Ez a gyógyszer már nem annyira hatékony

Manapság már nem indokolt aszpirint szedni a szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek elsődleges megelőzése céljából - derült ki egy friss kutatásból. A megelőzésben jelenleg hatékonyabbnak látszódik a sztatinkezelés és a rendszeres szűrővizsgálat.

Új tanulmányt publikáltak az Oxford University Press kiadó Family Practice című folyóiratában, amely szerint a sztatinok széleskörű alkalmazása és a rákszűrési technológiák elterjedése befolyásolja az aszpirin hatásosságát. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy manapság már nem igazán indokolt aszpirint szedni a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek elsődleges megelőzése céljából.

Már nincs értelme megelőzésre használni az aszpirint?
Már nincs értelme megelőzésre használni az aszpirint? Fotó: iStock

A legfrissebb kutatásokban a 70 évnél idősebb személyek csaknem fele számolt be arról, hogy naponta szed aszpirint még akkor is, ha eddig nem volt semmilyen szívbetegsége, és stroke-ja sem.

Népszerű A becslések szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának a 40 százaléka szed aszpirint a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésére, így ez vált az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszerré.

A kutatók először 30 évvel ezelőtt vizsgálták az aszpirin szív- és érrendszeri betegségmegelőző szerepét, és akkor arról számoltak be , hogy egyaránt csökkenti a végzetes és a nem végzetes kimenetelű szívroham esélyét. A későbbi kutatásokban viszont már azt is kimutatták, hogy akik legalább öt éve folyamatosan szednek aszpirint, azok körében ritkább a rák miatti halálozás, viszont nem mutatható ki csökkenés a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálesetek számában, illetve a stroke előfordulásában, ám egyértelműen kimutatták a komoly vérzéses komplikációk előfordulásának esélyét.

Mi változott?

A legtöbb ilyen aszpirin-vizsgálat Európában és az Egyesült Államokban zajlott 2000 előtt toborzott pácienseken. Ám azóta eltrjedt a koleszterincsökkentő gyógyszerek széles körű használata, emellett a magas vérnyomást is egyre hatásosabban kezelik, egyre csökken a dohányzás mértéke, és egyre elfogadotabb a végbélrákszűrés.

A tudósok összehasonlították a régi és négy friss aszpirin-kutatás eredményeit. Az újabb vizsgálatok résztvevői leképezték a teljes lakosságnak azt a körét, amelyik elsődleges megelőzési célból szed aszpirint. A jelenlegi aszpirin-szedő társadalmi csoport idősebb, valamennyivel kevesebbet dohányzik és nagyobb valószínűséggel van 2-es típusú cukorbetegsége a régi vizsgálatok résztvevőihez képest.

A régebbi tanulmányokhoz hasonlóan a mostaniakban sem tudták igazolni az aszpirin halálozást csökkentő hatását, ám jelentős emelkedést mutattak ki a súlyos vérzések előfordulásában. Ráadásul az aszpirin két legfőbb előnyét sem sikerült bizonyítani: a rákos halálozások csökkenését és a nem halálos kimenetelű szívroham alacsonyabb kockázatát. Minden ezer, már legalább öt éve aszpirint szedő személyre néggyel kevesebb komoly szív- és érrendszeri betegség és héttel több súlyos vérzéses eset jutott, és nem volt változás a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás számában a régebbi adatokhoz képest.

A sztatinok széles körű használata és a lakosság körében manapság egyre jobban elterjedő rákszűrés miatt az elsődleges megelőzés céljából szedett aszpirin a továbbiakban már nem csökkenti a rákos halálozás és a szívroham általános kockázatát. Tehát a jelenlegi terápiás és szűrési környezetben már nincs értelme elsődleges megelőzés céljából aszpirint szedni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra