Így vészelhető át a szakítás

HáziPatika

Egy párkapcsolat vége sokszor könnyes és fájdalmas elválást jelent. Egyesek hosszú hónapokig a padlóra kerülnek miatta,néhány egyszerű tanács azonban segíthet túllendülni a holtponton.

Párkapcsolati szakértők véleménye szerint egy átlagos szakítást körülbelül hat hónapig tart kiheverni. Egyeseknek azonban elég hozzá néhány nap, sőt pár óra is, hogy túltegyék magukat az addigi párjuk hiányán, és különösen jó érzékük van a saját lelki egyensúlyuk helyrebillentéséhez.

Segít a pozitív életszemlélet

Az Oxford Egyetem kutatói a háború utáni Kelet-Németországban élő hadifoglyok mentális egészségét vizsgálta. Az egykori foglyok jelentős része poszttraumás stressztől (PTSD) küzdött, nem mindenkinél nem jelentkezett azonban ez a probléma. Voltak ugyanis, akik elmondásuk szerint képesek voltak feldolgozni és lezárni a velük történt szörnyűségeket, és már nem kísérti őket a múlt. A kutatás is igazolta, hogy bizonyos emberek veleszületett adottsága a pozitív életszemlélet, amely segít átvészelni egy-egy nehezebb időszakot. Dr. Meg Jay klinikai pszichológus szerint hasonló módon kell túljutnunk egy családi tragédián, illetve egy szakításon is. Egy kapcsolat felbomlásán az alábbi hat szabályt betartva lehet könnyebben átlendülni.

Szakítás: miért a nők szenvednek jobban?

Könnyek, düh és tévé mellett hagyott fagylaltos doboz: leginkább ez jut eszünkbe egy szakításon átesett nőről. De biztos, hogy igazunk van? Hogyan éli meg a két nem az elválást? Kattintson!

Ne gondoljuk, hogy belehaltunk

A szakítás mindenkinek fáj, és ilyenkor az embernek időbe telik helyrerakni magát - hogy mennyi, az függ az adott személy habitusától, a kapcsolat minőségétől, hosszától és még számos tényezőtől. Ne gondoljuk azonban, hogy mi esetlenebbek, rosszabbak lennénk azért, mert nem tudunk néhány nap után továbblépni. Néha éppen az tart csak vissza minket a lezárástól, hogy azt hisszük: sosem leszünk képesek teljesen továbblépni. 

Írjunk listát

Valószínűleg nem ez az első szakításunk és csalódásunk az életben - próbáljuk összegyűjteni, hogy az előzőeknél mi segített átlendülni a nehéz időszakon. "Sokkal erősebbek vagyunk, mint azt gondoljuk magunkról, de a múltban sokszor csak a rossz emlékeket őrizzük meg, nem pedig azokat a jókat, amelyek segítettek felállni. Ezeket az emlékeket gyűjtsük össze" - hangsúlyozta Dr. Meg Jay.

Egy szakítást néha hosszú hónapok alatt sem tud kiheverni az ember
Egy szakítást néha hosszú hónapok alatt sem tud kiheverni az ember

Ragaszkodjunk a szokásainkhoz

Ne hagyjuk, hogy a veszteség miatt érzett letargia elvegye a kedvünket az addig megszokott életvitelünktől és szokásainktól! Ha korábban minden reggel felkeltünk, hogy munka előtt fussunk néhány kilométert, akkor azt tegyük meg ezután is. Apróságnak tűnhet, de segíthet abban, hogy visszaállítsuk az életünket a régi kerékvágásba. Egyenként igyekezzünk visszaállítani minden olyan régi szokást, hobbit, amely akkor boldoggá tett minket.

Keressük a társaságot

Ne maradjunk egyedül az emlékekkel, foglaljuk le magunkat: iratkozzunk be például egy tanfolyamra, csatlakozzunk valamilyen csoportos edzéshez, keressük az emberek társaságát! Ezzel nemcsak elterelhetjük a figyelmünket a rossz emlékekről, hanem új célokat is kitűzhetünk magunk elé. No és ki tudja: talán éppen ezeken a foglalkozásokon ismerkedünk meg egy különleges személlyel...


Keressük a támaszunkat

Az igaz barátok aranyat érnek a nehéz időkben: ők azok, akiknek kiönthetjük a lelkünket, és akik átlendítenek a holtponton. "Úgy lehetünk erősek, ha mások megerősítenek minket. Könnyebb úgy átvészelni a nehéz időszakokat, hogyha van kire támaszkodnunk" - vélekedik a pszichológus.

Forrás: Daily Mail Online

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag