Hihetetlen dolgokra használták a vizeletet

Az ókorban ruhák tisztítására és szájvízként is használták, később pedig a puskapor egyik fontos alapanyagát biztosította - íme néhány meglepő dolog a vizeletünkről.

A Jóbarátok című népszerű vígjátéksorozat egyik epizódja után beégett a köztudatba - és kiirthatatlanul benne is maradt -, hogy a medúzacsípés okozta fájdalom vizelettel enyhíthető. Hogy ez miért nem jó ötlet, arról az alábbi cikkben írtunk bővebben, de meglepő módon nem ez az egyetlen furcsa módja a vizelet felhasználásának. Az évszázadok során tisztításra, fogfehérítésre, sőt puskapor elkészítésére is használták ezt a távolról sem steril folyadékot. Az IflScience cikke ezeket a különös kísérleteket gyűjtötte össze.

Tényleg kezelhető vizelettel a seb? Valóban antibakteriális hatása van a vizeletnek, és kezelhető vele például a medúzacsípés vagy bármilyen más sérülés? Kattintson a részletekért!

Ruhát tisztítottak vele

Az emberi vizelet egy nitrogénben gazdag szerves vegyület, amely ammóniára bomlik le. Vízzel vegyítve egy igen magas pH-értékű folyadékot kapunk, amely alkalmas a zsíros szennyeződések eltávolítására. Ezt az ókori Rómában is felismerték és ki is használták ezen tulajdonságát: a köztereken használt közösségi mosdók tartalmát egyenesen a helyi mosodába csatornázták át, ahol az ott hagyott ruhákat áztatták benne. A tisztításhoz hamut is használtak.

Meglepő dolgokra használták korábban a vizeletet. Fotó: Getty Images
Meglepő dolgokra használták korábban a vizeletet. Fotó: Getty Images

Amellett, hogy tisztította a ruhákat, a vizelet a benne lévő ammóniának köszönhetően a festett ruhaanyagok színét is segített megtartani. A maró hatású vegyület ugyanis megkötötte a bogyókból készült színezéket és meggátolta, hogy az kimosódjon a ruhákból.

Fogfehérítő szájvíz készült belőle

A rómaiak nemcsak a ruhájuk tisztítására, de a foguk fehérítésére is alkalmazták a vizeletet. A benne lővő ammónia tisztító és fertőtlenítő hatása miatt elpusztította a fogak környékén tanyázó baktériumokat, és a fogak színét is világosabbá tette. Később a vizeletbe más anyagokat is belekevertek, és egyfajta szájvízként öblögettek vele.

A puskapor alapanyaga volt

A ma ismert hadviselés kezdete a puskapor feltalálásáig vezethető vissza. Korai "receptje" nem volt bonyolult: ként és faszenet vegyítettek kálium-nitráttal (más néven salétrommal). Az első két összetevő beszerzése már a középkorban sem volt nehéz, a salétromot azonban csak a huszadik század elején tudták szintetizálni. Addig azt a vizeletből kellett kinyerniük, amit ürülékkel és hamuval kevertek ki, majd letakarták és megvárták, hogy az ammóniából felszabaduló nitrátok ionos kötést hozzanak létre a hamuban lévő káliummal. Ebből lett a kálium-nitrát, amely a puskapor elengedhetetlen kelléke volt hosszú ideig.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)