A repülőgépzaj nem várt hatása

Ha valaki nagy forgalmú repülőtér közelében lakik, és hosszú ideig van kitéve éjszakai repülőgépzajnak, akkor nagyobb a valószínűsége a magas vérnyomás betegség kialakulásának, de akár az aritmiának is - derül ki egy hosszú távú, nyomonkövetéses vizsgálat eredményeiből.

Az éjszakai repülőgépzaj minden 10 decibeles növekedése megduplázta amagas vérnyomáskialakulásának a kockázatát - áll az Occupational and Environmental Medicine című folyóiratban közölt kutatási jelentésben.

Bár a repülőgépzaj és a magas vérnyomás közti kapcsolat oka még tisztázatlan, az valószínűsíthető, hogy nem magyarázható mindez pusztán a zaj miatti bosszankodással - magyarázza Prof. dr. Klea Katsouyanni, Athéni Egyetemről. A bosszankodás szintjét egyébként a vizsgálati mintában egy hitelesített kérdéssor alapján végzett szakértői interjú alapján mérték.

A repülőterek mellett élőknek magasabb a vérnyomása
A repülőterek mellett élőknek magasabb a vérnyomása

A vizsgálatban nem tudták figyelembe venni a repülőterek légszennyezésének lehetséges hatásait, így nem találtak érzékelhető összefüggést az éjszakai zaj és gyakran a levegőszennyezéssel kapcsolatba hozott - szívinfarktus, stroke, diabétesz - betegségek közt sem. Ilyen kapcsolatokat korábban a keresztösszefüggéseket kutató vizsgálatokból derítettek ki.

"Azért nem vizsgáltuk a légszennyezési szintet, mert a kutatás területén nincs olyan mérőműszer, amelynek adataiból a levegőszennyezés területi változását is tudtuk volna mérni" - áll a kutatócsoport jelentésében. Katsouyanni professzor szerint az lesz a következő lépés, hogy "a zaj és a levegőszennyezés összefüggéseit vizsgáljuk, mert ez az a két tényező, amelyiknek hasonló mértékben vannak kitéve az emberek."

A mintában 420 olyan felnőtt vett részt, aki az Athéni Nemzetközi Repülőtér közelében él (ez a repülőtér hat másik mellett vett részt 2004-2006 között egy nagy repülőterek közelében élő embereket vizsgáló kutatásban). A kutatás kezdetekor az átlagéletkor 58 év volt, 56 százalék volt nő, 44 százalék pedig férfi. Őket követték 2013-ban, otthoni látogatásokat végeztek, kérdőíveket vettek fel az egészségi állapotról és az életkörülményekről.

A nyomonkövetés ideje alatt 71 főnél tapasztaltak magas vérnyomás betegséget és 44-nél szívritmuszavart. További 18 főnél fordult elő szívinfarktus. A részletes elemzés során kiderült, hogy minden 10 decibelnyi éjszakai repülőgépzajszint-emelkedés (23 óra és 7 óra között) 2, 63-szorosra növeli a magas vérnyomás kialakulásának a valószínűségét. Az orvosilag igazolt szívritmuszavar és az éjszakai repülőzaj hasonló szintű növekedése között is igazolható összefüggést mutattak ki, az előfordulás kockázata 2,09-szeresével nő minden 10 decibelnyi növekedés során. Az orvos által igazolt szívinfarktus, stroke, cukorbetegség és az éjszakai zaj között igazolható összefüggést nem mutattak ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció