Komoly tünetek: belebetegszünk a szakításba

Álmatlanul töltött éjszakák, ivászat a barátokkal, a közös emlékek rituális megsemmisítése - egy szakítás után általában szörnyen érezzük magunkat. A szakemberek szerint a szakításnak komolyabb következményei is lehetnek.

A stresszhormonok szintje a szokásosnál magasabb

A szakítás egyrészt a stresszhormonok szokásosnál magasabb szintje miatt okozhat problémákat, de egyéb módokon is károsíthatja a szervezetünket. A szakemberek szerint például a szerelem hasonlóan hat az agyunkra, mint a kábítószerek, így az "elvonási tünetek" is ugyanúgy jelentkezhetnek. Ezt szerelmi bánattól szenvedő alanyok agyáról készült felvételekkel is sikerült bizonyítani: a felvételeken közel ugyanazok a területek aktiválódtak, mint azoknál a kokainfüggőknél, akik a kábítószer után sóvárogtak.

Depresszióval járhat együtt

Megjósolható a kapcsolat vége A katasztrófaelméleteknél használt matematikai modellek képesek előrejelezni egy házasság tartósságát. A kutatók négy elemet diagnosztizáltak, amely a kapcsolat felbomlását jelzi előre, sőt még - a minden kapcsolatban természetesen előforduló - viták esetében is megkülönböztettek egy kritikus szempontot. Kattintson a folytatásért ! Egy kapcsolat vége a hangulat romlásával, motiválatlansággal, szomorúsággal, szorongással és depresszióval járhat együtt. Ez pedig gyakran hozza magával az alvászavarokat és az álmatlanságot, melynek számos negatív hatása ismert, az elhízástól a koncentrációs nehézségekig. Aki nem tudja kialudni magát, azt a krónikus betegségek is jobban veszélyeztetik. Az álmatlanság miatt pedig tovább romolhatnak a depressziós tünetek.

Valódi fájdalmat érezhetünk

Az intenzív érzelmi megrázkódtatás, például egy válás miatt érzett fájdalom ugyanazokat az ideghálózatokat aktiválja, mint a fizikai fájdalom - állítják a Colombia University pszichológusai. Vagyis a szeretett ember elvesztése miatt érzett keserűség könnyen valódi fájdalomba csaphat át - ezért érezhetjük azt a bizonyos gyomortájéki ütést (vagy legalábbis valami ahhoz nagyon hasonló.

szakítás
Milyen testi tünetei lehetnek a szakításnak?

A szívre is veszélyes?<br /><br />

A szakítások, válások után meglepően gyakori a szívroham vagy a mellkasi fájdalom. Ennek oka a stresszhormonok megnövekedett szintjében keresendő. Ha ugyanis szomorkodunk, aggodalmaskodunk, a szervezetünkben megnő az adrenalin szintje, ami szapora szívveréssel, a vérerek összeszűkülésével, szívritmus-problémákkal jár együtt. Ez pedig jelentősen károsíthatja a kardiovaszkuláris rendszert.

A stresszhormonok egy másik, talán kevésbé kellemetlen, de jóval látványosabb hatása a bőrünk állapotának romlása. A stressz miatt ugyanis fellángolhatnak a krónikus bőrbetegségek, mint amilyen a pszoriázis vagy az ekcéma. A hormonok hatására több pattanás alakulhat ki a bőrünkön, és a hajunk is jobban hullhat. A szakemberek szerint emellett az is szerepet játszhat a bőr állapotának romlásában, hogy a szerelmi bánattal küzdők hajlamosak elhanyagolni saját magukat, nem esznek tápláló, vitamindús ételeket, nem sportolnak eleget, ez pedig a bőrön is meglátszódhat.

Mozgásszervi és súlyproblémák

Egy amerikai kutatás szerint az elváltaknál megnő a mozgásszervi problémák rizikója, méghozzá 23 százalékkal. A szakításon nemrég átesettek gyakrabban számolnak be izom vagy ízületi fájdalmakról, nehezebben megy nekik a lépcsőzés is. Ez a stressz miatt görcsösen összehúzódó izmok miatt lehet.

A szakítás legjellegzetesebb tünetei közé tartoznak az testsúlyproblémák: közvetlenül a szakítást követően a szervezetünk olyan hormonokat termel, melyek elnyomják az éhségérzetet. Ezért lehet, hogy az első időszakban sokan lefogynak. Az éhezésnek azonban egy másik következménye is lehet, a szervezetünk ugyanis nem jut elég tápanyaghoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, emiatt például nehezebben tudunk koncentrálni és az immunrendszerünk hatékonysága is csökken. Hosszabb távon azonban a stressz hízást okoz, mert gyöngíti az inzulinra adott válaszreakciókat, így a szervezet több inzulint termel, amely a zsírraktárak fokozott növekedésével (és a testsúly gyarapodásával) jár együtt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: