Plusz éveket nyerhet, ha ilyet eszik!

A hosszú élet titkát már sokan próbálták megfejteni, egyelőre kevés sikerrel. Ám a kutatások során számos olyan apróbb dologra derült fény, amelyek plusz éveket adhatnak bárkinek. Meglepő, de bizonyos baktériumok is segíthetnek egészségünk megőrzésében.

Sokszor hallani olyan nemzetekről, melyek tagjai között szép számmal fordulnak elő matuzsálemi korúak is: ilyen például néhány kaukázusi törzs, de mostanság Japán neve is szerepel a hírekben ennek kapcsán. Ilyenkor mindig eltűnődünk, vajon mit tudnak ők, amit mi nem? Kevesebb stressz éri talán őket, többet mozognak, esetleg egészségesebben táplálkoznak? A táplálkozási szakértők szerint a magyar konyha és táplálkozási szokások nem éppen egészségesek, ám a hosszú élet titka nyilván nem csak a táplálkozásban rejlik. Van azonban egypár dolog, amit érdemes átvennünk, mert segítségükkel egészségesebbek lehetünk, és növeljük esélyünket a magasabb életkor megélésére is.

Tudatlanul, mégis egészségesen

A szükség nem csak nagy úr, hanem sokszor hasznos eszköz is. A tengerparti országok lakosai gyakran fogyasztanak telítetlen zsírsavakban gazdag, éppen ezért egészséges halféléket, a magas hegyekkel rendelkező, állattenyésztő népek fő energiaforrásai közé tartozik a tej és a tejtermékek hosszú sora. Nem voltak ezzel másként a bolgár pásztorok sem, akik közül kiemelkedően sokan élték meg a századik évüket. Erre figyelt fel Ilja Mecsnyikov, a francia Pasteur intézet tudósa, aki - sokakhoz hasonlóan - a hosszú élet lehetséges módját kereste. Elmélete szerint az öregedés oka az érelmeszesedés, és ezt a bélrendszerünkben élő rothasztó baktériumok okozzák. A pásztorok étrendjében gyakran szereplő joghurtot vizsgálgatva arra a következtetésre jutott, hogy a tejsavbaktériumok elpusztítják a szerinte káros baktériumokat. Az általa kitenyésztett törzset el is nevezte Lactobacilus bulgaricusnak, azaz bolgár tejbaktériumnak.

A XIX-XX. század fordulóján élt kutató elmélete csak részben bizonyult helyesnek, hiszen ma már tudjuk, hogy az öregedésért nem az érelmeszesedés okolható, de kutatásainak másik része máig kihat az egészséges táplálkozásra: ő bizonyította be ugyanis, hogy léteznek jótékony hatású baktériumok, azaz probiotikumok.

A bolgár hegyi pásztorok tehát nem tudtak róla, de évszázadokkal ezelőtt már probiotikus élelmiszereket fogyasztottak. De vajon mivel is járult és járul ma is hozzá az egészségmegőrzéshez a probiotikumok sora?

Tényleg a bélrendszerben van a védekezőképességünk nagy része?

Gyakran látható a kereskedelmi televíziókban az a reklámfilm, amely szerint immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerben található. Vajon igaz-e ez az állítás? Ezt nincs módunkban eldönteni, de tény, hogy védekezőképességünk egyik első és talán valóban legnagyobb bástyája a bélrendszer, vagyis pontosabban a benne élő mikroorganizmusok alkotta bélflóra. Ez normális esetben nem ad teret a fertőző baktériumoknak, de meglehetősen sérülékeny egyensúlya könnyen felborulhat.

Milyen káros hatások érhetik a bélflórát? A civilizált világ mindennapi élete számos próbatétel elé állítja: az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a káros szenvedélyek és a gyakori gyógyszerszedés mind ilyen lehet. Talán említeni sem kell, a túlságosan is közkedvelt antibiotikumok a betegséget okozó baktériumok mellett a jótékony hatásúakat is válogatás nélkül pusztítják el, ezért is ajánlják ma már az orvosok az esetenként elkerülhetetlen antibiotikus kezelés mellé a probiotikum-készítmények alkalmazását.

Tudatosan és egészségesen

A probiotikumok erősítik szervezetünk védelmét a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, valamint javítják az ásványok és vitaminok felszívódását. Azonban itt is igaz a régi mondás: a legjobb védekezés a támadás! Vagyis nem elég csak akkor nyúlni a probiotikus élelmiszerek vagy készítmények felé, amikor már baj van, hanem érdemes rendszeresen, megelőzésképpen fogyasztani ezeket. Vásárolhatunk erre a célra élőflórás joghurtokat vagy kefireket is, ezek jelentősen hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. Ha azonban ön felesleges kalóriabevitel nélkül akarja probiotikumokkal erősíteni védekező rendszerét, a gyógyszertárakban talál olyan készítményt is, amely több hasznos baktériumtörzset tartalmaz egyszerre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció