"Hallottunk megható szerelmi vallomásokat"

Érdemes vajon házassági leckéket venni, mielőtt elkötelezzük magunkat? Ha tuti recept nincs is, az ön- és párismereti leckéket nem haszontalanok. Esküvőcoachot kérdeztünk a hosszú házasság titkáról.

Miért házasodnak össze a párok, mitől jó egy házasság és mit lehet tenni, ha az anyós örökké beleszól mindenbe? Miközben a házassághoz kultúránként és tájegységenként más-más negatív sztereotípiák tapadnak, amelyek miatt sokan inkább egy életre távol tartják magukat tőle, mások viszont - jobb esetben - saját akaratukból mondják ki a sokszor valóban boldogító igent.

Mit tehet az, aki az elköteleződés mellett döntött, létezik-e bármilyen segítség, amivel kikövezhető a holtodiglan-holtomiglanhoz vezető, boldog út? Ehhez próbálunk némi fogódzót adni.

Sárdi-Papp Réka négy társával együtt tavaly márciusban vágott bele az esküvő- és párkapcsolati coachingba, miután azt látták, hogy az üzleti világban már régóta alkalmazott coachingtechnikák, -tréningek kiválóan alkalmazhatóak a párok támogatására is. "A házasságra készülőknél az a szlogenünk, hogy díszítsétek fel a lelketeket is. Ezzel azt szeretnénk üzenni, hogy ne 'csak' arról szóljon az esküvő, hogy milyen lesz a ruha, a dizájn, az étkészlet, hanem arról is, hogy miért kötik össze a párok az életüket. Nem azt a kérdést tesszük fel nekik, hogy miért házasodnak össze, inkább az a fontos, hogy azt tudják hosszú távon megtartani, amiért együtt vannak" - mondja a coach.

Évről évre egyre több pár köt házasságot Magyarországon
Évről évre egyre tudatosabban kötnek házasságot Magyarországon (fotó: 123rf)

Önismeretben és kapcsolat-önismeretben segítenek a pároknak, abban, hogy tudják, mi az, amire vállalkoznak. Ilyen coachingra lehet szükség olyan mérföldköveknél is, mint a gyerekvállalás , egy új munkahely, építkezés vagy bármilyen olyan élethelyzet, amely azt eredményezheti, hogy mások lesznek az igények egy párkapcsolatban, mint amikor megismerkedtek.

Remények helyett tudatos döntések

Az esküvőcoach csapata a tavaly őszi esküvőkiállításon mintegy 200 párral találkozott, és úgy tapasztalták, hogy rózsaszín álmok és remények helyett a férfiak és a nők is hihetetlenül tudatosan köteleződnek el. "Nem éreztük, hogy a vőlegénynek a fogát húzzák, mert kijött az esküvőkiállításra, hanem közös programnak fogták fel a párok. Magas szintű tudatosságot láttunk abban is, ahogyan a házasulandók építik a kapcsolatukat, és abban is, hogy mikor hozzák meg azt a döntést, hogy összeházasodnak és családot alapítanak" - magyarázta a coach.

Hogyan zajlik?

A coaching és tréning során a párok legóból építettek vagy kérdéskártyákat kaptak. A végén azt "építették meg", hogy mit szeretnek a másikban. "Hallottunk megható szerelmi vallomásokat, láttunk könnyes szemeket, érezni lehetett, hogy a kimondott szónak milyen ereje van még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy a másik tudja ezt" - mondta a coach.

Kérdéskártyáknál az egyik legkedveltebb/leghatásosabb kérdés, hogy "miből érezted, hogy a másik melletted áll?". Hasznos megtapasztalni, hogy társunk nem biztos, hogy ugyanabból érzi. A kérdéskártyákra egy másik példa, hogy mit válaszolnál, ha a párod a vasárnapi ebédnél megkérdezné, hogy mi ez a zöld a levesben?

"Lehet, hogy az első válasz az, hogy zöldborsó, de lehet az is, hogy mi a bajod a főztömmel?" - mondja Réka, aki szerint intő jel, ha valakinek az utóbbi jut eszébe. "Ilyenkor beszélgetni kell, hogy ne mérgesedjen el a helyzet és tudja a pár, hogy miért indult el a másfajta gondolat." A coachingra szerinte elsősorban nem azért megy el a pár, mert problémája van, hanem hogy megelőzze a problémát, és közösen kialakítsák az együttélés kereteit, játékszabályait. "Azért jönnek el a párok, hogy tanuljanak önmagukról, a párkapcsolatukról" - mondta a szakértő.

Mi kell a jó házassághoz?

A coach szerint ha a pár tudatosságot és jó szándékot tesz a kapcsolatba, akkor az nagyobb eséllyel lesz hosszú távon fenntartható. Viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy két jó szándékú ember akaratlanul is eltávolodhat egymástól, ha másképp fejlődnek. Klasszikus példaként említette, amikor a feleség anya lesz, és mindennapjait a baba körüli teendők teszik ki, miközben a férj folyamatosan előrelép a karrierjében.

Hogyan nyújthat segítséget krízishelyzetekben lévő pároknak a próbaválás? Megmenthető így a kapcsolat? Részletek itt.

A coaching és tréning során felismerést, önismeretet és tudást szereznek a párok, de akár a családtagok is (van például anyóscoaching), hogy felkészüljenek az esküvőt követő hétköznapokra, hogy megoldjanak egy konfliktust, élethelyzetet. "A lényeg, hogy mindenki a saját maga számára jó választ kapja meg, és ne a coach mondja meg neki, hogy mit kell csinálnia" - részletezte Sárdi-Papp Réka. Szerinte fontos tudatosítani, hogy nemcsak arra a nagy napra készülődöm, hanem hosszú közös életemre is a párommal. "Akkor tudsz egy házasságban boldog lenni, ha ismered önmagadat, a határaidat, a korlátaidat" - fűzte hozzá.

Magyarországon a házasságkötések száma 2010-ig folyamatosan csökkent: a 70-es években átlagosan 97 ezer, a 80-as években 73, a 90-esekben 53, az ezredfordulót követő évtizedben pedig 43 ezer házasságot kötöttek évente. A 2010-es év jelentette az elmúlt évtizedek mélypontját, ekkor ugyanis mindössze 35,5 ezer pár járult anyakönyvvezető elé. Ezt követően az esküvők száma folyamatosan emelkedett egészen 2016-ig, amikor az utolsó húsz évben a legtöbb (51,8 ezer) házasságot kötötték. Válásra 2016-ban 19,6 ezer alkalommal került sor, vagyis ezer lakosra két válás jutott. A válások évenkénti száma az ezredfordulót követő évtizedben 24-25 ezer körül alakult, az ezt követő években határozott csökkenés következett be. 2014-ben - ötven év után először - 20 ezer alatt maradt a számuk, a következő évben viszont ismét e fölé emelkedett. 2016-ra a felbontott házasságok száma ismét 20 ezer alá csökkent.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra