Boldog párkapcsolat: jó a nagy korkülönbség?

Gyakran halljuk, hogy a korunk csak egy szám, és mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Ebből adódóan sokan csak legyintenek, ha olyan partnerrel kezdenek találkozgatni, aki 10-15 vagy akár még több évvel idősebb vagy fiatalabb náluk. Márpedig a korkülönbség egy olyan tényező, amit nem árt komolyan venni, ha hosszú távra tervezünk.

A Prevention.com egyik szerzője, Lauren Krouse maga is érintett a témában: közte és a párja között 15 év a korkülönbség. Ezért hát személyes oka is volt alaposan körüljárni a témát, kezdve azzal, hogy ennek milyen előnyei és hátrányai lehetnek a párkapcsolat jelenére, illetve jövőjére nézve.

Előnyök és hátrányok

A férfiak ezért vonzódnak az idősebb nőkhöz - kattintson!

Manapság a párok 8,5 százalékánál van 10 éves vagy ennél nagyobb korkülönbség, és a tanulmányuk szerint ők gyorsabban válnak elégedetlenebbé a kapcsolatukkal, és a válás is gyakoribb náluk, mint a hasonló életkorú párok körében.

Más tanulmányok szerint azonban néhány pár kifejezetten elégedettebb, mint azok, akiknél kisebb a korkülönbség - ez főként akkor igaz, ha a nő a fiatalabb. Azok a nők pedig, akik fiatalabb férfival jönnek össze, gyakran úgy érzik, szabadabban fedezhetik fel a szexualitásukat, és kapcsolataik többsége nem futó kaland, hanem hosszabb távra szól.

párkapcsolat, boldog párkapcsolat, korkülönbség, idősebb partner, fiatalabb partner,
párkapcsolat, boldog párkapcsolat, korkülönbség, idősebb partner, fiatalabb partner,

Mire ügyeljünk?

Az említett szerző emellett néhány konkrét tanáccsal is szolgál azon párok számára, akiknél jelentősebb a korkülönbség. Az első az, hogy legyünk őszinték és mielőbb osszuk meg a másikkal a terveinket és a vágyainkat - például ne titkoljuk el, ha esküvőt vagy gyereket szeretnénk. Ha a párunk ódzkodik ezektől, még mindig jobb, ha ez már a kapcsolat elején kiderül.

Aggodalmainkat és félelmeinket is bátran osszuk meg a másikkal. Tartunk attól, hogy nem vesz minket elég komolyan a társunk, vagy elhagy egy fiatalabb partnerért? Akkor ezeket ideje megbeszélni. A kommunikációnkban pedig elengedhetetlen, hogy egyenlő félként kezeljük a másikat, tehát sem atyáskodni-anyáskodni, sem a folyton támogatásra, tanácsra szoruló gyereket játszani nem szerencsés. Fontos az is, hogy átgondoljuk, szerintünk mi a jelentős korkülönbség előnye és hátránya - ezekről akár listát is írhatunk.

Mit szól majd a környezetünk?

Sokan a környezetük reakciójától is tartanak, ha náluk jóval idősebb vagy fiatalabb párra találnak. A kritizálókkal azonban nem érdemes foglalkozni. Ha feljön a téma, a legjobb reakció gyakran az, ha nincs reakció - legfeljebb egy mosoly, mielőtt témát váltanánk. Emellett érdemes a családnak és barátoknak egy kis időt adni, hogy jobban megismerjék választottunkat. Utána valószínűleg már nem kerül elő lépten-nyomon ez a téma.

Fontos továbbá, hogy mi se fújjuk fel nagyon a korkülönbséget. Csak annyit foglalkozzunk vele, amennyi indokolt. Ha egy pár ugyanazokat az értékeket tartja szem előtt és tisztelik egymást, akkor a koruknak tényleg nem lesz jelentős szerepe abban, hogy tartós és boldog kapcsolatban élnek-e majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső