Görcsben

Mitől fájhat a has?

Talán nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna legalább egyszer életében a hasa. Olyan gyakori panasz ez, hogy szólásként is él a nyelvünkben: "valamilyen hasfájása van". Akkor mondjuk ezt, ha valami nem tetszik, vagy esetleg nyűgössé tesz. Ám ennél fontosabb, hogy a hasfájás a banális bajoktól kezdve egészen az életet veszélyeztető folyamatokig mindenféle betegség jelzése is lehet.

Ismeretes, hogy a hasi szervek ép körülmények között alig érzékenyek. A gyomor-bélrendszer üreges jellegénél fogva akkor jelez fájdalmat, ha valami belülről feszíti, nyomja, vagy falának simaizma görcsösen összehúzódik. Kitágulást okozhat gáz vagy folyadék, a görcs oka lehet valamilyen akadály a tovajutó béltartalom előtt, vagy gyulladás, netán kóros ingerek. A mechanikus akadály felett a bél kitágul, eleinte fokozott bélösszehúzódásokkal próbálja leküzdeni azt. Az ilyen elzáródásra jellemző a hirtelen fellépő, már-már elviselhetetlenségig fokozódó görcsös fájdalom.

Ezek a fájdalmak az esetek túlnyomó részében együtt járnak a betegek fokozott nyugtalanságával. Az ebben szenvedők összegörnyednek, hányják-vetik magukat, a fájdalomtól leizzadnak, gyengeség lesz úrrá rajtuk. E görcsös, elzáródásra jellemző tünetek azonban nemcsak bélrendszer elzáródáskor jelentkeznek, hanem akkor is, ha vesekő zárja el a vizelet útját, vagy epekő az epe útját. A vesegörcs a deréktájon kezdődik, a vesekőben érintett oldalon, és a fájdalom lefelé, a lágyék felé sugárzik, a húgyvezeték lefutása mentén. Epeköves roham a jobb bordaív alatt vagy a gyomorgödörben lép fel, és típusos esetben a jobb lapocka felé sugárzik. Ha bármely folyamat az üreges szerv kilyukadása miatt a hashártyára is ráterjedt, a beteg inkább mozdulatlanul fekszik, mert ilyenkor a legkisebb mozdulatra is - a hashártya húzódása miatt - elviselhetetlen fájdalmat érez.

Gyomortáji fájdalom oka - a fekélybetegségen kívül - lehet hasnyálmirigy gyulladás is, ami gyakori idült alkoholistáknál, vagy elhízott, zsírosan táplálkozó, epeköves egyéneknél. Talán nem annyira köztudott, hogy sokszor a szívinfarktus első jele a gyomortáji gyengeség, amely nemegyszer hasi katasztrófa gondolatát veti fel, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak lehetnek mindkét kórképben. Talán még kevésbé ismert, hogy a tüdők alsó lebenyére kiterjedő gyulladásos folyamatok, vagy embólia, esetleg légmell szintén jelentkezhet rekesz alatti hasi fájdalom képében.

A has területén jelentkező fájdalmak nem mindegyike ered a hasi szervek betegségétől. Oka gyomorbetegség is lehet. Ilyenkor azonban inkább az a jellemző, hogy a fájdalom felületi, sokszor érzészavarok is kísérik, és mozgásra fokozódik. Az övsömör fájdalma is korlátozódhat a hasra, ennek elkülönítése csak addig nehéz, amíg a kiütések nem jelennek meg.

Az alhasi fájdalmakat a belső nemi szervek betegségein kívül okozhatják bélbetegségek, a húgyhólyag betegsége, de gerincelváltozás is. Egyik leggyakoribb, életet is veszélyeztető kórképe az appendicitis, a féregnyúlvány gyulladása. Ez típusos esetben jobb alhasi görcsös fájdalommal indul, de rendellenesen elhelyezkedő féregnyúlvány akár epeköves rohamnak gondolt fájdalmat is előidézhet.

Áttekintésünk korántsem lehet teljes, mert a hasi fájdalom oka számtalan kórkép lehet. Okozhatja még a hasi erek betegsége, a hasi nyirokcsomók elváltozása, de ugyanígy vérképzőszervi betegség is. Összeállításunk inkább figyelemfelkeltő. Csak olyan hasi tünetet kezeljünk otthon, aminek oka ismert, és a gyógyszerszedést orvossal megbeszéltük.

A hasi fájdalmaknál az elővigyázatosság nem indokolatlan aggodalom, hanem sokszor életet mentő gondosság.

Dr. Szirmák Eszter
belgyógyász

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció