Vitamin kisokos (a B2 és B6 vitamin)

Ismerkedjünk a B-vitamin családdal!

A B-vitamincsalád két fontos tagja a B2- és a B6- vitamin, más néven a riboflavin és piridoxin. A B2-vitamin a sejtlégzéshez nélkülözhetetlen enzimek egyik alkotórésze. A sejtekben végbemenő oxidációs folyamatok segédanyagaként a zsírok, aminosavak, szénhidrátok lebontásában és átalakításában van fontos szerepe. Ezen oxidatív reakciók révén történik a májban a szervezetnek idegen anyagok közömbösítése, méregtelenítése. A B2-vitamin a nyálkahártyák épségének megőrzésében is szerepet játszik. Hiányában az ínyen, nyelven, szájzugban gyulladás, illetve berepedezés jön létre, a vörösvérsejtek érése károsodik, a bőr hámlik, viszket, a faggyúmirigyek begyulladnak.

B2-vitamint majdnem minden élelmiszer tartalmaz, ezenkívül a bélbaktériumok is termelik. B2-vitaminhiány a hosszantartó antibiotikum kezelés által károsodott bélflóra miatt vagy túlzottan egyoldalú, vitaminszegény táplálkozás következtében jöhet létre.

Legfőbb B2-vitaminforrások

a máj, szív, búzacsíra, búzakorpa, sárgaborsó, lencse, szója, szárazbab, tojássárgája, sajtok, brokkoli, élesztő.

A B6-vitamin, más néven piridoxin a fehérjelebontásban és az aminosavak anyagcseréjében játszik szerepet. A szervezetbe kerülve aktivizálódik, ez a forma jut be a sejtekbe. Jelenléte fontos a normális vérképzéshez, a központi idegrendszer folyamataihoz és a bőr anyagcseréjéhez. Önmagában a B6-vitamin számos központi idegrendszeri ingerületátvivő anyag szintézisében fontos. B6-vitamin hiányában ezért fokozott ingerlékenység, gyermekkorban esetenként epilepsziaszerű görcsök jöhetnek létre. Egyéb tünetek: ínygyulladás, ideggyulladás, esetleg anémia (vérszegénység).

Legfőbb B6-vitaminforrások

a máj, húsfélék, élesztő, olajos magvak, lencse, szárazbab.

A B2- és B6-vitamin napi szükséglete
Életkor B2-vitamin B6-vitamin
0-1 év 0,4-0,6 mg 0,3-0,6 mg
1-4 év 0,8 mg 0,9 mg
4-10 év 1,0-1,4 mg 1,3-1,6 mg
10-14 év 1,3-1,6 mg 1,8 mg
14-18 év 1,3-1,7 mg 2,0 mg
18 év felett 1,2-1,6 mg 2,0 mg
Terhesség, szoptatás 1,5-1,6 mg 2,5-2,6 mg

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés