Szakítás után: mit mond a férfi, és mit a nő?

Minden szakítás más, de hogyan szakítunk a leggyakrabban? Miért ér véget egy kapcsolat és belefér-e még utána a szexuális együttlét? Egy friss kutatás ezekre kereste a választ.

Szakítás 160 karakterben

A szakításokat inkább a nők kezdeményezik, 70 százalékuk mondta, hogy ők vetettek véget korábbi kapcsolataiknak. Arra a kérdésre, hogy legtöbbször mi volt az oka korábbi szakításaiknak, a nők és a férfiak is ugyanazt válaszolták. A leggyakoribb okok az elhidegülés (30 százalék), az érzés, hogy nem illettek össze (27 százalék) vagy a megcsalás (20 százalék). Azok körében, akiknek nincsen gyerekük csak néhány esetben vezetett a kapcsolat végéhez, hogy a család nem fogadta el a partnert, ugyanakkor ez az indok a többgyerekeseknél már közel 15 százalék.
Ellentmondás látszik abban a kérdésben is, hogy hogyan szakítunk a legtöbbször. Ugyanis mind a férfiak, mind a nők több mint 90 százaléka azt állította, hogy amennyiben ők szeretnék a kapcsolat végét, azt személyesen közlik a másikkal. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy velük miként szakítottak a legtöbbször csak a lányok fele válaszolta, hogy személyesen. 15 százalékuktól chaten vagy Facebookon vettek búcsút, ötödüket egyszerűen csak nem keresték többé, míg 10 százalékukat telefonon "hagyták ott". Érdekes adalék, hogy a felsőfokú végzettségűek körében jóval kisebb volt a megcsalásos szakítások aránya (13,3 százalék), és az ő esetükben fordult elő legkevesebbszer, hogy SMS-ben, chat-en vagy e-mailben mondtak volna búcsút.

A szakításokat inkább a nők kezdeményezik

A szakításokat inkább a nők kezdeményezik

Nem benned, hanem bennem van a hiba

Függés a társtól

Érezte már úgy, hogy mindent feláldoz a partnere boldogságáért, és cserébe semmit nem kap? Hogy akkor és csak akkor érzi jól magát, ha kivívja a párja elismerését? Ha az idő nagy részében igazak önre ezek az állítások, lehetséges, hogy társfüggő kapcsolatban él.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a legnevetségesebb indok, ami miatt szakítottak velük, a legtöbb válaszadó a rossz, közhelyes kifogásokat említette. A "nem benned, hanem bennem van a hiba", a "te jobbat érdemelsz" és a "nem vagyok elég jó neked" egyértelműen a legrosszabb szakítós szövegeknek számítanak, mindkét nem szerint.

A férfiak és a nők körülbelül ötöde állítja, hogy szakítás után is kifejezetten jóban vannak korábbi partnereikkel. 65 százalékuk ugyan nem keresi korábbi partnereit, de ha véletlenül összefutnak, azért váltanak néhány szót. Arra a kérdésre, hogy belefér-e, hogy újra összejöjjenek korábbi partnerükkel, a nők 70 százaléka válaszolta, hogy semmiképp sem, hiszen ami egyszer nem működött, az nagy valószínűséggel másodszorra sem fog. A férfiak bizakodóbbak e téren: 41 százalékuk úgy gondolja, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt. Azt, hogy a nők egyértelműbben zárnak le egy kapcsolatot, az is igazolta, hogy kétharmaduk úgy gondolja, szakítás után semmiképp sem fér bele a szex. Ezzel szemben a férfiak több mint fele még a kapcsolat vége után is benne lenne a dologban.

Szakítani sosem könnyű, akár mi kezdeményezzük, akár mi szenvedjük el, mindenképpen egy korszak végét jelenti. Ki hogyan dolgozza fel a helyzetet? Minden tizedik válaszadó férfi már a szakítás napján regisztrálna egy társkeresőn, de a legtöbb nő és férfi szerint néhány hétnek, hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy újra belevesse magát a társkeresésbe.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag