Így élhetnék túl többen a szívkatasztrófákat

A szív- és érrendszeri betegség miatt veszélyeztetettek felvilágosítása, a betegek követése és segítése a kardiológiában kulcskérdés, ám ezt a feladatot jelenleg csak korlátozott kapacitással képesek ellátni a szakma képviselői. A SZÍVSN országos betegegyesület ezért határozta el, hogy pályázatot indít egy támogatói hálózat kiépítéséhez, amelyhez koordinátorok jelentkezését várják.

Ez a legjobb szívvédő étrend - részletek itt .

Miközben Magyarország a világ szívgyógyászatának élvonalában van, mind az orvosi felkészültség mind a technológiai, tudományos feltételek tekintetében, addig a halálozási statisztia sajnos siralmas képet mutat: évente mintegy 60 ezer embert veszítünk el szív- és érrendszeri megbetegedések miatt. Ez a kórkép több áldozatot követel, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálokok együttesen. Pedig óriási fejlődésen ment keresztül a szívgyógyászat az elmúlt évtizedekben, húzóágazata lett a medicinának, a csúcstechnológia pedig ma már a mindennapi gyógyítás része. Ennek is köszönhető, hogy kevesebb mint felére csökkent az infarktus okozta halálozások száma, és öt évvel hosszabb élettartamra számíthatunk, mint a rendszerváltás idején. Ma már olyan betegek is kaphatnak életesélyt, akikről korábban lemondtak az orvosok.

A kardiológiában a szakmai és technikai felkészültségünk nyugat-európai szinten van.
A kardiológiában a szakmai és technikai felkészültségünk nyugat-európai szinten van. Fotó: Getty Images

Támogatói hálózatot építenének ki

Mára egyértelmű: az egyik legfőbb kihívás a betegedukációban van, vagyis annak elérésében, hogy időben menjünk orvoshoz, és a terápia során betartsuk az utasításokat. A SZÍVSN betegszervezet ezért pályázatot indít egy olyan támogatói hálózat kiépítéséhez, amelyhez valamennyi kardiológiai intézményben koordinátorok jelentkezését várják.

Idő előtti halálesetek: két kategória van

Az uniós statisztikai ügynökség a 75 évnél fiatalabb korosztályban két kategóriában vizsgálja azokat a haláleseteket, amelyeket korainak, idő előttinek lehet tekinteni, azaz elkerülhetőek lennének:

 • megelőzhető halálozás: ezalatt azt értik, ami megfelelő orvosi és nem orvosi egészségügyi eljárásokkal lenne elkerülhető. Ide tartozik az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres, szervezett szűrésen való részvétel, a betegségek korai felismerése, a szövődmények kialakulásának megelőzése.
 • kezelhető halálozás: ez a furcsa fogalom azt jelenti, hogy a haláleset megfelelő orvosi ellátással, gyógyszerrel, gyógykezeléssel még megelőzhető lett volna.

Százezer lakosra számítva Magyarországon haltak meg legtöbben megelőzhető betegségekben, kétszer annyian, mint az EU-átlag, ami a prevenció hiányára és az egészségtelen életmódunkra utal. A másik kategóriában, a kezelhető betegségekben meghaltak arányában sem állunk jól: ebben a rangsorban Románia, Lettország, Bulgária és Litvánia után Magyarország következik. Ez a mutató a hazai egészségügy hatékonyságáról is rossz bizonyítványt állít ki.

A kardiológia fejlődik, a betegegyüttműködés viszont nem

"Miközben: az elmúlt évtizedekben öt évvel nőtt hazánkban a születéskor várható élettartam, ma a korábbi 69,5 évvel szemben 75 évre számíthat, aki most születik, ez pedig nagyrészt a kardiológia fejlődésének köszönhető. Csak az elmúlt tíz évben több mint felére csökkent az infarktus miatti halálozások száma, tizenötezer helyett ma hatezer ember életét követeli évente. Ebben pedig komoly szerepe van a szívkatéteres centrumok országos kiterjesztésének, amelyek a nap 24 órájában elérhetőek, illetve a gyógyítás terén tapasztalt változásoknak" - mondja Prof. Dr. Gellér László egyetemi tanár, tanszékvezető helyettes, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának elnöke.

A szakember szerint ma már 20 szívkatéteres labor működik az országban, így lényegében az ország bármely pontjáról éjjel-nappal segítséget kaphat bárki. A gyógyszeres terápiák fejlődése is hihetetlen iramban folyik, az érelmeszesedés, a szívelégtelenség területén áttörést hozó készítmények váltak hozzáférhetővé, mutatott rá Prof. Dr. Gellér László. "A képalkotó eljárásokkal már pontos képet kaphatunk az erek, a szívizom állapotáról, a szívritmuszavar , egy esetleges szívhalál hátteréről, amely nyomán esetleg a család érintettsége is kiderül. Meg tudjuk mondani, szükség van-e bypass műtétre, vagy mondjuk szívkatéterezésre. De nagy előrelépést hozott a katéteres szívbillentyű beültetés is, ami főleg magas rizikójú betegek esetében adhat megoldást a műtét kiváltására. A szívelégtelenség esetében a műszív alkalmazása is egyre nagyobb számban fordul elő, és olyan keringéstámogató eszközök is vannak, amelyek szinte teljes életet biztosítanak a betegnek egészen addig, míg transzplantálható állapotba kerülnek. De a szívátültetésekben is Európa élvonalához tartozunk, az Eurotranszplanthoz való csatlakozásunk óta, a sürgősségi esetekben - a szabályok szerint - szinte az egész kontinensen keresik a megfelelő donort. Ennek is köszönhető, hogy ma már évente több mint 50 szívátültetést végeznek a szívsebész kollégáink."

Országos hálózatot kell létrehozni

A program fővédnökei:

 • Prof. Horváth Ildikó az EMMI államtitkára
 • Prof. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora
 • "A szakmai és technikai felkészültségünk nyugat-európai szinten van, az infarktus túlélése mégis rosszabb, mint máshol, ennek viszont leginkább sajnos az egészségtudatosság és a tájékozottsághiány az oka" - ezt már Bernáth-Lukács Zsuzsa, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Astellas-díjas diplomás ápolója, a SZÍVSN országos betegegyesület vezetője mondja. A szakember hozzátette: az infarktuson átesett betegek ma átlagosan négy órát várnak, míg orvoshoz fordulnak. Ausztriában ez csak 70 perc, pedig itt az idő nagyon sokat számít. Bernáth-Lukács Zsuzsa szerint komoly problémát jelent a gyógyszerhűség is. "A páciensek fele egy év után abbahagyja olyan létfontosságú gyógyszerek szedését, mint a sztatinok, pedig ezzel harmadára csökkenthető az újabb infarktus esélye. És az orvosoknak nincs is ideje, kapacitása arra, hogy megfelelően tájékoztassa a betegét, sem pedig arra, hogy utánajárjon minden egyes páciensének."

  A projekt célja:

 • a kardiológiai betegekért létrehozott betegprogram országos szintűvé fejlesztése,
 • ehhez koordinátori hálózat kialakítása hazánk 20 kardiológiai centrumában, alulról építkezve, a betegek összefogásával.
 • További információk: www.szivsn.hu https://www.facebook.com/szivsn

  A szakember hangsúlyozta: éppen ezért fontos egy olyan segítő, támogató országos hálózat, ahol erre felkészített szakemberek fogják meg az érintettek kezét. "Terhet vesznek le az orvos válláról, mert egyrészt fel tudják készíteni a betegeket, utána pedig segíteni tudják az együttműködésben" - így Bernáth-Lukács Zsuzsa.

  A SZÍVSN egyébként hazánk egyetlen, a szívbetegséggel élő páciensek érdekvédelmét küldetésként felvállaló betegegyesülete, amely most kétéves projektet indít az előbb vázolt problémák megoldására.

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +15, +20 °C
  Minimum: +4, +11 °C

  A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások: