Barátságos baktériumok

Kiss Éva

Testünk számtalan apró szervezetnek ad életteret. Köztük vannak ártók és segítők is. Ismerjük meg ez utóbbiakat!

A bélflóra lakói

Az emberi szervezet valóságos ökológiai egység, élő, de maga is élettér: számtalan apró szervezetnek ad helyet. Így például mindannyiunk gyomor-bélrendszerében hatalmas mennyiségű mikroorganizmus él, ezeket összességükben bélflórának nevezzük. A bélflóra rendkívül sokféle mikroorganizmusból tevődik össze, hozzávetőlegesen kb. 400-500 különböző fajtájú baktériumot tartalmaz.

Ezen mikroorganizmusok nem mindegyike kórokozó: nagy része az emberi szervezettel szimbiózisban él, jótékony hatású, sőt elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Szakértők szerint e "barátságos" baktériumok, (a bifidobaktériumok és a lactobacillusok) arányának felnőtt embernél körülbelül a 40-45 százalékot el kellene érnie, ezzel szemben helytelen táplálkozási és életviteli tényezők következtében a magyarországi felnőtt lakosság körében ez az arány ennek negyede körül mozog, sőt egyes csoportok esetében még kevesebb.

Egészséges egyensúly

Perzsa hagyományok szerint az aludttej készítés módszerét -minek köszönhette termékenységét és hosszú életét - egy angyal tárta fel Ábrahám részére. Egy másik legenda szerint a mongol Dzsingisz kán követe egy alkalommal megállt vizet kérni egy nemrég meghódított kis faluban. A helybeliek azonban víz helyett tejet töltöttek a követ kulacsába, azt remélvén, hogy használható kulacs nélkül marad az ellenséges férfi a sivatag közepén. Amikor a követ inni szeretett volna, a kulacsában ismeretlen, félig folyékony állagú italt talált: így született meg a joghurt. A fehér ital nagyon ízletes volt, ezért Dzsingisz kán lovasai hódításaik során mindenhova magukkal vitték, elterjesztve az egész világon.

A bélben élő baktériumtörzsek megfelelő mennyiségű és minőségű összetétele egy egyénre jellemző egyensúlyi állapotot garantál. Az egyoldalú, helytelen táplálkozás, rossz emésztés, a környezetszennyező anyagok, egyes gyógyszerek (főként az antibiotikumok!), bizonyos tápanyagok iránti egyedi intolerancia illetve allergia és a tartós stressz felboríthatják ezt az egyensúlyt, jelentős mértékben károsítva a bélflórát. A béltraktus higiéniájának helyreállítása egészségünk fenntartásának és sok rendellenesség kezelésének egyik legjelentősebb előfeltétele. Az egészséges bélflóra helyreállítása megfelelő baktériumok bevitelével már régóta ismert. Ez történhet akár erjesztett élelmiszerek (mint pl. a joghurt), vagy élő baktériumkultúrát tartalmazó készítmények formájában. Ma már számos élelmiszer "gyárilag" tartalmaz probiotikus összetevőket, ezeknek viszont egyik hátránya, hogy a benne található baktériumok még hűtött tárolás esetén is viszonylag gyorsan pusztulnak. Az e célra kifejlesztett kapszulák alkalmazásakor ez kiküszöbölhető. A probiotikum, ökobiotikum, szimbiotikum kifejezések olyan termékeket írnak le, amelyek élő, aktív baktériumflórát tartalmaznak és segítenek helyreállítani a bélflóra egészséges egyensúlyát.

A csodatévő joghurt

Az 1900-as évek elején egy orosz tudós, Ilja Mecsnyikov felfigyelt arra, hogy a balkáni hegyekben, ahol a pásztorok a savanyított kecsketejet (joghurtot) nagy mennyiségben fogyasztották, az európai átlagnál nagyobb számban éltek száz év körüli idős emberek. Azzal magyarázta, hogy a joghurt fogyasztása megváltoztatja az ember vastagbelében zajló rothadás folyamatát, antitoxint termel, jótékonyan hat a bélflórára és ezáltal meghosszabbítja az életet. Felfedezéséért a jeles gerontológus Nobel-díjat kapott.

És valóban: minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2-vitamin-forrás, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Azok a savanyú tejtermékek pedig, melyekben élő joghurtkultúra is van, további előnyökkel szolgálják egészségünket. Így a legújabb kutatások is megerősítették: a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól, és egyensúlyban tartja a bélflórát. Ezen kívül erősíti az immunrendszerünket, és csökkenti a vér koleszterinszintjét. A lázas, gyulladásos betegségekre kapott antibiotikumok nem csak a kórokozókat pusztítják el, hanem a hasznos bélflórát is. Évtizedekig ezek, az antibiotikumok okozta negatív mellékhatások megszüntetésére javasolták a joghurtfélék fogyasztását. Azonban a joghurtok csak nagy, kb. napi félliteres mennyiségben hatásosak igazán, mert a bennük lévő hasznos baktériumoknak csak mintegy tizede jut le a bélbe, túlélve a gyomorsav és az emésztőenzimek támadását.

Hatékonyabb segítség

Kevesen tudják, hogy ha náthásak vagyunk, egyáltalán nem jó joghurtot, vagy bármilyen tejes élelmiszert fogyasztani - pedig éppen ez az a kritikus antibiotikumos időszak! A tejtermékek ugyanis még jobban elősegítik a váladékképzést, éppen azt, amitől szabadulni szeretnénk a folyamatos orrfújás és köhögés révén! Ráadásul a már erősen károsodott bélflóra helyreállításához nem elegendő az a "néhány" Lactobacilus Acidophilus, ami egy pohárka joghurtban megtalálható... Ezért szerencsésebb az e célra kifejlesztett probiotikumot tartalmazó kapszulás készítmény, amelynek hasznos baktériumai épségben képesek eljutni a vastagbélbe, ahol megtelepszenek és elszaporodnak az ott élő kórokozó baktériumok rovására.

Segítő, funkcionális élelmiszerek

A probiotikumok "élő"élelmiszer-alkotórészek, amelyek jótékony hatással vannak az ember egészségére. Leggyakrabban a Laktobacillus és Bifidobaktérium csoportba tartozó baktériumok, élesztőgombák képesek a betegséget okozó baktériumok elszaporodását, méreganyag-termelését megakadályozni, az immunrendszert serkenteni, szerepük van fertőzések megelőzésében. Tejtermékek (élőflórás joghurtok), húsáruk, italok, általában az úgynevezett fermentált élelmiszerek (pl. savanyított tejtermékek) tartalmazzák. Egyes megfigyelések arra utalnak, hogy ha ezeket a probiotikumokat visszatelepítjük, gyógyhatást érhetünk el számos betegségben, például laktózérzékenységben, hasmenésben, gyulladásos gyomor- és bélbetegségekben, az allergia és a fogszuvasodás megelőzésében.

A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre a tápcsatorna felső szakaszában előforduló emésztőenzimek nem hatnak, így a vastagbélbe eljutva kedvező életfeltételeket nyújtanak a bélben található egészségvédő mikrobák szaporodásához (ilyenek például az úgynevezett oligoszacharidok és a laktulóz). Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is (inulin) megtalálhatók. A szimbiotikumok olyan alkotórészek, amelyek kombinálják a probiotikumokat és a prebiotikumokat. Ezek leginkább tejtermékekben fordulnak elő. E három élelmiszer-összetevő a funkcionális - bélflórát kedvező módon változtató - élelmiszerek körét alkotja.

Utazáskor is jó hasznát vehetjük

Egzotikus tájakra utazni nagyon jó, azonban a turisták közül átlagosan minden másodiknak rontja el bélfertőzésből eredő hasmenés az utazását. A legnagyobb kockázattal azoknak kell számolniuk, akik Afrikába, Délkelet-Ázsiába, a Közép-Keletre illetve Latin-Amerikába utaznak. Jellemző, hogy valamilyen baktériumok, protozoonok, vírusok, egyéb kórokozók okozta fertőzés áll a háttérben. Az óvatosság, a fokozott higiénia mellett a megelőzésben, illetve a gyógyulásban segíthetnek a probiotikumok is, a Laktobacillus és Bifidobaktérium csoportba tartozó baktériumok, élesztőgombák. Képesek a betegséget okozó baktériumok elszaporodását, méreganyag-termelését megakadályozni, az immunrendszert serkenteni, szerepük van fertőzések megelőzésében.

Más jótékony hatásuk mellett (bélbaktériumok káros működését visszaszorítva lebontják a rákkeltő anyagokat, megelőzve a gyomor bélrendszeri rákfajták kialakulását) növelik a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben, különösen a hasmenést okozó fertőzésekkel szemben, erősítik a bélflóra működését számos allergiát kiváltó tényezővel szemben, valamint enyhítik a kialakult gyulladásos bélbetegségek tüneteit. Megfigyelték, hogy a vírus okozta, illetve az antibiotikumos kezelésekkel összefüggő hasmenés időtartama lecsökkent, a tünetei enyhültek ezen egészségmegőrző baktériumok hatására. Ezek a baktériumok nem csodaszerek, de kedvező tulajdonságaik révén alkalmasak betegségmegelőzésre, illetve a gyógyítás szolgálatába állíthatjuk őket. Mivel a gyógyszeres kezelés illetve a szervezet öngyógyító, tisztuló mechanizmusa nemcsak a kórokozó, hanem e betegségmegelőző baktériumokra is hat, számukat nagymértékben lecsökkenthetik az antibiotikum-kezelések, hasmenéses állapotok. Ezért ilyen esetekben feltétlenül szükség van a pótlásukra, amely például probiotikus baktériumokat tartalmazó, úgynevezett funkcionális készítmény segítségével történhet.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, a keleti és északkeleti tájakat leszámítva többfelé lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag