Igaz szerelem: megvan a titok

Erotika, harmónia, a szívek és agyak közelsége - így összegzi az igaz szerelem titkát egy filozófus.

"Szeretlek!" Túl elavult? Akkor tessék egy modernebb verzió: "Invesztálok beléd!" Ja, hogy ez meg túl hűvös? És persze ezt senki sem mondja ki, de azért sokan gondolják így. De mi van akkor, ha a befektetés rosszul sikerül? - ezt vizsgálja a német Focus magazin szerzője, a filozófus és bestseller-szerző Wilhelm Schmid.

Schmid szerint a szerelem voltaképpen a szerelemnek tulajdonított jelentések összegzése. Függ attól, hogy mit várunk el, mit keresünk és miről álmodozunk. Beleérthetjük ebbe a saját elképzeléseinket és azokat a jelentéseket, amelyeket hozzá fűzünk.

Az elvárásokon kell változtatni

Bár a valóságban senki sem elégedett teljes mértékben a másikkal, általában ettől el szoktunk tekinteni. Mindenkori elvárásaink, elképzeléseink ugyanakkor hatnak a valós tapasztalatainkra. Ha azt képzeljük, hogy a szerelem csupa harmónia, akkor éppen ezt várjuk el egy kapcsolattól. Ilyenkor persze csalódás a dolgok vége. Ha viszont azt képzeljük, hogy a szerelem időnként harmonikus, viszont azért vannak viták és bosszúságok, akkor a csalódást határok között tarthatjuk. Éppen ezért inkább az elvárásokon kell változtatni, ha a szerelem problémát okoz.

9 mondat, amit sose mondjunk egy férfinak A szavak bármilyen kapcsolatot akár percek alatt tönkretehetnek. Az évek óta tartó kapcsolatot is el lehet rontani azzal, ha a nő olyan dolgot mond, amivel összetöri a férfi szívét. Íme, 9 kerülendő mondat! Mindez a széles körben elterjedt elképzelésre is vonatkozik: a romantikus szerelemre . Mármint arra, hogy mindig, mindenütt érzelmeket akarunk, és persze mindig jó érzéseket, ne legyen semmilyen zavar, és ne legyenek hétköznapok se. Pedig már a korai romantikusok is rájöttek, hogy a kizárólag jó érzéseken alapuló szerelem nem igazán élhető dolog. A probléma azóta is létezik. Éppen ezért Schmid inkább azt javasolja, némileg a romantikusokat is figyelembe véve, hogy egy jobban élhető formulát dolgozzunk ki magunkban. Hagyjuk néha levegőhöz jutni magunkat, és egymást is.

A szerelmeseknek nemcsak egymással, hanem önmagukkal is foglalkozniuk kell. Az élet polaritásához ugyanúgy hozzátartozik a bánat is, ahogy az öröm, az erős érzelmek és unalmas szokások is. Kell az érzelmes romantika, de kell a józan, pragmatikus gondolkodás is. Ez segít megbirkózni a a mindennapokkal, a vitákkal.

De mire való a szerelem, ha ennyi fáradsággal jár? - teszi fel a kérdést a filozófus. A válasz egyszerű: mert az értelem erős tapasztalatait közvetíti. A szerelem értelme ugyanis az értelem megteremtése - ez nagyon filozofikusan hangzik, de aki átélte már ezt az tudja, mit jelent. Azaz, hirtelen értelme lesz a madarak csicsergésének, ha szerelmesek vagyunk. Ha nem vagyunk azok, legfeljebb bosszankodunk, hogy reggel felébresztettek, vagy meg sem halljuk őket.

A szerelem az összes érzékünket aktiválja

A sok elméleti fejtegetés után a filozófus nem kerüli meg a testi szerelem kérdéseit sem. A szerelem testi szinten ugyancsak az érzékiséghez és az értelemhez kapcsolódik. Sok erotikus tapasztalat az érzékek által válik lehetségessé. Egymást látni, hallani, egymás illatát beszippantani, egymást megérinteni, megízlelni - ezek nemcsak érzések, hanem testi vonatkozású dolgok is. A szexualitás csak az erotika egy része. Ez gondoskodik a rózsaszín ködről, ami a szerelmeseket elborítja. Itt tényleg a szerelmeskedésről van szó, a szexuális vágy az ember természetes velejárója.

A szerelem fenntartása mindkét fél dolga

A szerelem fenntartása mindkét fél dolga

De a gyakorlás is fontos ezen a téren, ahogy a tudás is - a másik nem szexualitását is ismernünk kell. Ez a harmonikus kapcsolat alapja, és sok szemrehányást előzhetünk meg ezáltal. Schmid szerint a férfiaknál már az anyaméhben erősebben fejlődik ki a szexualitással és agresszióval kapcsolatos agyi terület. A nőknél viszont a kommunikációs központ fejlődik jobban. Ennek oka az evolúció, de a következmények egyértelműek: sok férfinak tényleg csak "egy dolgon" jár az esze, és gyorsan el akar jutni "odáig". (Ezt egyébként nem minden férfira igaz, erről korábban már írtunk .)

Kiderült, miért nézik a férfiak a nők fenekét Minden "igazi" kapcsolathoz hozzátartozik a beszélgetés - ha ez nincs, akkor a partnerek eltávolodhatnak egymástól. A beszélgetésre mindig legyen idő, ez segít a szürke hétköznapok átvészelésében is. Ugyanakkor a szürke hétköznapoknak is megvan a funkciójuk: ezek akkor jönnek jól, amikor a szerelem éppen szünetet tart. (Ezért tartósabbak azok a kapcsolatok - amint arról egy korábbi cikkünkben írtunk - ahol egy háztartásban élnek a partnerek, hiszen a mindennapi ügyek intézése, a gyerekek nevelése közös feladatokat ad, még akkor is, ha esetleg éppen nem az érzelmek játsszák a partnerek között a fő szerepet.)

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: