Így érezhetjük intenzívebben az ízeket

Néhány trükk segíthet az ízérzékelés felturbózásában és az étvágy serkentésében azoknak, akik előrehaladott életkoruk miatt már nem érzik annyira intenzíven az ízeket, mint korábban.

A kor előrehaladtával érzékszerveink tompulnak. Látásunkkal, hallásunkkal és tapintásunkkal együtt öregkorunkra ízlelésünk és szaglásunk is megváltozhat: egyik sem lesz már olyan kifinomult, mint korábban. Ha mindez az öregedés természetes velejárója – és nem szervi baj vagy valamilyen fül-orr-gégészeti probléma, például arcüreggyulladás, allergia, esetleg fertőzés okozza – a folyamat visszafordíthatatlan. Ám ahogy azt a healthnews.com is írja, a szaglás és az ízérzékelés gyengülése nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk az ízek élvezetéről.

Néhány trükk segíthet az ízérzékelés felturbózásában. Fotó: Getty Images
Néhány trükk segíthet az ízérzékelés felturbózásában. Fotó: Getty Images

Az ízérzékelés az egyik leggyakoribb érzékszervi változás, amivel az életkor előrehaladtával szembesülhetünk. Hátterében az áll, hogy a születésünkkor meglévő, nagyjából 9 ezer ízlelőbimbóból a hetvenes éveinkre már csak körülbelül 5 ezer marad. Ráadásul ezek sincsnek biztonságban: sorvadásnak vagy zsugorodásnak indulnak, így romlik az ízérzékelés, ami jelentősen befolyásolja az étvágyat, ezzel együtt a bevitt táplálék mennyiségét. Érdemes tudni, hogy a szaglás és az ízérzékelés szorosan összefügg egymással, ezért amikor az egyik területen minőségi romlás áll be, az a másik érzékszervünket is negatívan érinti. Az ízérzékelés elvesztése mögött ezért sokszor a szaglás romlása áll.

Kutatók szerint annak, amit mi ízként azonosítunk, 75-95 százaléka aroma, és a szaglás révén érzékeljük. Míg nyelvünk mindössze néhány ízt képes érzékelni, addig az orrunk több ezer illatot és szagot. "Az ízlelés és a szaglás elvesztése jelentős hatással lehet az életminőségre: sok esetben étvágycsökkenéshez és rossz táplálkozáshoz vezet" - idézte a healthnews.com Paul Y. Takahashit, a Mayo Klinika orvosát. Ám mint mondta, van pár egyszerű módszer, amivel a szaglást és az ízlelést is serkenteni lehet, javítva a táplálkozás hatékonyságát és az étkezések élvezeti értékét.

Együnk a szemünkkel is

Takahashi szerint jó megoldás lehet, ha élénk színű ételeket fogyasztunk (mint például az édesburgonya, a sárgarépa, az alma, az áfonya vagy az avokádó), a színek ugyanis a szem számára élvezetesek, ezért a színes ételek étvágyserkentők lehetnek.

Ne féljünk az erőteljes ízektől

A karakteres jellegű fűszerek – egyebek mellett a gyömbér, a fokhagyma, a csili, a mustár, és a fahéj – hatására javulhat az ízérzékelés. Sokan kedvelik a semleges ízű fogásokat, ám azok egy idő után, különösen ha a szaglás és az ízlelés is romlik, egyáltalán nem lesznek élvezetesek - véli Takahashi. A savanyú ételek is jó választásnak bizonyulhatnak, mert elősegítik a bőséges nyáltermelést, ami serkenti az ízlelőbimbók működését. 

Játsszunk a textúrákkal és az új ízekkel

Étvágyserkentő hatású lehet az is, ha különböző textúrájú ételeket kombinálunk: például pudingot ropogós keksszel, húst lédús gyümölccsel vagy kompóttal, leveseket roppanós péksüteménnyel. Ne féljünk az új fűszerektől, fűszernövényektől - tanácsolja Takahashi, mert amit korábban nem fogyasztottunk, lehet, hogy idős korunkban igazi Jolly Joker lesz.

Az ételek hőmérséklete is meghozhatja az étvágyat

Ha hozzászoktunk, hogy ebédre meleg ételt eszünk, próbáljunk ki olykor-olykor hűtött fogásokat: salátákat, szendvicseket, hideg sülteket. A hideg reggelit és vacsorát pedig alkalomadtán melegre cserélhetjük: a zabkása, a rántotta, a palacsinta, a melegszendvics szintén jó alternatíva lehet annak, aki változatosságra vágyik. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: