Nem igazi megcsalás, mégis fáj – mi az?

Nem feltétlenül kell csókolózni vagy ágyba bújni valakivel ahhoz, hogy a párunk elárulva érezze magát. Néha az „ártatlan” flörtölések is vezethetnek bizalomvesztéshez.

Egyénenként eltérhet, hogy ki mit vél megcsalásnak, de sokak szemében nemcsak a szex vagy a csók, hanem már a titkos beszélgetések, bókok is árulásnak minősülnek. Van a megcsalásnak ugyanis egy úgynevezett szürkezónája, amikor ugyan nem történik ténylegesen, fizikailag megcsalás, az illető viselkedése azonban egyértelműen azt jelzi, hogy érzelmileg vagy fizikailag nem a párjára, hanem egy harmadik személyre összpontosít. Ezt nevezzük mikromegcsalásnak – derült ki a lelki egészséggel kapcsolatos edukációval foglalkozó Mélylevegő Projekt egyik közelmúltbeli posztjából.

féltékeny nő áll telefonozó párja mögött
Néha az „ártatlan” flörtölések is vezethetnek bizalomvesztéshez. Fotó: Getty Images

Könnyen bizalomvesztéshez vezethet

A mikromegcsalás sok párkapcsolatban felüti a fejét, és jelentős károkat okozhat. Könnyen megkérdőjelezheti ugyanis a felek hűségét, és akár bizalomvesztéshez is vezethet. „Sokan úgy gondolják a mikromegcsalások ártalmatlanok, és nem kell velük foglalkozni, azonban az ilyen jellegű kellemetlenségek a mentális egészségre is negatív hatással lehetnek. Fokozatosan növelhetik a stressz és a szorongás szintjét, ezzel párhuzamosan pedig csökkenthetik az önbecsülést is” – olvasható a Komjáthy Zsófia által kidolgozott tájékoztatóban.

A mikromegcsalás jelei és okai

A mikromegcsalás egyik jellemzője, hogy titkolózással, illetve romantikus jellegű intimitással jár együtt. Fontos ismertetőjel még, hogy az „elkövető” igencsak kellemetlenül érezné magát, ha a párja meglátná vagy megtudná, hogy mi történik a háta mögött. 

Az emberek általában akkor követnek el mikromegcsalást, ha nem elégedettek a kapcsolatukkal, ám a problémáik megbeszélése vagy a románc lezárása helyett inkább máshol keresnek megerősítést, megnyugvást, érzelmi támogatást. Az is gyakori, hogy valaki nem tudja, hogy ezzel a viselkedéssel fájdalmat okozhat szerelmének – vagy tudja, csak nem érdekli őt. Előfordulhat továbbá, hogy az érintettek szerint mindez még belefér a párkapcsolatba, hiszen tényleges megcsalás nem történik. Fontos tehát időben tisztázni párunkkal az ezzel kapcsolatos határokat, mielőtt rámenne a kapcsolatunk a kellemetlenségek felhalmozódására és a kommunikáció hiányára.

Mi a féltékenység oka, és hogyan lehet leküzdeni?
Teljesen normális, ha időnként féltékenységet érzünk, ám ha nem kezeljük megfelelően ezt az érzést, a későbbiekben komoly problémákat is okozhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok, a délkeleti határvidéken esetleg egy-egy zivatar is valószínű, másutt többfelé esőre kell számítani. Az északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő. Késő este 5, 10 fok valószínű. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra