Robotszív az ember szolgálatában

A mérnökök bionikus szívvel tesztelik a műbillentyű vagy más keringéstámogató eszközök működését. Ez az eszköz valódi szívszövetből áll és egy robotikus rendszer segítségével úgy ver, mintha igazi lenne.

A műbillentyűket az eredetit másolva tervezik; az egészséges szívbillentyű segítségével válik lehetővé, hogy a vér keringeni tudjon a szervezetben. Azonban jó néhány esetben fordul elő szivárgás a műbillentyűk mellett, ezért a mérnökök folyamatos munkával javítják a terveket és tesztelnek. Először egyszerű szimulátorokat használnak, majd állatkísérleteket végeznek, mielőtt emberi tesztalanyokat alkalmaznának - ez egy fáradságos és drága folyamat. Most az Massachusetts Institute of Technology (MIT) és más egyetemek mérnökei közös munkával kifejlesztettek egy bionikus "szívet", ami valósághűbb modellt biztosít a műbillentyűk és más keringést segítő eszközök tesztelésére.

A biorobotikus hibrid szívet talán mesterséges szívként is használják majd.
A biorobotikus hibrid szívet talán mesterséges szívként is használják majd.

Kutatásra is használható A kutatók irányítani tudták a bionikus szív működését, szabályozták az összehúzódások számát, a szív összehúzódási képességét és a szívverésenként pumpált vér mennyiségét, amivel kardiológiai betegségeket is modellezhetnek.

Ennek az eszköznek a belsejében egy valódi szív található, izomszövetét azonban egy mesterséges szívizomszövet robotikus mátrixával helyettesítik, ami egy buborékfóliára emlékeztet. A mesterséges izom a természetes szívizomszövet rostjainak a működését utánozza: amikor a kutatók távirányítással felfújják a buborékokat, a mesterséges szövet elemei úgy préselik és csavarják a szívet, mint ahogy a valódi szerv ver és pumpálja a vért.

Ennek az új műszívnek - amelyet "biorobotikus hibrid szív" néven említenek - a segítségével a tervezők és a mérnökök sokkal gyorsabban és egyszerűbben tudják finomhangolni a tervezett eszközöket, ami jelentősen csökkentheti majd a kardiológiai fejlesztési költségeket.

Ahogy az idős lakosok száma várhatóan emelkedni fog az elkövetkezendő évtizedben, úgy fog emelkedni a szívbetegségek száma is az Egyesült Államokban. A műbillentyűre és más keringéstámogató eszközökre a következő hat évben az előrejelzések szerint legalább 13 százalékkal fog nőni az igény - ennek a piacnak a mai értéke meghaladja az 5 milliárd dollárt.

"A keringéstámogató eszközök szabályozása fáradságos tesztek és állatkísérletek tömkelegét igényel" - mondja Ellen Roche, az MIT mechanikai mérnök adjunktusa. Szerinte azonban ez az új eszköz valósághűen reprezentálja, hogy mi zajlik egy igazi szívben, így kevesebb állatkísérletre lesz majd szükség és gyorsabban lehet fejleszteni."

A kutatók azt remélik, hogy a szövet további fejlesztésével a biorobotikus hibrid szívet majd mesterséges szívként használják. Ez azért lenne hatalmas előrelépés, olyan rengetegen várnak szívátültetésre és a világon mindenhol kevés a beültetésre való donorszív.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: