Béldaganat: műtét után segít a rágógumi!

A bélszakasz-eltávolítással járó operáció jellemzően legalább egyhetes kórházi ápolást igényel. Ez idő alatt az orvosok a bélmozgás beindulására várnak. Egy friss kutatás szerint a rágógumi jó hatással lehet szervezetünkre a felépülés során.

Korábbi tanulmányok alapján a rágógumi serkenti az emésztést, így képes rövidíteni a gyógyulást. "A cukormentes rágógumi praktikus módszernek tűnik a felépülés gyorsítására komoly alhasi beavatkozás után. Nincs mellékhatása, ráadásul a gyógyszerekkel ellentétben olcsó is" - mondta Dr. Conor Delaney, a clevelandi egyetemi kórház orvosi központjának munkatársa.

A szakértő nem vett részt a tanulmány elkészítésében, ám úgy nyilatkozott, hogy csapatával már az utókezelés részeként ajánlja a rágógumizást a betegeknek.

A friss tanulmányhoz Dr. Patrick Lim, az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatója munkatársaival együtt véletlenszerűen választott ki nyílt vagy kevésbé invazív bélműtéten átesett betegeket - összesen 157 főt -, akiket két csoportra osztott: olyanokra, akik naponta négyszer kaptak rágógumit, és olyanokra, akik egyáltalán nem. A nem rágógumizóknál átlagosan 51 óra múlva jelentkezett bélmozgás, míg a többieknél 43 óra elteltével. Az eredmények ugyanakkor a véletlennek is betudhatóak - figyelmeztet Dr. Lim és csapata.

Dr. Delaney szerint ilyen alacsony minta nem elegendő az összefüggés alátámasztására, ugyanakkor hozzátette, hogy egyes adatok szerint akár 20 órás javulás is megfigyelhető volt. Az eredmények fényében kijelenthető, hogy a rágógumizás lehetőséget nyújthat a bélrák-műtét utáni felépülés rövidülésére, de további vizsgálatok szükségesek a témában.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: