Megtalálták a tökéletes flörtölési technikát

Norvég pszichológusok egyetemistákat kértek arra, hogy értékeljék a különböző flörtölési technikákat. Az eredmények szerint egy egyetemes emberi dologra jöttek rá a flörtöléssel kapcsolatban.


Sokkoló, titkos tudás, amellyel meghódíthatod álmaid nőjét, pasiját – olvasható néhány PUA-tréninggel, azaz csajozási-pasizási tanácsadással foglalkozó oldalon. Az alábbi cikkünkben természetesen szó sem lesz ilyesmiről, inkább a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem pszichológusainak kutatásairól számolunk be, amely szerint megtalálták a férfiak és nők számára leghatékonyabb flörtölési technikát.

A kutatók a flörtölést heteroszexuális norvég és amerikai egyetemisták segítségével vizsgálták. Arra kérték őket, hogy értékeljenek 40 különböző típusú flörtölési technikát aszerint, hogy rövid vagy hosszú távú kapcsolatot keresnek, és aszerint, hogy a flörtölő férfi vagy nő volt-e. Azt is megvizsgálták, hogy a résztvevők mennyire nyitott személyiségek, hány évesek, mennyire vallásosak, mennyire hajlandóak párkapcsolatra, valamint hogy saját bevallásuk szerint mennyire vonzóak a társkereső piacon.

Az eredmények szerint a flörtölésnek két fajtája létezik – attól függően, hogy hosszú távra vagy csak egyéjszakás kapcsolatra keresünk párt. Ugyanakkor a cél érdekében bevetett eszköztár másként alakul a nők, és másként a férfiak esetében. Az egyéjszakás kalandot kereső nők általában egyféle módon jeleznek a férfinak, míg a rövid távú flörtöket kereső férfiak nem támaszkodnak egyetlen technikára, ők többféle módszert is hatékonynak találnak.

A legsikeresebb flörtölési technikának a humor bizonyult. Fotó: Getty IMages
A legsikeresebb flörtölési technikának a humor bizonyult. Fotó: Getty IMages

Egyszerű üzenetek egyszerűen

A kutatók szerint fontos, hogy a norvég és amerikai egyetemisták között kulturális értelemben nem volt különbség. Vagyis mindannyian hasonlóan értelmezték a kultúrájuknak megfelelő kommunikációs jeleket (pl. mosoly, szemkontaktus, érintés, stb.), és a hatékonyságuk tekintetében is ugyanazt gondolták az ismerkedés során. Az eredmények három nagyobb irányba rendeződtek.

"Az egyéjszakás kalandot kereső nők rém egyszerű üzenetet küldenek a férfinak. Azt, hogy szexuálisan elérhető vagyok” – mondta Leif Edward Ottesen Kennair professzor, a kutatás vezetője. Az olyan baráti érintkezés, mint az ölelés vagy egy baráti puszi az arcra, nem elég ezekben a helyzetekben, ezért a gyors fellángolásra vágyó nők jobban járnak olyan jelzésekkel, amelyek a szexuális elérhetőséget hangsúlyozzák. Ilyen jelzések tipikusan a potenciális partnerhez való dörgölőzés, a közelebb lépés, és a testkontaktus.

A hosszabb távú kapcsolatot keresők férfiak jelzései egészen mások. Esetükben nem derül ki olyan gyorsan, hogy mire megy ki a játék. Ilyen esetekben a nagylelkűség és az elköteleződésre való hajlandóság kifejezése működik a legjobban, de csak akkor, ha a férfi célja a tartós kapcsolat. Amikor rövid távú kapcsolatról van szó, a férfi nagylelkűsége már hátrány – mindkét nem szerint.

A legsikeresebb flörtölési technikának – nem meglepő módon – a humor bizonyult. A válaszadók a legjobb technikának ítélték oda a férfiak által használt viccet, ugratást, öniróniát, különösen, ha a tét számára a hosszú távú párkapcsolat kialakítása volt. Ha viszont nők viccelődtek rövid távú helyzetben, azt a legkevésbé hatékonynak értékelték a válaszadók. Ugyanakkor a megfelelő reagálás, azaz az őszinte nevetés vagy kuncogás a poénon, mindkét nem esetében hatékony flörtölési taktika volt.

"Az emberek döntő többsége úgy gondolja, hogy a humor, vagy az, hogy képesek vagyunk megnevettetni egy másik embert, a leghatékonyabb flörtölési technika, különösen a hosszú távú kapcsolatot kereső férfiak esetében. Mint ahogy a nők számára is nagyon fontos, hogy kimutassák a leendő partnerük felé, hogy értékelik a humorát” – mondta a kutatás vezetője.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)