Puffadásűző táplálkozás

Néhány ételről egyértelműen tudjuk, hogy puffadást, fokozott gázképződést és hasfájást okozhat. Ezeket könnyű elkerülni. De mi van akkor, ha ezeket kerüljük, mégis érezzük a sok kellemetlen tünetet? Cikkünkből megtudhatja, hogyan és mit egyen!

Néhány ételről egyértelműen tudjuk, hogy puffadást, fokozott gázképződést és hasfájást okozhat. Ezeket könnyű elkerülni. De mi van akkor, ha ezeket kerüljük, mégis érezzük a sok kellemetlen tünetet? Cikkünkből megtudhatja, hogyan és mit egyen!

A puffadásűző táplálkozáshoz természetesen kerülnünk kell azokat az ételeket, melyekről közismert, hogy fokozzák a gázképződést. Bár van néhány olyan élelmiszer, mely mindenkire "hat", hogy melyek okozhatnak még puffadást, arra már saját magunknak kell rájönnünk. Az ételek puffasztó hatása ugyanis egyénenként eltérő lehet. A "kritikus" ételek közé tartoznak a hüvelyesek, a bab, a borsó, a lencse; bizonyos zöldségfélék: az articsóka, a spárga, a brokkoli, a káposztafélék, a hagyma és a retek; a gyümölcsök: banán, sárgabarack, dinnyefélék, szilva és aszalt szilva.

Vannak olyanok, akiknél a gabonafélékben, illetve a pékárukban található glutén okoz puffadásos panaszokat, másokat a tejtermékek, a sajtok vagy a joghurtfélék puffasztanak fel. Gyakran okoznak hasi panaszokat a túl cukros vagy éppen túl sós falatok, mint ahogy a szénsavas italok, üdítők és a sör is. A feldolgozott, előre csomagolt vagy tartósított élelmiszerekben olyan adalékanyagok lehetnek, melyeket nehezen emésztenek meg néhányan, emiatt okozhatnak hasfájást vagy haspuffadást.

A legjobb módszer a táplálkozásunk összeállításához, ha étkezési naplót vezetünk - ennek segítségével ugyanis könnyen megtalálhatjuk, hogy mely ételekre reagálunk érzékenyebben, illetve melyek azok, amelyeket gond nélkül fogyaszthatunk. Ha valaki gyakran puffad vagy sokszor fáj a hasa, érdemes allergiatesztet is elvégeztetnie - a laktózérzékenység, illetve a lisztérzékenység (cöliákia) is összefüggésbe hozható a hasi panaszokkal.

Kerüljünk minden olyan ételt, mely szoruláshoz, székrekedéshez vezethet - igyekezzünk rostokban gazdag ételeket választani, ezek ugyanis rendben tartják az emésztésünket!

Nemcsak az fontos, hogy mit!

Hanem az is, hogyan! Gyakran az is puffadásos panaszokat okozhat, ha túl gyorsan vagy túl sokat eszik valaki. Ilyenkor ugyanis rengeteg levegőt nyelhetünk evés közben, gyomorégést, feszülésérzést és puffadást okozva. Ha hajlamosak vagyunk a gázképződésre, puffadásra, akkor kerüljük a szénsavas italok fogyasztását, különösen evés közben, és a szívószál használatát is mellőzzük.

A falatokat jó alaposan rágjuk meg! Együnk lassan, nyugodt környezetben! A rohanás közben bekapott szendvics, vagy a menet közben legyűrt csokiszelet fokozhatja a hasi panaszokat, mert stresszes helyzetben egyébként is hajlamosak lehetünk több levegőt nyelni.

A szakemberek szerint az is lényeges lehet, hogy ne fogyasszunk olyan ételeket vagy ételkombinációkat, melyek hirtelen megváltoztatják a gyomor hőmérsékletét: például forró kávé után ne együnk fagylaltot!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)