szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

A sztatinok életet menthetnek. De használjuk is őket?

Gyakran írnak fel az orvosok sztatint, vagyis koleszterincsökkentőt azoknak, akiknek szívkoszorúér-betegségük vagy perifériásartéria-betegségük van, esetleg stroke-juk volt. A cél, hogy csökkentsék a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát. De sikerül a célt elérni?

Csak a betegek 60 százaléka kapja meg az előírt terápiát - derült ki abból a friss tanulmányból, amelyet a Mayo Klinika kutatói a JAMA Network Open című folyóiratban publikáltak. A szerzők azoknak az amerikaiaknak a sztatinszedési szokásait figyelték meg, akik a fent említett betegségek valamelyikében érintettek (különösen azokra koncentráltak, akiknek már volt stroke-juk vagy tranziens iszkémiás rohamjuk, TIA-juk). 

Egyesek úgy gondolkoznak, hogy már egy ideje szedik a gyógyszert, és semmi sem történt, ezért abbahagyják a sztatinok szedését.
Egyesek azért hagyják abba a sztatinok szedését, mert "nem történik velük semmi". Kép: Getty Images

"A sztatinok az utóbbi évtized azon orvostudományi eredményei közé tartoznak, amelyek képesek javítani a népesség egészségi állapotát" - mondta dr. Xiaoxi Yao PhD, a Mayo Klinika egészségtudományi kutatója. A magas koleszterinszint nagyon gyakori probléma, ezért a sztatinok nagyon sokak számára releváns gyógyszerek. "Dr. Yao és én arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt évtizedben milyen trendek és eredmények kapcsolódtak ezekhez a gyógyszercsoportokhoz" - így dr. Peter Noseworthy, a Mayo Klinika kardiológusa és a cikk vezető szerzője.  

A szatinok már elég régóta forgalomban vannak ahhoz, hogy generikus formában is hozzájuk lehessen férni. Ez fontos volt a kutatócsoportnak, mert a magas gyógyszerár köztudottan akadályozza a gyógyszerszedés folyamatosságát. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Kardiológusok Kollégiuma 2013-as ajánlásainak volt-e bármilyen érzékelhető hatása a másodlagos megelőzés céljából felírt sztatinok használatára. Azok között az emberek között, akiknek már volt valamilyenérelmeszesedésmiatt kialakult szív- és érrendszeri betegségük, a másodlagos megelőzés a betegség súlyosbodásának vagy további súlyos események megakadályozásának az eszköze. Az ajánlások szerint nagy intenzitású sztatinterápiára van szüksége a 75 évnél idősebbeknek vagy azoknak, akik a fent említett valamelyik betegséggel élnek együtt.

A betegek 35 százaléka nem kapja meg a megfelelő kezelést

A kutatók az OptumLabs adatbázisából származó, gyógyszerszedésre vonatkozó anonimizált adatokat használták, és ezeket összevetették a betegek orvosi kezelőlapjaival, leleteivel. Az OptumLabs az Optum Inc. és a Mayo Klinka által alapított kollaboratív kutatás-fejlesztési központ, amely a betegellátás és a betegek megbecsülésének a javítására koncentrál.

Csaknem 300 000 olyan amerikai felnőtt adatait vizsgálták meg, akiknek 2007 és 2016 között volt érelmeszesedés miatt kialakult szív- és érrendszeri betegsége. Három csoportot alkottak: a szívkoszorúér-betegek csoportját, az iszkémiás stroke-ban és tranziens iszkémiás rohamban megbetegedettek csoportját, valamint a perifériásartéria-betegek csoportját. Miután elhagyták a kórházat azok a betegek, akiket ezekkel a betegségkategóriákkal diagnosztizáltak, 2007-ben körülbelül az 50 százalékuk kezdte meg a sztatinszedést 30 napon belül. 2016-ra a sztatinszedés aránya körülbelül 60 százalékra nőtt.

"Az ajánlások alapján a teljes betegcsoportban sokkal nagyobb növekedésre számítottunk" - mondta dr. Noseworthy. "Sztatinintoleranciát csupán a betegek 4-5 százalékánál tapasztaltunk, és ez azt jelenti, hogy a betegek 35 százaléka nem kapja meg az ajánlásoknak megfelelő kezelést" - így a szakember. 2016-ra a kutatók feltártak egy alapvető eltérést a diagnózis fajtái között az esemény bekövetkezte utáni sztatinfelírási hajlandósággal kapcsolatban. Míg a szívkoszorúér-betegek 80,9 százalékának írnak fel sztatint, addig a stroke-ot és a tranziens iszkémiás rohamot túlélő betegek mindössze 65,8 százalékának írnak fel ilyen gyógyszert. A perifériás artériabetegséggel diagnosztizáltaknál pedig csak 35,7 százalék az arány.

Meglepő különbségeket tártak fel, amelyek nem kapcsolódtak a diagnózishoz. A 65-75 év közöttiek nagyobb valószínűséggel kaptak sztatint, mint a fiatalabbak és az idősebbek. Nagy intenzitású sztatinokat gyakrabban írtak fel 65 éveseknek vagy annál fiatalabbaknak, míg a 75 éveseknek vagy annál idősebbeknek ritkábban.

A nők ritkábban kaptak sztatinokat, mint a férfiak, és ez független az életkortól vagy a javasolt dózistól. A kutatócsoport megfigyelt további különbségeket is a 2007-es és 2016-os sztatinhasználat között. A generikus sztatinok használata több mint a duplájára nőtt, míg a költség csökkent. Általában az emberek sokkal inkább hajlandóak voltak sztatint szedni egy évvel a szív- és érrendszeri esemény bekövetkezte után. Azonban a nők körében alacsonyabb volt a hajlandóság arra, hogy szabályszerűen folytassák a sztatinszedést. Sok perifériásartéria-beteg, iszkémiás stroke-ot és TIA-t túlélő és női beteg kezeletlenül maradt.

A kutatók a klinikai következményeket is elemezték. Azt figyelték meg, hogy az eredeti esemény után egy éven belül újabb súlyos kardiológiai esemény bekövetkezésének a kockázata a 2007-es 8,9 százalékról 2016-ra 6,5 százalékra csökkent. Ez a sztatinhasználat és a sztatinok intenzitásának növekedésével magyarázható. Bár az ajánlások a sztatinokat javasolják a stroke, a TIA és a perifériásarétia-betegség kezelésére is, azt vették észre, hogy nem elfogadott az, hogy ezeket a betegségeket és a többi szív- és érrendszeri betegséget ugyanolyan eredményesen lehet kezelni sztatinokkal. 


Vannak, akik úgy gondolkoznak, hogy már egy ideje szedik a gyógyszert, és semmi sem történt, ezért abbahagyják. A sztatinok ugyanakkor megelőzik a kardiológiai eseményeket, a stroke-ot és az ezek miatti elhalálozást, tehát éppen az a cél, hogy semmi se történjen.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag