Lehet-e jó férj egy bántalmazóból?

Magyarországon hetente belehal egy nő a partnere ütlegeléseibe. Mi lehet a kiút egy bántalmazó kapcsolatból? Van-e remény az erőszakos partner viselkedésének alapvető megváltozására?

Ajándékozzon karácsonyra Nők Lapja Egészség előfizetést! Részletek itt.

A Hatalmas kis hazugságok című filmsorozatban a Nicole Kidman által alakított Celest sikeres és gazdag ügyvédnő csodás férjjel, okos ikerfiúkkal. Mindez azonban csak látszat: tengerparti házuk zárt ajtaja mögött megnyerő modorú férje rendszeresen veri és megerőszakolja a nőt. Celest a testén szaporodó kék foltok, a fojtogatások, a megalázónak érzett együttlétek és halálfélelme ellenére sem ismeri be magának, pláne a környezetének, hogy bántalmazzák: "Nem vagyok áldozat, hiszen én is megütöm" - mondja a terapeutájának. "A feszültség, a verekedés csupán a mi sajátos kis előjátékunk a szexhez. Egyébként nagyon szeret engem, és annyi nehézséget küzdöttünk már le együtt. Tudom, hogy meg fog változni."

A 15 év feletti magyar nők közel fele tapasztalta a lelki erőszak súlyosabb formáit
A 15 év feletti magyar nők közel fele tapasztalta a lelki erőszak súlyosabb formáit

Szex és pofonok

"Leonore Walker pszichológus alkotta meg a bántalmazó kapcsolatok dinamikájáról szóló elméletét, az erőszak ciklusát, amely megmagyarázza, hogy miért reménykednek a bántalmazott feleségek társuk megjavulásában" - mondja Horváth Éva, a Nane Egyesület, azaz a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen pszichológusa. "Walker szerint az ilyen kapcsolatokban három szakasz ismétlődik. Az elsőben a feszültség felgyülemlése jellemző, gyakoriak és egyre erőteljesebbek a súrlódások: a bántalmazó mindenbe beleköt, szidalmazza az áldozatot, aki próbál megfelelni az elvárásoknak, de hiába, a feszültség csak fokozódik, majd - mintegy ennek kioldására - megtörténik a szóbeli vagy testi bántalmazás. Ez nem feltétlenül pofonokat jelent, gyakran inkább durva meglökést, a kar vagy az ujj kicsavarását, a haj rángatását. Az agresszió olykor nem is az áldozatra, hanem a tárgyi környezetre irányul: a bántalmazó széket vág a földhöz, lerántja a megterített asztalról a terítőt, betöri az ajtóüveget, összetöri a bútorokat, üti a falat az áldozat feje mellett. Ez a mímelt testi erőszak is nagyon félelemkeltő, hiszen azt üzeni vele az agresszor, hogy ezt veled is megtehetném" - hangsúlyozza a szakértő.

"Az erőszakkitörés után az elkövető látszólag mély megbánást mutat: bocsánatot kér, kedvesen fogadkozik, hogy soha többet nem tesz ilyet, ajándékot hoz. Ezt az időszakot nevezik «mézesheteknek«, és ekkor a bántalmazó csábítási repertoárjába az odaadó, érzéki szeretőként való viselkedés is beletartozik. Ez a kikényszerített békülés teremti meg az áldozatban újra és újra a pozitív változás elindulásának reményét és töri meg a lelki ellenállását a bántalmazó felé, illetve gyengíti meg az eltökéltségét, hogy elhagyja őt. Az átmeneti béke után azonban újra egyre több feszültség jelenik meg a kapcsolatban, és újra erőszakra kerül sor, jellemzően egyre súlyosabbra, ahogy a szakaszok is egyre rövidülnek. Míg a kapcsolat elején hónapokig tart a nyugalom és csak szavakkal ver a bántalmazó, később már akár naponta sor kerülhet tettlegességre. Ez az eszkaláció szokott odáig elvezetni, hogy a nőt olyan súlyosan bántalmazzák, hogy belehal a sérüléseibe."

Bántani nem csak ütésekkel lehet

 • Szóbeli erőszak: ha a bántalmazó lekicsinyli, sértegeti a partnerét vagy a hozzá közel állókat, megfélemlítően üvöltözik, veréssel, öngyilkossággal, a másik vagy a gyerek megölésével fenyeget.
 • Lelki erőszak: ha az áldozatot a bántalmazó az ellenőrzése alatt tartja, önbecsülését lerombolja, kéréseit, döntéseit nem veszi figyelembe. Mindenért, még a saját viselkedéséért is őt hibáztatja, félelemkeltően viselkedik, tör-zúz, támadóan faggatózik.
 • Szexuális erőszak: olyan szexuális tevékenységre kényszerítik az áldozatot, amelyet nem akar, szexszel fájdalmat okoznak neki vagy megalázzák. Korlátozzák, hogy fogamzásszabályozó eszközöket használjon, abortuszra vagy gyerekszülésre kényszerítik.
 • Gazdasági-társadalmi erőszak: a bántalmazó elzárja az áldozatot attól, hogy dolgozni járjon, pénzt keressen. Ha az áldozatnak van keresete, akkor azt elveszi, és csak a saját belátása szerint ad belőle, miközben ő maga szabadon rendelkezik az anyagiak felett. Barátaitól, rokonaitól elszigeteli, azaz megszabja, mikor mit csinálhat, kivel hová mehet. Mindenhová elkíséri, telefonját, munkahelyét ellenőrzi, átkutatja zsebeit, táskáját.
 • Figyelmeztető jelek

  A bántalmazók működését nem ismerők gyakran teszik fel értetlenkedve a kérdést, hogy miért alakított ki egyáltalán a nő kapcsolatot egy ilyen emberrel. Ez persze nem jó kérdés, mert az áldozat hibáztatását jelenti, de Horváth Éva szerint szinte észrevétlenül is bele lehet csúszni egy ilyen kapcsolatba, mert az első jelek könnyen félreértelmezhetőek.

  "A kapcsolatnak már az elején nagyon hamar megjelenik az állandó féltékenykedés. A közvélekedéssel megegyezően ezt sokan a szerelem jelének, pozitív megnyilvánulásnak gondolják, holott valójában már ez is kontrollálásra törekvés, a birtoklási igény kifejeződése. A másik figyelmeztető jel a férfi nagyon korai elköteleződése: csak néhány napja ismerik egymást, de már házasságról beszél és megkéri a nő kezét. Ezek a megnyilvánulások egy magányos, romantikára vágyó, akár gyerekkora óta kevés figyelemben, szeretetben részesült nőnek jó érzéseket okozhatnak" - magyarázza Horváth Éva. A féltékenykedés azonban gyorsan átalakulhat egyre erősebb korlátozássá, lelki, testi, szexuális vagy gazdasági erőszakká.

  "Az a máig jellemző közfelfogás is gyengíti a nőben a felismerés esélyét arra, hogy a férfi viselkedése nincs rendjén, miszerint egy nő legfőbb célja jó feleséggé és jó anyává válni, összetartani a családot" - mondja a szakember. "Elvárás, hogy a nő kedves és alkalmazkodó legyen, miközben a férfi határozott, érvényesíti az akaratát, tekintélyt szerez magának - tulajdonképpen ennek eltúlzott változata a bántalmazó viselkedés. És a bántalmazott nők éppen ezen tévhitek miatt tapasztalják gyakran, hogy ha segítséget kérnek a környezetüktől, akkor nem veszik őket komolyan. Sőt még őket hibáztatják , hogy nem felelnek meg az elvárásoknak, így az ő hitük is egyre csökken abban, hogy el kellene hagyniuk a bántalmazót, tehát inkább már csak a férfi megváltozásában reménykedhetnek."

  És az én kapcsolatom milyen? Ha valaki úgy érzi, hogy nem kiegyensúlyozottak családjában az erőviszonyok, érdemes informálódnia a párkapcsolati erőszak jelenségéről, akár a NANE honlapján megtalálható kiadványok, akár a segélyvonaluk felhívásával, majd a kapott információk alapján elgondolkodnia a saját kapcsolata jellemzőin.

 • Egy jól működő kapcsolatban a két fél egyenrangú, az együttélés, a közös programok, a szex mindkettőjüknek örömöt okoz. A problémákat meg lehet beszélni, és a megbeszélések pozitív változásokat hoznak, és kölcsönösen támogatják egymást a fejlődésben. Ha az egyikük mégis úgy döntene, hogy szakít, a partnere elengedné.
 • A rossz kapcsolatokban folyamatos a feszültség, és a problémákat vagy nem tudják megbeszélni, vagy erőszakmentes kommunikációval nem lehet változásokat elérni.
 • Bántalmazó kapcsolatban él az, aki azt érzi, hogy a kapcsolat elejéhez képest sokkal rosszabbul van, sokkal negatívabban gondolkozik önmagáról, kevesebb dolgot tehet meg, aggódik, hogy partnere hogyan fog reagálni a döntéseire, cselekedeteire, sőt bizonyos dolgokat fel sem mer vetni, mert tart a párja reakciójától, a szóbeli vagy fizikai agressziójától. Egy ilyen kapcsolatban az erőszak rendszeres, egyre súlyosbodik és a nő önrendelkezésének korlátozására, önbecsülésének csökkentésére irányul.
 • A bántalmazó egyoldalúan és szisztematikusan beszűkíti partnere életterét, megakadályozza, hogy saját magáról döntéseket hozzon, hogy fejlődjön.

  Az egyenlőség fárasztóbb

  Pedig egy olyan párkapcsolatban, ahol a fizikai erőszak rendszeresen és egyre erőteljesebben van jelen, a szakemberek szerint nincs esély a javulásra.

  "Esély ugyanis akkor lenne, ha a bántalmazó elköteleződne amellett, hogy nem bántja többé a társát, hiszen ez csakis az ő döntésén múlik. De ez nem szokott megtörténni. Egyrészt, mert a bántalmazó éppen ellenkezőleg működik, mint egy átlagember, aki ha azt a visszajelzést kapja viselkedésére, hogy bántó volt, akkor ez rossz érzéseket okoz neki, emiatt a jövőben igyekszik kerülni. A bántalmazó ellenben éppen azért jegyzi meg áldozata érzékeny pontjait, hogy legközelebb újra fájdalmat tudjon okozni neki. A másik ok, hogy a bántalmazó ezért érzi magát felhatalmazva a partnere testi integritásának megsértésére, mert sokkal többre tartja magát nála, és emiatt akkora hatalmat érez felette, hogy úgy gondolja, neki még az ütlegelésekhez is joga van.

  Ebből a pozícióból tapasztalataink szerint igen kevés az esély arra, hogy a bántalmazó átálljon egy egyenlőségen alapuló kapcsolatra. Hiszen egyszerűbb megfélemlítéssel rávenni valakit, hogy mindenben alkalmazkodjon az igényeihez, mint neki magának is figyelembe venni a másik kéréseit. Egyszerű példával élve: ha a veréssel eléri, hogy mindig tiszta a lakás, akkor nem fogja azt a fajta együttélést választani, amikor ő is takarítani kényszerül. És ha emiatt el is veszíti a partnerét, akkor a következő kapcsolatában is hatalma kiépítésére és nem az egyenlőségre fog törekedni, mert az sokkal kevesebb energiabefektetést igényel."

  Óriási a látencia Az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) reprezentatív felmérése alapján a 15 év feletti magyar nők

 • 49 százaléka tapasztalta a lelki erőszak súlyosabb formáit - vagyis majdnem 2 millióan érintettek,
 • 19 százalékát érte már fizikai erőszak a partnere részéről - azaz minden ötödik magyar nőt,
 • 7 százalékuk élt át szexuális erőszakot a partnere által - tehát kb. 280 ezer nő.
 • Miközben a statisztikák alapján: 269 tizennyolc év feletti nő jelentett be ellene elkövetett szexuális bűncselekményt és 1536 nő súlyos fizikai erőszakot. Forrás: 2012-es rendőrségi adatok

  A cikk forrása: Nők Lapja Egészség 2017. novemberi lapszám.

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +14, +19 °C
  Minimum: +0, +6 °C

  A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

  Egészséget befolyásoló hatások: