Ez a gyógyszer már nem annyira hatékony

Manapság már nem indokolt aszpirint szedni a szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek elsődleges megelőzése céljából - derült ki egy friss kutatásból. A megelőzésben jelenleg hatékonyabbnak látszódik a sztatinkezelés és a rendszeres szűrővizsgálat.

Új tanulmányt publikáltak az Oxford University Press kiadó Family Practice című folyóiratában, amely szerint a sztatinok széleskörű alkalmazása és a rákszűrési technológiák elterjedése befolyásolja az aszpirin hatásosságát. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy manapság már nem igazán indokolt aszpirint szedni a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek elsődleges megelőzése céljából.

Már nincs értelme megelőzésre használni az aszpirint?
Már nincs értelme megelőzésre használni az aszpirint? Fotó: iStock

A legfrissebb kutatásokban a 70 évnél idősebb személyek csaknem fele számolt be arról, hogy naponta szed aszpirint még akkor is, ha eddig nem volt semmilyen szívbetegsége, és stroke-ja sem.

Népszerű A becslések szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának a 40 százaléka szed aszpirint a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésére, így ez vált az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszerré.

A kutatók először 30 évvel ezelőtt vizsgálták az aszpirin szív- és érrendszeri betegségmegelőző szerepét, és akkor arról számoltak be, hogy egyaránt csökkenti a végzetes és a nem végzetes kimenetelű szívroham esélyét. A későbbi kutatásokban viszont már azt is kimutatták, hogy akik legalább öt éve folyamatosan szednek aszpirint, azok körében ritkább a rák miatti halálozás, viszont nem mutatható ki csökkenés a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálesetek számában, illetve a stroke előfordulásában, ám egyértelműen kimutatták a komoly vérzéses komplikációk előfordulásának esélyét.

Mi változott?

A legtöbb ilyen aszpirin-vizsgálat Európában és az Egyesült Államokban zajlott 2000 előtt toborzott pácienseken. Ám azóta eltrjedt a koleszterincsökkentő gyógyszerek széles körű használata, emellett a magas vérnyomást is egyre hatásosabban kezelik, egyre csökken a dohányzás mértéke, és egyre elfogadotabb a végbélrákszűrés.

A tudósok összehasonlították a régi és négy friss aszpirin-kutatás eredményeit. Az újabb vizsgálatok résztvevői leképezték a teljes lakosságnak azt a körét, amelyik elsődleges megelőzési célból szed aszpirint. A jelenlegi aszpirin-szedő társadalmi csoport idősebb, valamennyivel kevesebbet dohányzik és nagyobb valószínűséggel van 2-es típusú cukorbetegsége a régi vizsgálatok résztvevőihez képest.

A régebbi tanulmányokhoz hasonlóan a mostaniakban sem tudták igazolni az aszpirin halálozást csökkentő hatását, ám jelentős emelkedést mutattak ki a súlyos vérzések előfordulásában. Ráadásul az aszpirin két legfőbb előnyét sem sikerült bizonyítani: a rákos halálozások csökkenését és a nem halálos kimenetelű szívroham alacsonyabb kockázatát. Minden ezer, már legalább öt éve aszpirint szedő személyre néggyel kevesebb komoly szív- és érrendszeri betegség és héttel több súlyos vérzéses eset jutott, és nem volt változás a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás számában a régebbi adatokhoz képest.

A sztatinok széles körű használata és a lakosság körében manapság egyre jobban elterjedő rákszűrés miatt az elsődleges megelőzés céljából szedett aszpirin a továbbiakban már nem csökkenti a rákos halálozás és a szívroham általános kockázatát. Tehát a jelenlegi terápiás és szűrési környezetben már nincs értelme elsődleges megelőzés céljából aszpirint szedni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: