Féltékenynek születni kell

A tudósok sokáig hitték, hogy a féltékenység a társadalom programja csupán, ami elsősorban a szexuális és romantikus érzések köré csoportosul.

De kiderült, hogy egy velünk született, mély ösztönszinten gyökerező jelenségről van szó, amely a kutyákra éppúgy hat, mint az emberekre, amennyiben a gazdájuk figyelme más felé irányul - derül ki a University of California-San Diego (UCSD) friss kutatásából.

Teszt Milyen a szerelemben? Töltse ki love tesztünket! "Úgy tűnik, a féltékenységet senki sem tanulja, hanem egy velünk született fegyverről van szó, amelynek a célja az, hogy a fontos kapcsolatainkat megvédje minden külső fenyegetéstől" - foglalja össze a lényeget Christine Harris pszichológia professzor, a kutatás vezetője. A téma a kutatócsoport szerint azért is fontos, mert a féltékenység a harmadik leggyakoribban említett ok, amely a családon belüli erőszakhoz kapcsolódik.

A kutatás során harminchat kutya viselkedését vizsgálták egy olyan módszer segítségével, amelyet eredetileg hat hónapos gyerekeken teszteltek. A kutyák megszokott környezetében, otthon, a gazdákat arra kérték, hogy fordítsák a figyelmüket egy ugató, mozgó plüsskutya felé, mintha csak igazi, élő állatról volna szó. Simogassák, szeretgessék a plüsskutyát, beszéljenek hozzá, mintha valódi volna. Egy másik teszt során a vetélytárs nem egy másik állat, hanem egy töklámpa, majd egy zenés mesekönyv volt, amely szintén elvonta a gazdák figyelmét a kedvencről. A kutyák minden esetben a féltékenység jeleit mutatták.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A féltékenység nem tanult, hanem örökletes?

A féltékenység nem tanult, hanem örökletes?

A legtöbb kutya - 78 százalék - megérintette, majd elhúzta a gazdát, amikor azok a plüsskutyákkal foglalatoskodtak, 42 százalékuk a töklámpára is féltékeny volt, míg csupán 22 százalékuk viselkedett így, amikor a zenés könyv került a figyelem fókuszába. A kutyák 30 százaléka megpróbált a gazdi és a plüsskutya közé furakodni, 25 százalékuk pedig meg is támadta a plüsskutyát. A szakemberek szerint a kutyák a plüsskutyát valódinak vélték, és saját pozíciójukat érezték fenyegetve a közelsége - és a gazdi hozzá fűződő szoros viszonya - által.

"Az állatok fő motivációja ebben az esetben kétségkívül egy fontos társas kapcsolat megvédése volt, amelynek elvesztése súlyos következményekkel járhat. Ez az érzés nem csak szexuális vagy romantikus kontextusban jelenhet meg, hanem bármilyen egyéb téren is" - fejtette ki Christine Harris.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: