Székletmarasztaló

A gyereknek még elnézzük, ha néha az alsóneműjébe üríti a székletét, de ha felnőttel történik, akkor azon a legtöbben viszolyognak. Pedig akár a lakosság 16 százalékát is érintheti a széklet-inkontinencia, és nőknél gyakoribb.

Hogy készül a szervezet a székelésre?

A végbél általában üres, mert a széklet az előtte levő szigmabélben tárolódik. A székletürítési inger akkor keletkezik, amikor a vastagbélen végighaladó mozgási hullám (amelyet perisztaltikának neveznek az orvosok) a szigmabélből a végbélbe juttatja a székletet. A végbél fala tágul és feszül, a benne levő érzékelőkből jut el az információ az úgynevezett székelési központba.

Ekkor a végbél izomzata összehúzódik, míg a záróizmok elernyednek. A természet - biztos ami biztos alapon - két záróizmot is tervezett a végbélnyíláshoz, egy belső, simaizomból és egy külső, harántcsíkolt izomból állót. Az simaizmot elsősorban a vegetatív idegrendszer aktiválja, akarattal nem tudunk hatni rá, míg a harántcsíkolt izomból álló záróizmot képesek vagyunk irányítani. Ennek köszönhető, hogy egy ideig képesek vagyunk visszatartani a székletet, ha kell.

Vannak, akik ezt az ingert nagyon sokáig, akár napokig képesek visszafojtani, de ennek ára van: a visszatartott székletből sok víz szívódik vissza, ez pedig annyira megkeményíti a székletet, hogy annak kiürítését aztán megszenvedi az ember.

Hol támadhat zavar?

Ha a székletet hosszú ideig visszatartja valaki, a végbél nagyon megtelik, és előfordulhat, hogy akaratlanul is ürül több-kevesebb bélsár. Ez a széklet-visszatartási rendellenesség egyik példája.

Az is előfordul, hogy valamilyen oknál fogva a záróizomgyűrűt nem képes valaki irányítani, így bármikor elkezdődik a székletürítés, amikor a végbél megtelik. Ennek hátterében állhat a zárógyűrűt beidegző idegek sérülése, amelyet okozhat például szélütés, a gerincvelő károsodása, illetve a szabályzó ideg sérülése.

Szintén széklet-visszatartási problémát okozhat magának a záróizomgyűrűnek a sérülése, amelynek hátterében lehet az izom túlfeszítése, illetve az ezen a részen kialakult daganatos elváltozás miatti műtét.

Nőknél a szülés után is bekövetkezhet a záróizom sérülése. Fiatal korban ezt az izomgyengeséget még képesek ellensúlyozni a nők, de a változókorban gyengülnek az izmok, így ilyenkorra komoly problémává válhat, ha sérült a záróizom. Egyes gyulladásos bélmegbetegedések, illetve a végbél körüli területen keletkezett tályogok is okozhatnak széklet-inkontinenciát.

Az is előfordulhat, hogy a végbél tágulóképessége csökken, ezért lerövidül a széklet érzékelése és a bél ürítésének sürgető szükséglete közötti idő.

Okozhatja még végbél- vagy gerincsérülés, végbél-előesés (a végbél nyálkahártyájának kitüremkedése a végbélnyíláson keresztül), szellemi hanyatlás (demencia), cukorbetegség következtében kialakult idegkárosodás, daganat.

A széklet-inkontinencia következményei

Mivel a beteg nem tudja szabályozni a székletürítését, ezért az alsóneműjébe ürít. Ha nem mosakszik meg rögtön, illetve a mozgásképtelen beteget nem teszik rögtön tisztába, akkor a szennyezett bőr felpuhul, fertőzés és fekély alakulhat ki rajta. Mivel a beteg állandóan kellemetlen szagot áraszt, ezért nem mozdul ki otthonról, végletesen elszigetelődik.

Ez a betegség még a vizelet-inkontinenciánál is nagyobb szégyenérzettel társul, így nagyon sok beteg nem is kér segítséget orvostól, pedig érdemes, mert egyre több módszerrel lehet segíteni a problémán.

Felmérések szerint a vizelet-inkontinenciára hajlamos nőknél gyakrabban fordul elő széklet-visszatartási probléma is.

Mit lehet tenni?

Ha a széklet-visszatartási zavar csupán enyhe, akkor - orvosi javaslatra - érdemes étrendváltoztatással és bélmozgást lassító, gyógyszerek használatával próbálkozni.

Az is előfordul, hogy segít, ha a beteg átnézi orvossal, milyen gyógyszereket szed más problémáira, mert van olyan hatóanyag, amely súlyosbíthatja a panaszokat.

A terápia része lehet a végbélizom-erősítő gyakorlatok megtanulása, amely segítheti a záróizmok működését. Az izmok megfeszítésével és elernyesztésével lehet edzeni, erősíteni a végbél záróizmát.

Fokozható a végbél záróizmának érzékenysége a széklet jelenlétére, ezt biofeedback-nek nevezik. Azt próbálják elérni, hogy a beteg jobban, hamarabb érzékelje a végbélbe érkezett és távozásra kész székletet. A motivált betegek 70 százalékán ez az eljárás képes segíteni.

Ha a problémát záróizom-beidegzési zavar okozza, akkor az illetőnek állandóan pelenkát kell viselnie, ezt a problémát rendszerint nem lehet megszüntetni.

Az izomsérülés miatt kialakuló széklettartási panaszokat megpróbálhatják műteni: segíthet az izom rövidítése, illetve a végbélizom-gyűrű szűkítése.

Bár morbidnak hangzik, de a beteg komfortérzetét növelheti, ha a végbélnyílást kivarrják a hasfalra, (sztóma) és ott, a hasra felragasztott tasakban (sztómazsákban) gyűlik a széklet. Ezt a műtétet ugyanakkor csak nagyon indokolt esetben végzik el.

A kutatók dolgoznak egy olyan mesterséges végbélzáró izomzat kifejlesztésén, amely a súlyos széklet-visszatartási problémákra is megoldást jelenthet.

Az erlangen-nürnbergi Friedrich-Alexander Egyetem tudóscsoportja például már kifejlesztett egy elektronikus készüléket, amely impulzusokkal erősíti a végbél záróizmait. Harmincnégy betegnél próbálták ki az eljárást: a megfelelő pontra elektródákat helyeztek és stimulálták az izmokat. Ha a páciensnél javulás következett be, akkor az egész rendszert beültették a bőr alá.

Ezzel a módszerrel a nyolcadára csökkent a pácienseknél a széklet-visszatartási probléma, a betegek felénél pedig teljes gyógyulást tapasztaltak a kutatók.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra