Amikor az alacsony vérnyomás már túl alacsony

Bizonyos határokon belül, minél alacsonyabb a vérnyomásértékünk, annál jobb. Nincs meghatározott érték arra, hogy a mindennapi, általános vérnyomás mikor minősül túl alacsonynak - egészen addig, amíg nem jár problémát okozó tünetekkel. De honnan tudjuk, hogy baj van?

Az alacsony vérnyomás tünetei

Az orvosok akkor minősítik a krónikusan alacsony vérnyomást veszélyesnek, ha az alábbi feltűnő szimptómákat okozza:

 • kábaság és szédülés,
 • émelygés,
 • ájulás,
 • kiszáradás (dehidratáltság) és szokatlan szomjúságérzet,
 • koncentrációs zavar,
 • homályos látás,
 • hideg, nyirkos, sápadt bőr,
 • gyors, felületes levegővétel,
 • kimerültség,
 • depresszió.

Mikor és milyen problémát okozhat az alacsony vérnyomás?
Mikor és milyen problémát okozhat az alacsony vérnyomás?

A dehidratáltság is okozhat néha vérnyomásesést, azonban nem mindig idéz elő tartósan alacsony vérnyomást. A láz, a hányás, az erős hasmenés, a vízhajtók túlzott használata és a kimerítő testedzés mind vezethet dehidratáltsághoz, és ez potenciális vészhelyzet, ami akkor áll elő, amikor a szervezet több folyadékot veszít el, mint amennyit felvesz. Még az enyhe kiszáradás (olyan kevés folyadék elvesztése, amennyi a testsúly 1-2 százaléka között van) is okozhat gyengeséget, kábaságot és kimerülést.

Miért kell odafigyelni rá?

A tartósanalacsony vérnyomásnem elhanyagolható, bizonyos alapbetegségek kísérőjelensége lehet.

Krónikusan alacsony vérnyomás például a vékony, magas, fiatal lányokra lehet jellemző - különösebb hátrány vagy szervi ok nélkül. Krónikusnak egyébként akkor tekinthető ez az állapot, ha a vérnyomás felső értéke tartósan 100 Hgmm alatt van.

Több oka is lehet: hormonális problémák, pajzsmirigy-alulműködés, mellékvese-elégtelenség, az agyalapi mirigy működésének elégtelensége, szívburokgyulladás, fertőzések, mérgezés, hosszan tartó fekvés, vérnyomáscsökkentők vagy pszichiátriai gyógyszerek szedése.

Csak akkor tekinthető kórosnak, ha panaszokat okoz, egyébként olyan állapotról van szó, ami bizonyos embereknél természetes. Az érintettek általában szédülés, fejfájás, ájulás, látászavar, a teljesítőképesség csökkenése, kóros fáradékonyság, koncentrációs zavarok, alvászavar, depresszió, émelygés, hányinger, általános rossz közérzet miatt kerülnek orvoshoz, ahol kiderül, hogy tartósan alacsony a vérnyomásuk.

Az alacsony vérnyomás mögött rejlő okok

Az alábbiak miatt is alacsony lehet a vérnyomás:

 • terhesség: a várandóság első 24 hetében általános jelenség a vérnyomásesés.
 • a vérmennyiség csökkenése: a vérmennyiség jelentősen csökken nagyobb trauma, kiszáradás vagy jelentős belső vérzés miatt, és ez komoly vérnyomásesést okoz.

Számos gyógyszer idézhet elő alacsony vérnyomást, többek között a vízhajtók, és más vérnyomáscsökkentők, emellett olyan szívgyógyszerek, mint a bétablokkolók; a Parkinson-kórra való gyógyszerek; a háromciklusú antidepresszánsok, továbbá az erektilis diszfunkcióra való gyógyszerek - különösen nitroglicerinnel kombinálva, valamint a kábítószerek és az alkohol. Vannak olyan gyógyszerek és recept nélkül is kapható szerek, amelyek vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt szedve alacsony vérnyomást okoznak.

Betegségek

Vannak olyan szív- és érrendszeri állapotok, amelyek alacsony vérnyomáshoz vezethetnek, ilyen például az abnormálisan alacsony szívritmus (bradycardia), a szívbillentyű-betegség, a szívroham és a szívelégtelenség. Ilyen esetekben a szívünk nem tud a szervezet működéséhez elegendő vért pumpálni.

A szervezet endokrin rendszerében lévő hormontermelő mirigyek zavara, a pajzsmirigy-alulműködés, a mellékpajzsmirigy zavara, mellékvese-elégtelenség (Addison-kór), alacsonyvércukorszintés néhány esetben a cukorbetegség ugyancsak állhat az alacsony vérnyomás mögött.

A vérnyomáscsökkentő és a COVID-19 kapcsolata - olvassa el a részleteket cikkünkben!

Egy komolyfertőzés(szeptikus sokk) is hirtelen vérnyomáseséshez vezethet. A szeptikus sokk akkor áll elő, amikor a baktériumok kikerülnek a fertőzés eredeti helyszínéről (leggyakrabban a tüdőt, a gyomrot vagy a húgyutakat), és bejutnak a vérkeringésbe. A baktériumok ilyenkor toxinokat termelnek, amelyek a véredényeket támadják meg, és ez jelentős, életveszélyes vérnyomásesést okoz.

Az anafilaxiás sokk néha végzetes allergiás reakció, amely olyan személyeknél fordulhat elő, akik túlérzékenyek olyan szerekre, mint például a penicillin, vagy bizonyos ételekre, például a mogyoróra, esetleg a méh- vagy darázscsípésre. Jellemző rá a légzési zavar, a csalánkiütés, a viszketés, a torokduzzanat és a hirtelen, drámai vérnyomászuhanás.

Ismeretes még a neurálisan mediált hipotenzió (idegi okok miatt kialakuló alacsony vérnyomás), ez az a rendellenesség, amikor a hosszú ideig való egy helyben állás okozza a vérnyomásesést. Ez kábaságot, a hányingert és az ájulást idézhet elő, elsősorban a fiatalokra jellemző, és az agy és a szív közötti kommunikációs zavarával magyarázható.

A táplálkozási hiányosságok közül a B-12 esszenciális vitamin és a folsav hiánya anémiát (vérszegénységet) okozhat, ami végső soron alacsony vérnyomáshoz vezet.

Ha hirtelen eltérést tapasztal a vérnyomásértékében

Egyszeri, a normálisnál alacsony vérnyomásérték miatt nem érdemes idegeskedni addig, amíg nem tapasztalunk más tüneteket vagy problémákat. Ha kábaságot, szédülést, hányingert vagy más tüneteket is észreveszünk, akkor ideje konzultálni az orvosunkkal. A diagnózis felállításában segíthet, ha rögzítjük, milyen tünetek milyen tevékenységnél vagy élethelyzetben jelentkeztek.

Mit tehetünk?

Ennél a problémánál csak tüneti kezelés alkalmazható. A kezelőorvosok általában életmódváltozást javasolnak: megfelelő táplálkozást és fizikai aktivitást, főként úszást, futást. A tünetek erősödése esetén lehet növelni a sófogyasztást, hogy a vízvisszatartással nőjön a keringő vér mennyisége, ezáltal a vérnyomás is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció