Egymás hatását erősíti ez a négy betegség

A szív- és érrendszeri betegségekhez egyenes út vezet akkor, ha a metabolikus szindróma komponensei mind jelen vannak egy betegnél. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy a háziorvossal közösen elkezdjék a kockázatcsökkentést és a gyógyszerek beállítását.

Mi is az a metabolikus szindróma?

Ametabolikus szindrómakülönböző anyagcsere-rendellenességek egy együttesen fennálló csoportja. Ha a páciensnél a betegségcsoportba tartozó összes rendellenesség együtt jelentkezik, akkor magasabb a szív- és érrendszeri betegségek jövőbeni kialakulásának kockázata, mintha a betegségcsoportba tartozó rendellenességek közül csak az egyik alakulna ki. Például a magas vérnyomás önállóan súlyos következményekkel járó betegség, de ha a páciensnél a magas vérnyomás mellé magas éhomi vércukorszint és hasielhízásis társul, akkor már diagnosztizálhatják nála a metabolikus szindrómát. Az érintetteknél a kockázati tényezők összekapcsolódása miatt lényegesen megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Metabolikus szindróma: csökkenteni) kell a vércukorszintet, a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Csökkenteni kell a vércukorszintet, a koleszterinszintet és a vérnyomást. Fotó: Getty Images

A metabolikus szindróma tehát súlyos állapot. A felnőtt lakosságnak mintegy negyedét érinti, akik esetében megnövekedik a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a stroke és az artériák falán kialakuló zsíros lerakódások kockázata. A metabolikus szindróma okai között szerepel a túlsúly és az elhízás, a fizikai inaktivitás, a genetikai tényezők és az idős életkor egyaránt.

A metabolikus szindróma akkor áll fenn, ha az alábbi tényezők közül legalább három jelen van:

  • hasi elhízás (a haskörfogat férfiaknál 94 centiméter, míg nőknél 80 centiméter feletti),
  • vérzsírszintek: 1,7 mmol/l feletti, miközben a jó koleszterinszint alacsony (a HDL-szint férfiaknál 1,03 mmol/l, míg nőknél, 1,29 mmol/l alatti),
  • a szisztolés vérnyomásérték magasabb 130 Hgmm-nél, a diasztolés pedig 85 Hgmm-nél,
  • a éhgyomrivércukorszinttöbb mint 5,6 mmol/l, vagy a beteg már diagnosztizált 2-es típusú cukorbeteg.

Mi a teendő?

Bár a metabolikus szindróma súlyos állapot, a betegségek kockázatát jelentősen csökkenteni lehet fogyással, a fizikai aktivitás növelésével, valamint szívbarát diétával, ami teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket és halakat tartalmaz. Ilyen esetben az orvosokkal való együttműködésre van szükség, rendszeresen ellenőrizni (és csökkenteni) kell a vércukorszintet, a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Egyszerűen is mehet! Nincs szükség hatalmas kiadásokra és különleges eszközökre, táplálékkiegészítőkre: az alacsonyabb kalóriabevitel és a több mozgás (még a lassú vagy kicsi súlycsökkenés is) nagyon jó hatással van a metabolikus szindróma összes tünetére!

Mivel a metabolikus szindróma egyes betegségei felerősítik egymás hatását, mindenképp beszéljünk háziorvosunkkal, ha a metabolikus szindróma valamely komponense már jelen van. Gyakran rejtőzködő marad ugyanis a magas vérnyomás vagy magas koleszterint, amit az orvos segíthet tisztázni. Minél több tényezője jelentkezett a betegségnek, annál nagyobb az egészségügyi kockázat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)