A súlyzózás jót tesz a szívnek

Akár egy intervallumos súlyzós edzés is képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegek szív- és érendszeri betegségkockázatát - áll a Brit Columbiai Okanagan Egyetem kutatóinak egyik tanulmányában.

Már akár egyetlen egyszerű súlyzós lábedzési sorozat is képes javítani az endotél sejtek működését cukorbetegeknél és az egészséges embereknél is - állítja Jonathan Little, an Brit Columbiai Egyetem Okanagan campus Egészség- és Testneveléstudományi Karának docense, egy tanulmány szerzője. "Már egyetlen edzéssorozat után is megfigyeltük az endotél sejtek működésének a javulását, márpedig az endotélsejt-működés az egészséges szívműködés és a szívinfarktus kockázatának a mutatója."

A súlyzós intervallumos edzés időtakarékos és hatékony módszer, ami azonnali hatást fejt ki
A súlyzós intervallumos edzés hatékony módszer, ami azonnali hatást fejtett ki. Kép: GettyImages

"Ha a jelenlegi eredményeinket további kutatásokkal pontosítjuk, akkor képesek leszünk egy biztonságos és költséghatékony eszközt adni az embereknek, amellyel egyensúlyban tarthatják a betegségüket" - mondta el a szakember.

"A cukorbetegek legalább négyszer nagyobb valószínűséggel kapnak valamilyen szív- és érrendszeri betegséget, szívrohamot , mit azok, akik nem cukorbetegek" - mondta Jonathan Little, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatásban Little kutatócsoportja kétféle intervallumos edzés endotélsejt-működésére gyakorolt hatását hasonlította össze: a súlyzós edzését (súlykitolás lábbal, lábterpesztés, lábemelés) és a kardióedzését (szobabicikli). Mindkét edzésfajtában alacsony és nagy intenzitású szakaszok váltakoztak, egyforma hosszúságú aktív és pihenő szakaszok váltották egymást.

A kísérlet 35 résztvevőjét három csoportba osztották: a 2-es típusú cukorbetegek , az edzésmunkát korábban nem végzők és a rendszeresen sportoló nem cukorbetegek csoportjába. Mindegyik csoport húszperces edzést végzett, amely bemelegítésből és 7 darab 1-1 perces nagy intenzitású és pihenő szakaszból állt. "Mindegyik súlyzós edzést végző csoportnál jelentős javulást figyeltünk meg az endotél sejtek működésében" - mondta Monique Francois, a Brit Columbiai Egyetem végzős hallgatója és a tanulmány társszerzője. "Ezzel együtt a leglátványosabb javulást a 2-es típusú cukorbetegek csoportjában figyeltük meg."

"A súlyzós edzést azért vezettük be a kísérleti csoportoknál, mert az viszonylag egyszerű, és azok a személyek is könnyen hozzászokhatnak, akik korábban még nem edzettek. Ez a kutatás kimutatta, hogy a súlyzós intervallumos edzés időtakarékos és hatékony módszer, ami azonnali hatást fejt ki." A cukorbetegség krónikus, a szervezetet legyengítő, néha végzetes betegség, ilyenkor a szervezet nem képes inzulint termelni vagy nem képes megfelelően felhasználni azt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)