Hogyan mondjuk el, ha változtatnák a párkapcsolatunkon?

Könnyen konfliktusokhoz vezethet egy párkapcsolatban, ha az egyik fél arra kéri partnerét, változzon meg valamiben. Egy új tanulmány szerint nem lehetetlen, hogy a kapcsolat érdekében megváltozzunk, ez azonban mindkét oldalról megértést és türelmet igényel.

"Negatív érzéseket ébreszthet, ha partnerünk arra kér, változzunk meg, hiszen ez annak a jele lehet, hogy nem érünk fel az elvárásaihoz, illetve boldogtalan velünk vagy a kapcsolatunkkal. Ha pedig nem is értünk egyet vele, és úgy gondoljuk, nincs szükség arra a változásra, amelyet ő szeretne, abból konfliktus kerekedhet, illetve neheztelés a partner felé" – fogalmazott Natalie Sisson, a Journal of Social and Personal Relationships című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, a Torontói Egyetem pszichológusa a therapytips.org-nak nyilatkozva. Sisson és munkatársai arra keresték a választ a kutatásban, hogy vajon lehetséges-e egészséges módon kezelni az ilyen helyzetekben természetesen fellépő negatív érzelmeket, és ha igen, mi lehet ennek az eszköze.

ŐSZINTESÉGET ÉS TÜRELMET IGÉNYEL, HA AZT SZERETNÉNK ELÉRNI, HOGY PARTNERÜNK MEGVÁLTOZZON.
Őszinteséget és türelmet igényel, ha azt szeretnénk elérni, hogy partnerünk megváltozzon. Fotó: Getty Images

A kutatók két kísérletet is lefolytattak, amelyekben a párok érzelmi reakcióit vizsgálták vagy laboratóriumi, vagy otthoni környezetben. Mint azt Mark Travers pszichológus, a Sissonnal készült interjú szerzője írja a psychologytoday.com-on megjelent cikkében, a vizsgálat szerint az emberek általában kétféle módon reagálhatnak egy olyan kérésre, amikor partnerük szeretné őket valamiként megváltoztatni. Az első megközelítés az elnyomás, amely esetén igyekeznek elnyomni magukban a kérés kapcsán kialakuló negatív érzelmeiket. A másik lehetőség az újraértelmezés, amelynek lényege, hogy a helyzetről olyan újszerű megvilágításban tudnak gondolkodni, amely megváltoztatja annak személyes jelentését vagy érzelmi hatását.

A kísérlet eredményeiből kirajzolódott, hogy egyértelműen ez utóbbi felfogás a célravezető. "Mindent egybevetve ez a kutatás rávilágít, hogy a változtatásra vonatkozó kérések újraértelmezése egy potenciálisan hasznos stratégia a negatív érzelmek kezelésére, valamint elősegíti a sikeres változást" – árulta el Sisson. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ettől még az olyan negatív érzelmek, mint a harag és a zavarodottság, a változás folyamatának teljesen természetes részei. A szakember két hasznos tanácsot adott ahhoz, hogy a változásra kért partner képes legyen megváltoztatni a nézőpontját, ezáltal jobban tudjon alkalmazkodni a kéréshez.

  • Egyrészt érdemes magában tudatosítania, hogy partnere nem azért szeretne változtatni rajta, mert elégedetlen vele, hanem azért, mert ezzel szeretné segíteni, hogy fejlődhessen és önmaga jobb kiadásává váljon.
  • Másrészt a kérés újraértelmezése azt is magában foglalhatja, hogy azt a párkapcsolat megerősítésére tett kísérletnek tekintjük, ami már sokkal motiválóbb, illetve kevésbé dühítő magyarázat.

Ami pedig a másik oldalt illeti, Sisson szerint érdemes egyértelműen és közvetlenül megfogalmaznunk a kérésünket párunk felé. Ezzel ugyanis nemcsak azt kommunikáljuk, hogy a kapcsolatunkban valamilyen probléma van, hanem abban is segítünk vele a partnernek, hogy felismerje, mit kellene tennie, hogy meg tudjon változni. Ugyanígy fontos, hogy legyünk támogatóak: mondjuk el, hogy tudjuk, milyen nehéz lehet a kérésünket hallania. Emellett támogassuk, segítsük végig a változás folyamatában, és adjunk neki időről időre visszajelzést arról, hogy hogyan halad az úton, milyen változásokat észlelünk rajta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra