Megtalálták a tökéletes flörtölési technikát

Norvég pszichológusok egyetemistákat kértek arra, hogy értékeljék a különböző flörtölési technikákat. Az eredmények szerint egy egyetemes emberi dologra jöttek rá a flörtöléssel kapcsolatban.


Sokkoló, titkos tudás, amellyel meghódíthatod álmaid nőjét, pasiját – olvasható néhány PUA-tréninggel, azaz csajozási-pasizási tanácsadással foglalkozó oldalon. Az alábbi cikkünkben természetesen szó sem lesz ilyesmiről, inkább a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem pszichológusainak kutatásairól számolunk be, amely szerint megtalálták a férfiak és nők számára leghatékonyabb flörtölési technikát.

A kutatók a flörtölést heteroszexuális norvég és amerikai egyetemisták segítségével vizsgálták. Arra kérték őket, hogy értékeljenek 40 különböző típusú flörtölési technikát aszerint, hogy rövid vagy hosszú távú kapcsolatot keresnek, és aszerint, hogy a flörtölő férfi vagy nő volt-e. Azt is megvizsgálták, hogy a résztvevők mennyire nyitott személyiségek, hány évesek, mennyire vallásosak, mennyire hajlandóak párkapcsolatra, valamint hogy saját bevallásuk szerint mennyire vonzóak a társkereső piacon.

Az eredmények szerint a flörtölésnek két fajtája létezik – attól függően, hogy hosszú távra vagy csak egyéjszakás kapcsolatra keresünk párt. Ugyanakkor a cél érdekében bevetett eszköztár másként alakul a nők, és másként a férfiak esetében. Az egyéjszakás kalandot kereső nők általában egyféle módon jeleznek a férfinak, míg a rövid távú flörtöket kereső férfiak nem támaszkodnak egyetlen technikára, ők többféle módszert is hatékonynak találnak.

A legsikeresebb flörtölési technikának a humor bizonyult. Fotó: Getty IMages
A legsikeresebb flörtölési technikának a humor bizonyult. Fotó: Getty IMages

Egyszerű üzenetek egyszerűen

A kutatók szerint fontos, hogy a norvég és amerikai egyetemisták között kulturális értelemben nem volt különbség. Vagyis mindannyian hasonlóan értelmezték a kultúrájuknak megfelelő kommunikációs jeleket (pl. mosoly, szemkontaktus, érintés, stb.), és a hatékonyságuk tekintetében is ugyanazt gondolták az ismerkedés során. Az eredmények három nagyobb irányba rendeződtek.

"Az egyéjszakás kalandot kereső nők rém egyszerű üzenetet küldenek a férfinak. Azt, hogy szexuálisan elérhető vagyok” – mondta Leif Edward Ottesen Kennair professzor, a kutatás vezetője. Az olyan baráti érintkezés, mint az ölelés vagy egy baráti puszi az arcra, nem elég ezekben a helyzetekben, ezért a gyors fellángolásra vágyó nők jobban járnak olyan jelzésekkel, amelyek a szexuális elérhetőséget hangsúlyozzák. Ilyen jelzések tipikusan a potenciális partnerhez való dörgölőzés, a közelebb lépés, és a testkontaktus.

A hosszabb távú kapcsolatot keresők férfiak jelzései egészen mások. Esetükben nem derül ki olyan gyorsan, hogy mire megy ki a játék. Ilyen esetekben a nagylelkűség és az elköteleződésre való hajlandóság kifejezése működik a legjobban, de csak akkor, ha a férfi célja a tartós kapcsolat. Amikor rövid távú kapcsolatról van szó, a férfi nagylelkűsége már hátrány – mindkét nem szerint.

A legsikeresebb flörtölési technikának – nem meglepő módon – a humor bizonyult. A válaszadók a legjobb technikának ítélték oda a férfiak által használt viccet, ugratást, öniróniát, különösen, ha a tét számára a hosszú távú párkapcsolat kialakítása volt. Ha viszont nők viccelődtek rövid távú helyzetben, azt a legkevésbé hatékonynak értékelték a válaszadók. Ugyanakkor a megfelelő reagálás, azaz az őszinte nevetés vagy kuncogás a poénon, mindkét nem esetében hatékony flörtölési taktika volt.

"Az emberek döntő többsége úgy gondolja, hogy a humor, vagy az, hogy képesek vagyunk megnevettetni egy másik embert, a leghatékonyabb flörtölési technika, különösen a hosszú távú kapcsolatot kereső férfiak esetében. Mint ahogy a nők számára is nagyon fontos, hogy kimutassák a leendő partnerük felé, hogy értékelik a humorát” – mondta a kutatás vezetője.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra