa alapján megnézte, hogy 2021-hez képest mennyivel kell többet fizetnünk az egyes élelmiszerekért.  

áremelkedés, drágulás, élelmiszerárak
Az élelmiszerek ára egyre magasabb. Fotó: Getty Images

A húsok között a csirkecomb a rekorder, amely 56,7 százalékkal drágult: az egy évvel ezelőtti kilogrammonkénti 691 forint helyett 1100 forintot kell érte fizetni. A csirkeszárny is sokkal többe kerül, 981 forintba, amely 43,4 százalékos növekedés. Az árstop viszont, úgy tűnik, valóban megfogta az érintett termékek árát, ugyanis a sertéscomb csak 3,6 százalékkal drágult (ez a tavaly novemberi ár), és a csirkemellért is csak 10,6 százalékkal kell többet fizetni. Ez 1670 forintot jelent.

Nagyon drága a trappista sajt és a paradicsom is

Ami a halakat illeti, a pontyszelet 25 százalékkal drágult, az ára már közelíti a 3000 forintot kilogrammonként. A harcsaszelet ugyan csak 15,2 százalékkal lett drágább, de így is 4630 forintba kerül. A tejtermékekkel kapcsolatban elmondható, hogy a 2,8 százalékos UHT tej árstopos, így annak ára csak 2,5 százalékkal emelkedett, egy liter 277 forintba kerül. Ezzel szemben a piaci áron kapható, ugyancsak 2,8-as ESL tej 27,6 százalékkal drágult, és már 347 forintba kerül. A trappistáért közel 3000 forintot kell fizetni, amely 43 százalékos drágulás. A tejföl és a kefir is 40 százalékkal kerül többe.

A búzafinomliszt árstopos, mégis 15,1 százalékkal drágult májusban. A teljes kiőrlésű búzaliszt 23,8, a rétesliszt pedig 53,4 százalékkal kerül többe. A fehér kenyér az egyik leggyorsabban dráguló élelmiszer, 43,3 százalékkal került többe májusban, mint egy évvel korábban (egy kiló ára 577 forint). A zsömle már 45 forint, 44,8 százalékkal drágult.

A zöldségek között a paradicsom , a korai burgonya és a zöldpaprika drágult a legnagyobb mértékben. A paradicsom ára átlépte a kilónkénti ezer forintot, a paprikáé pedig közel 1400 forint. A fagyasztott zöldborsó ára 9, a zöldbabé 6,5, a mexikói keveréké pedig 8,1 százalékkal drágult. A KSH által mért gyümölcsök közül az őszibarack drágult a legnagyobb mértékben, 52,2 százalékkal, de a szőlőinfláció is 30,9 százalékos. A görögdinnye ára 7,8 százalékkal emelkedett.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)