3 elterjedt tévhit a gyümölcsfogyasztásról

A rendszeres gyümölcsfogyasztás nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ugyanakkor meglehetősen sok tévhit is kering ezzel a témával kapcsolatban.

Az alábbiakban a Healthline gyűjtése alapján leszámolunk néhány, a gyümölcsfogyasztással kapcsolatos tévhittel.

Tévhit: mindig éhgyomorra kell gyümölcsöt enni

Sokan úgy gondolják, hogy a gyümölcsöt éhgyomorra kell fogyasztani, mert ellenkező esetben a gyümölccsel együtt vagy előtte fogyasztott étel a gyomorban marad, ahol erjedni kezd, ez pedig puffadást, hasi diszkomfortot és egyéb kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket okozhat. A valóság azonban az, hogy bár a gyümölcsök rosttartalma valóban lassíthatja az ételek kiürülését a gyomorból, de nem akadályozza meg az. Ez a lassulás ráadásul csak enyhe mértékű, és tulajdonképpen jó dolog is, hiszen segít abban, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak. Arra pedig, hogy az éhgyomorra fogyasztott gyümölcstől energikusabbak leszünk, tovább élünk, vagy éppen csökken a szemünk alatt lévő sötét karikák száma, nincs tudományos bizonyíték.

fiatal nő cseresznyét eszik
A rendszeres gyümölcsfogyasztás nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak.Fotó: Getty Images

Tévhit: ha közvetlenül étkezés előtt vagy után gyümölcsöt eszünk, csökken a tápértéke

Étkezés után a gyomorból kis adagokban kerül a megemésztett étel a bélrendszerbe. A vékonybél felépítése olyan, hogy minél több tápanyagot legyen képes felszívni - csaknem 6 méter hosszú, és a felszívódási felülete körülbelül 30 négyzetméter. Emiatt hatékonyan képes felvenni a tápanyagokat a gyümölcsökből, függetlenül attól, hogy éhgyomorra, vagy főétkezés előtt, illetve után fogyasztottuk azokat.

Nem véletlen, hogy gyerekkorunkban több zöldséggel és gyümölccsel kapcsolatban hallottuk azt a mondatot, hogy "a héjában van a vitamin". Vannak bizonyos zöldségek és gyümölcsök, amiket a héjával együtt a legegészségesebb fogyasztani.

Tévhit: reggel a legjobb gyümölcsöt enni

Vannak, akik azt állítják, hogy a magas cukortartalmú élelmiszerek, például a gyümölcsök "felébresztik" az emésztőrendszert azzal, hogy megemelik a vércukorszintet. Valójában minden szénhidrátot tartalmazó ételre igaz, hogy átmenetileg megemelik a vércukorszintet, attól függetlenül, hogy milyen napszakban fogyasztjuk őket, de ennek azon felül, hogy energiával és tápanyagokkal látja el a szervezetet, nincsenek speciális előnyei. Az emésztőrendszert nem kell "felébreszteni", mivel mindig készen áll arra, hogy munkába álljon, attól a pillanattól, hogy az étel a szánkba kerül. Gyümölcsöt enni bármilyen napszakban egészséges.

Éppen ezért nem igaz az az állítás sem, miszerint délután 2 óra után már jobb, ha nem eszünk gyümölcsöt. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a délutáni gyümölcsfogyasztás hízást okozna. Számos tényező befolyásolja, hogy a szervezet a bevitt kalóriákat energiatermelésre használja vagy zsírként raktározza-e, de a gyümölcsfogyasztás kerülése bizonyos napszakokban nincs ezen tényezők között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)