Férfi önérzet: így sérül nagyon könnyen

A férfiak önérzetét sérti, ha feleségük vagy barátnőjük valamiben nagyon kitűnik, jelentős sikert ér el - derül ki egy a Journal of Personality and Social Psychology című lapban közzétett tanulmányból.

Míg a nők önbecsülését, önérzetét nem befolyásolja párjuk sikere vagy kudarca, addig a férfiakét az előbbi úgy tűnik, megviseli.

Korábban a Facebook segítségével végeztek egy hasonló kutatást, melyből a női sikerekről szintén kiderült, hogy rombolóan hatottak, de hatására legalábbis a ide kattintva olvashatja.

A partner sikere a férfi kudarca

Amint azt a kutatást vezető Kate Ratliff, a Florida Egyetem munkatársa kifejtette, az még érthető, ha egy férfi kudarcként éli meg, hogy egy adott területen - legyen az például az együtt elkezdett fogyókúra - a párja nagyobb sikert ér el, mint ő maga, a mostani kutatás azonban arra világított rá, hogy a férfiak partnerük minden sikerét automatikusan saját kudarcukként élik meg, függetlenül attól, hogy riválisok-e azon a területen vagy sem.

A szakemberek összesen 896 embert kísértek figyelemmel öt különböző kísérlet során, valamennyien amerikai, illetve holland heteroszexuális személyek voltak. Az egyik kísérletben 32, a Virginia Egyetemen tanuló párral töltettek ki egy tesztet, majd párjaiknak elmondták, hogy az illető az összesítés során az eredménye alapján az alsó vagy a felső 12 százalékba került-e. Ezután megvizsgálták mindez, hogyan hat az alanyok explicit önbecsülésére, vagyis arra, amit ők vallanak magukról, hogy hogy is érzik magukat. Az eredmények azt mutatták, hogy erre nem különösebben volt hatással a párok eredménye, ám az implicit önbecsülésre, amit abból lehet leszűrni, hogy bizonyos kedvező vagy kedvezőtlen jelentéstartalmakat hogyan kapcsolunk össze magunkkal, már annál nagyobb befolyással volt.

A nők sikere ront a férfiak önérzetén

A résztvevők kaptak egy másik tesztet is, melyben arra kellet válaszolniuk, tudat alatt milyennek érezték párjuk teljesítményét. Itt, azok a férfiak, akik látatlanban partnerüket a felső 12 százalékba helyezték, jóval alacsonyabb implicit önértékelést mutattak, mint azok, akik úgy hitték, hogy párjuk az alsó 12 százalékba került. Mindeközben saját teljesítményéről egyikük sem kapott semmilyen információt.

Két online kísérletet is elvégeztek a szakemberek, melyben az alanyokat arra kérték, idézzenek fel egy olyan helyzetet, amikor párjuk sikert ért el, vagy kudarcot vallott. Az eredmények azt mutatták, hogy függetlenül attól, milyen fajta sikerről volt szó, illetve attól, hogy a párjukkal párhuzamosan ők maguk is értek-e el sikert, a férfi válaszadók egyértelműen rosszabbul értékelték saját magukat akkor, amikor a párjuk sikert ért el, mint amikor valamiben kudarcot vallott. Ugyanakkor a legnagyobb ütést akkor érezték önbecsülésükön a férfiak, ha párjuk olyan területen ért el sikert, ahol ők maguk sikertelennek bizonyultak.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, a kapcsolatokkal való megelégedettség mértéke miként hat az önbecsülésre. Nők esetében az derült ki, hogy jóval elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal akkor, amikor a párjuk sikeres volt, mint amikor nem, férfiak esetében azonban ez nem volt elmondható.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)