Járványszerűen terjed az elhízás a tengerentúlon

Az Egyesült Államok minden államában meghaladta a 20 százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt – derült ki az amerikai egészségügyi hivatal jelentéséből.

A szövetségi járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss tanulmánya szerint egyedül Washingtonban maradt az elhízással élő felnőttek aránya 25 százalék alatt, illetve további öt tagállamban nem éri el a 30 százalékot. Ezek közé tartozik Kalifornia, Colorado és néhány északkeleti állam. A tagállamok legnagyobb részében a lakosság mintegy harmada tartozik az elhízottak körébe: a mutató 22 államban a 35 százalékot is meghaladja. Az elhízottak aránya Oklahoma, Louisiana és Nyugat-Virginia államban a legnagyobb, ahol közelít a lakosság feléhez.

hamburger, gyorsétel, egészségtelen táplálkozás
Egyre több felnőtt küzd elhízással az Egyesült Államokban. Fotó: Getty Images

A CDC kutatási jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államokban sehol nem haladta meg a 35 százalékot ez az arány. A 2022-es adatokból az is kiderül, hogy az elhízottság az afroamerikai felnőttek körében a leggyakoribb, 38 százalékukat érinti, míg az őslakos amerikaiak körében 35 százalékon áll a mutató. A spanyol ajkú amerikai állampolgárok pontosan harmada tartozik ebbe a kategóriába, míg a fehér felnőttek körében csupán 14 százalék az elhízottak aránya.

A CDC egy közelmúltbeli felmérése szerint tízből csupán egy ember tud egy év alatt számottevő fogyást elérni azok közül, akik túlsúllyal vagy elhízással küzdenek.

Iskolai végzettség szerinti összesítés alapján a felsőfokú végzettséggel rendelkező amerikai felnőttek 27 százaléka elhízott, a középiskolát végzettek 35 százaléka, a középiskolát nem végzetteknek pedig ennél is nagyobb aránya, 37 százaléka. A fiatal felnőttek (20-25 év közöttiek) körében 20 százalékon áll mutató, miközben a 45-54 év közöttieknél ennek kétszerese, csaknem 40 százalék az elhízottak aránya.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra