Így zárja el a vérrögdugó az eret

Főleg az angolszász szakirodalomban nevezik szívrohamnak, mi itthon az infarktus, szívinfarktus kifejezést használjuk arra a súlyos állapotra, amikor a szívben elzáródik egy ér, és emiatt a szövetek kezdenek elhalni. Életveszélyes állapot, melynek megszüntetése azonnali orvosi segítséget igényel.

Mit jelent a szívinfarktus?

Szívünk születésünktől a halálunkig percenként 60-80-szor húzódik össze, és két összehúzódás között csupán a másodpercek töredékéig pihen meg. Az állandó munkát csak speciális izomszövet tudja ellátni, és a folyamatos munka feltétele a jó oxigén- és energiaellátás, amelyet az a szívkoszorúér-rendszer biztosít. Ez a szív saját vérellátása.

Az infarktus valamelyik koszorúér elzáródásának következtében kialakuló vérellátási zavar, mely oxigénhiányos állapotot jelent, és így a szívizom elhalásához vezet. Ha a koszorúér teljesen elzáródik, akkor létre jöhet a szívinfarktus, amely általában nem szűnő erős mellkasi szorító fájdalommal és kifejezetten rossz közérzettel, halálfélelemmel, verítékezéssel jár. Sok esetben a hirtelen koszorúér-elzáródás rosszindulatú, életveszélyes ritmuszavarral járhat, amely keringés-összeomlást, hirtelen szívhalált eredményezhet, és külső segítség nélkül végzetes kimenetelű lehet, mielőtt a beteg eljutna a kórházig.

Az érpályát teljesen elzáró vérrög-dugó hatására jön létre, veszélyeztetve az adott ér által ellátott szívizomterületet.
A vérrög veszélyezteti az adott ér által ellátott szívizomterületet. Fotó: Getty Images

Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul hívjuk a mentőt, és a segítő - ha van - mondja el a tüneteket a diszpécsernek, hogy a kiérkező mentőorvos megfelelően tudja ellátni a beteget, majd a megfelelő szakintézménybe el tudja juttatni. Ha egyedül vagyunk, semmiképpen ne induljuk önállóan be a kórházba, hanem várjuk meg a mentőt. Ha módunkban áll, hívjunk segítséget (például a szomszédot), aki beengedi a mentőt, előkészíti a beteg iratait, vagy szívleállás esetén segíteni tud.

Mi okozhat szívkoszorúér-elzáródást?

A test verőereiben, így a koszorúerekben is plakkok, érkeresztmetszet szűkítő lerakódások képződnek. A plakkok létrejöttében a magas vérzsírszint, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, mozgásszegény életmód, örökletes tényezők és természetes öregedési folyamatok is szerepet játszhatnak.

Három fő koszorúeret különböztetünk meg, úgymint jobb koszorúér, bal közös eredéssel induló bal leszálló ér és végül a körbefutó ér. A különböző koszorúerek különböző szívterületek ellátásáért felelősek.

A heveny koszorúér-elzáródás rendszerint az évek, évtizedek alatt kialakuló plakkok váratlan megrepedése, és ennek következtében az érpályát teljesen elzáró vérrögdugó hatására jön létre, veszélyeztetve az adott ér által ellátott szívizomterületet.

Bár valóban több férfit érint a betegség, mint nőt, de nők is kaphatnak infarktust, tehát számukra is ugyanolyan fontos a tünetek felismerése és a megelőzés.

Mitől függ az elzáródás mértéke?

A koszorúér lefutása alapján elzáródásukkor különböző szívizomterületek károsodnak. A jobb koszorúér elzáródása általában hátsó fali, a bal leszálló koszorúér elzáródása esetén általában mellső fali infarktus alakul ki.

Mi az angina pectoris? Tüneteiben némiképp hasonló probléma, de akinek volt mindkettő (és az infarktust megfelelő kezeléssel túlélte), általában már tud különbséget tenni. Ha fennáll a vérellátás hiánya, de nem tartósan, akkor alakul ki anginás roham, amely általában néhány percig áll fent. Ez az állapot mellkasi fájdalommal jár, amely a nyakba, bal karba vagy lapocka tájékra sugározhat, esetleg gyomortájifájdalomis jelentkezhet, amely spontán vagy gyógyszer hatására megszűnik.

A sejtek károsodásának következtében ezeken a területeken a szívizom összehúzódó képessége romlik vagy teljesen megszűnik. A szívműködés károsodásának mértéke ultrahangos vizsgálattal vagy egyéb speciális vizsgálatokkal mutatható ki.

Miért kell haladéktalanul megkezdeni az elzáródott erek felszabadítását?

A szívizom életfunkcióinak visszaállítási sikere jelentősen függ attól az időtől, amíg el volt záródva az ér. A legtöbb szívizomzatot az első két-három órában lehet megmenteni az ér azonnali érfestés, szívkatéterezés által történő megnyitásával, kitágításával, műérháló (stent) behelyezésével. Ezért rendkívül fontos szívinfarktus esetén mentőt hívni. Magyarországon jól szervezett infarktusellátás működik, ahol lehetőség van a szív katéteres koszorúér-tágítására és más korszerű életmentő beavatkozásra.

Megelőzés, életmódváltozás

A plakkok kialakulása és növekedése egészséges életmóddal és gyógyszerekkel lassítható. A kialakult plakkokra rakódó vérrögök képződését gátolja az acetil-szalicilsav kis dózisban való rendszeres szedése, csökkentve így a szívinfarktus és az agyi érelzáródás kockázatát. A gyógyszerszedés megkezdése előtt minden esetben konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: