Mi történik az orvosnál?

Muszáj egyáltalán orvoshoz fordulni az aranyeres tünetekkel, nem lehet otthon, diszkréten "elintézni" a kezelést? A válasz egyértelmű: mielőbb forduljunk szakemberhez, hogy a komolyabb problémákat is megelőzhessük!

Az aranyér diagnózisa történhet orvos által, de nagyon gyakran a páciensek maguk veszik észre toaletthasználat után, hogy valami nincs rendben. Ez természetesen összefüggésben van a betegség stádiumaival is: minél előrehaladottabb az aranyér, annál komolyabb, feltűnőbb és kellemetlen tünetei vannak.

A kezdeti stádiumban az aranyerek kissé megnagyobbodott, tünetmentes csomók a végbélnyílás közelében, de nem tapinthatók, nem érzékelhetők, csak vizsgálat (végbéltükrözés) kapcsán láthatók. A második stádiumban a csomók székeléskor rövid időre kitüremkednek a végbélnyílás elé, de utána maguktól visszahúzódnak. A harmadik stádiumban a csomók már nem húzódnak vissza, de kézzel visszahelyezhetők, míg negyedik stádiumban kézzel sem lehet visszahelyezni azokat. A stádiumok során egyre erősödő fájdalom, a nyálkahártya gyulladása, a nyálkahártya berepedezése is lehet tünet.

Nehezebbé teszi a diagnózist az úgynevezett "békés" aranyér. Ebben az esetben ugyanis a beteg tünetmentes, nem alakul ki gyulladás, gyakran fájdalom sem jelentkezik. Ez ráadásul független a betegség stádiumától is.

Gyulladásmentes állapotban jelentkezhet viszketés, égető érzés, váladékozás, esetleg vér színezheti a székletet, esetleg a vécépapíron vehetünk észre vért. Ha begyullad az aranyér, a benne lévő vér megalvad, akkor fájdalmas, kemény duzzanat, csomó jelenik meg a végbélnyílásban vagy azon kívül.

Ha valakiben felmerül az a gyanú, hogy aranyere van, a legtöbbször igyekszik minél kevesebb figyelmet fordítani erre: kezeli, ameddig tudja. A betegek legtöbbje ugyanis a panaszait kínosnak érzi, és nem szívesen fordul orvoshoz, gyakran feszélyezve érzi magát vagy fél az ismeretlen vizsgálatoktól - vagy eleve attól, hogy valaki ezen az érzékeny területen vizsgálja. Azonban az aranyérhez hasonló panaszokat (például viszketést vagy váladékozást) sok más betegség is okozhat.

Az érintett területet minél hamarabb meg kell mutatni sebésznek vagy proktológus orvosnak, mert más betegség is okozhat hasonló panaszokat, többek között jó- és rosszindulatú végbéldaganatok, amelyek azonban időben felfedezve jól gyógyíthatók. A szakember kizárja azt is, hogy bőrbetegség, anális fisszúra vagy fertőzés okozza-e a tüneteket. A vizsgálat során nemcsak alaposan kikérdezik a beteget a tüneteiről, az életmódjáról és a kísérő panaszairól, de általában kézzel vagy valamilyen eszközzel meg is vizsgálják az érintett területet. Az aranyér az esetek többségében kézzel is kitapintható, anoszkópia, végbéltükrözés során láthatóvá is válik.

A végbéltükrözés gyorsan elvégezhető, és azonnal megbízható eredményt ad. Párhuzamosan, életkortól és egyéb panaszoktól függően további vizsgálatokat is szoktak végezni, hogy egyúttal mindenféle rosszindulatú betegség is kizárható legyen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: