Fáj és ég a gyomrom - mi lehet ez?

Szinte nincs olyan ember, aki életében egyszer-kétszer ne érezné azt, hogy nagyon fáj vagy ég a gyomra. Ha azonban a fájdalom állandó, rendszeresen visszatérő és a házi praktikák sem segítenek, akkor nincs mese: orvoshoz kell fordulni segítségért!

Mit érez a refluxbeteg?

A tünetek hasonlóak és mégis különbözőek lehetnek. Van, akinek ég a gyomra, gyomorszája, másoknak állandó fájdalmat okoz, van olyan, akinek éles, késszerű fájdalomként jelentkezik, többeknek pedig a szegycsontjuk mögött jelentkezik égő fájdalom. Az is előfordul, hogy fulladás-érzésről számol be a beteg, pedig nincs semmilyen felső légúti vagy tüdőbetegsége.

Mi is az a reflux? A gyomortartalom a nem megfelelően záró gyomorszájon át visszaáramlik a nyelőcsőbe, és az ott lévő nyálkahártyát kikezdi. Ez gyulladáshoz vezet. Gyomorsav-visszacsorgás időnként egészségesekben is előfordulhat például egy nagyobb étkezés, túl szoros ruházat miatt. Refluxról a várandósok nagy része is panaszkodik, mivel az egyre növekvő méh fokozza a hasűri nyomást. A fájdalom a gyomortól egészen a toroktájékig terjedhet, egyeseket pedig az ijeszthet meg, hogy a gyomorszáj környékéről kisugárzó fájdalom hasonlít kissé a szívinfarktus során érzettre. A nyilallás, a fájdalom elérhet a nyakig, állig, még a lapockák és karok is fájhatnak. Néhány embernél a gyomorégést fokozott nyálelválasztás kíséri, illetve sokan akkor kezdik sejteni, hogy mi a bajuk, amikor savas felböfögést tapasztalnak. A gyomorsav visszaöklendezése csíp, a savas íz egészen a szájüregig eljut, és köhögésre is ingerelhet. Ezek miatt a refluxosoknak gyakran kellemetlen a lehelete, és rossz a szájíze. A fogorvosok is észreveszik, ha valakinek gyakran visszaáramlik a gyomorsava: ez ugyanis jellegzetes nyomokat hagy a fogakon.

Nincs tehát egységes tünet, ám a szakorvos a kikérdezés után gyorsan képes eldönteni, hogy állhat-e a panaszok hátterében reflux.

Az elhanyagolt reflux tünetei

Néha előfordul, hogy valakinél nem jelentkeznek erős tünetek, vagy az illető jól tűri ezeket és nem fordul orvoshoz. Ilyen esetben előbb-utóbb nehezített, fájdalmas nyelés jelentkezhet. A beteg azt veszi észre, hogy a megrágott táplálék nehezen megy le, sőt, egy idő után a folyadék lecsúszása is kellemetlen érzéssel jár. Ennek az az oka, hogy a kezeletlen reflux miatt nyelőcsőszűkület vagy nyelőcsőgyulladás alakul ki.

Vele is megtörtént

Ma már ötéves a kislánya, de még mindig rendkívül élénken emlékszik vissza a terhesség alatti refluxára Katalin. Őt kérdeztük, hogyan élte meg a betegsége jelentkezését, és mi volt a megoldás kulcsa. - Huszonéves koromban állapították meg, hogy refluxom van. Kaptam rá gyógyszert, és néhány hónapi szedés után rendbe is jöttem - mondja.

Aztán amikor várandós lettem, körülbelül az ötödik hónapban járhattam, amikor egyre gyakrabban éreztem, hogy fáj és ég a gyomrom. Először még elég volt, ha elrágcsáltam pár szem háztartási kekszet, de ahogy nőtt a baba, úgy lett egyre rosszabb a helyzet. A hatodik-hetedik hónap környékén már elviselhetetlenné váltak a tünetek: volt, hogy nyolc órán át sírtam a fájdalomtól, olyan volt, mintha kést forgatnának a gyomorszájamban. Hiába voltam a háziorvosomnál, majd a szülész-nőgyógyászomnál, mindannyian azt hajtogatták, hogy "türelem, a szülés után elmúlik". Csakhogy akkor még hónapok voltak a szülésig! Nem ők érezték az erős fájdalmat órákon át, hetente akár kétszer-háromszor is!

Természetesen ajánlottak savlekötőket, többet is kipróbáltam, ám alig-alig enyhítettek a kínjaimon. Egy kismamaként is szedhető fájdalomcsillapítót és egy várandósság alatt is engedélyezett görcsoldót tudtam csak bevenni, de így is órákig eltartottak a gyomorgörcseim. Az orvosok szerint terhesség alatt semmit nem vehetek be, nincs mit tenni, tűrjek. A férjem tehetetlenül figyelte a szenvedéseimet. Végül úgy döntöttem, hogy addig keresgélek, míg találok olyan orvost, aki hajlandó csinálni valamit. A SOTE-n találtam rá egy gasztroenterológusra, aki utánaolvasott a dolgoknak, és tudott olyan gyógyszert felírni, amelyiket az Egyesült Államokban már engedélyeztek várandósoknak. Amikor elkezdtem szedni, megváltozott a világ! Újra a gyermeket várók normális életét éltem, az órákig tartó görcsök nem tértek vissza.

Amint megszültem a lányom, abba is hagyhattam a gyógyszer szedését, mert megszűnt a fizikai nyomás, ami miatt nálam ilyen durván jelentkeztek a tünetek. Azért azóta is odafigyelek a súlyomra, az étkezésemre, és remélem, hogy nem kell többet átélnem ezeket a borzalmas tüneteket - fejezte be történetét az édesanya.

Szokatlan tünetek - ez is reflux?

Ritkán fordul elő, de azért jó tudni, hogy nem is annyira a gyomor vagy a nyelőcső jelzi a reflux-betegség fennállását, hanem a légúti tünetek. Az állandó rekedtség, köhögés, idegentest- vagy gombócérzés a torokban mind arra (is) utalhat, hogy a gyomorsavtartalom irritálja a nyálkahártyát. Ha tehát legalább két hónapon keresztül fennálló, mással nem indokolható felső légúti tüneteket tapasztal valaki, és a tüdőgyógyász, illetve fül-orr-gégész sem talál semmilyen okot a köhögésre, rekedtségre, akkor gondolni lehet (kell) refluxra is.

Gyermekeknél is előfordulhat, hogy fertőzés nélküli, nehezen gyógyuló, állandóan visszatérő légúti panaszokat vagy arcüreggyulladást okoz az úgynevezett "néma reflux". Nagyon ritkán, de előfordul egy életveszélyes állapot is, az úgynevezett rohamszerű gégegörcs. Ez éjszakánként jelentkezhet, és a savas visszafolyás miatti köhögés váltja ki.

Érdekes kapcsolat van a reflux és az asztma között is, erre először az 1970-es évek közepén figyeltek fel a klinikusok. Az asztmás betegek 50-90 százalékánál fordul elő reflux. Kiderült, hogy az állandó (akár kis mennyiségű) gyomorfolyadék nyelőcsőbe jutása megváltoztatja az immunrendszert, és elősegíti az asztma kialakulását.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: