Meg tud mászni 60 lépcsőfokot egy perc alatt?

Ha négy lépcsősort (kb. 60 lépcsőfokot) egy percnél gyorsabban tud megmászni, az azt jelzi, hogy a szíve jó állapotban van.

"A lépcsőteszttel egyszerűen ellenőrizhetjük a szívünk egészségét" - mondta dr. Jesús Peteiro, a spanyolországi A Coruña Egyetemi Kórház kardiológusa. "Ha több mint másfél percbe telik négy lépcsősor megmászása, akkor a szívének az egészségi állapota a normális szint alatt van, és konzultálnia kell egy kardiológussal."

60 lépcsőfok 1 perc alatt. Önnek megy?
60 lépcsőfok 1 perc alatt. Önnek megy? Kép: Getty Images

Ezt a kutatást azért végezték el, mert szerették volna megvizsgálni a napi normális aktivitás - például a lépcsőmászás - és a laboratóriumi körülmények között tesztelési céllal végrehajtott tornagyakorlatok közötti összefüggést. "Az volt a célunk, hogy találjunk egy egyszerű és olcsó módszert a szív állapotának bemutatására" - magyarázta dr. Peteiro. "Ezzel segíthetünk a szakorvosoknak a részletesebb kivizsgálást igénylő betegek kiválasztásában."

Négy lépcsősort, azaz 60 lépcsőfokot másztak meg

A kísérletben 165 tünetekkel rendelkező beteg vett részt, aki részletes kivizsgálásra jelentkezett ismert vagy feltételezett szívkoszorúér-betegség miatt. Az alanyoknak olyan tüneteik voltak, mint a mellkasi fájdalom vagy a fizikai megerőltetés hatására bekövetkező légszomj. A kísérlet során a páciensek futópadon gyalogoltak vagy futottak, miközben folyamatosan növelték a tempót, és a tesztet egészen kifulladásig folytatták. A gyakorlat intenzitását az anyagcsere-folyamatok megfigyelésével mérték (MET-értékkel). 15-20 percnyi pihenő után arra kérték a résztvevőket, hogy megállás nélkül, gyors tempóban, de nem rohanva másszanak meg négy lépcsősort (60 lépcsőfokot), és mérték a gyakorlat közben eltelt időt.

Tudta? A súlyzózás jót tesz a szívnek. Részletek itt.

A kutatók összevetették a laboratóriumi futópados teszt közben mért anyagcsere-folyamatok értékeit (MET) a négy lépcsősor megmászására igénybe vett idővel. Azok a páciensek, akik 40-45 másodpercnél rövidebb idő alatt teljesítették a lépcsőmászási feladatot, 9-10-nél magasabb MET-értéket produkáltak. Korábbi kutatásoknak köszönhetően már tudjuk, hogy a laboratóriumi futópados tesztek során elért 10-es MET-érték alacsony halálozási rátával jár együtt (1 százalék vagy annál is alacsonyabb halálozási arány évente, vagy 10 százalék 10 évenként). Ehhez képest azok a résztvevők, akik másfél percet vagy ennél is hosszabb időt töltöttek el a lépcsőmászási feladattal, 8-as MET-értéknél alacsonyabbat produkáltak. Ez 2-4 százalékos éves vagy 30 százalékos 10 éves halálozási arányt jelent.

Dr. Peteiro megjegyezte, hogy a lépcsőmászásra fordított idő és a futópados gyakorlat intenzitása közötti összefüggés a teljes populációra is érvényes lehet. Ám a futópados tesztelés során megfigyelt szívműködés és a halálozási arány közötti összefüggés inkább csak a szívkoszorúér-betegségre jellemző tünetekkel rendelkezőkre, feltételezhetően vagy igazoltan ebben a betegségben szenvedőkre lehet érvényes.

A futópados teszt során a kutatók képalkotó eljárással figyelték meg, hogy miként működik a páciensek szíve az edzés alatt (ha a szív normálisan működik a fizikai megterhelés során is, akkor az a szívkoszorúér-betegség alacsony valószínűségét jelenti). Majd ezeket az eredményeket összevetették a lépcsőmászás értékeivel. A lépcsőmászási feladatot másfél percnél hosszabb idő alatt teljesítő páciensek 58 százalékának működött abnormálisan a szíve a futópados gyakorlat alatt. Ehhez képest a lépcsőmászást egy percnél hamarabb befejezőknek csak a 32 százalékánál figyeltek meg abnormális szívműködést a futópados vizsgálat alatt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)