Az online társkeresők megmutatják a tökéletes párt?

Megtalálhatjuk a tökéletes társat az online társkeresőkön?

Egy a Psychological Science in the Public Interest című lapban 2012-ben közzétett tanulmányban a Northwestern Egyetem kutatói azt állították, nem létezik olyan algoritmus, amely alapján ki lehetne számolni, hogy ki kihez illik, dacára annak, hogy jó néhány online társközvetítő iroda ezzel a módszerrel hirdeti magát.
Az Iowa Egyetem kutatócsoportja azonban Kang Zhao vezetésével két évvel később bejelentette, hogy rájöttek arra a módszerre, amivel a tökéletes párosítás létrehozása mégiscsak lehetséges. Az általuk kifejlesztett képlet meglepő módon éppen a legsikeresebb online közvetítőirodák által is használt eljáráson alapszik, melynek lényege, hogy a felhasználók profiljai helyett inkább azok aktivitása alapján próbálnak összepárosítani embereket. Ezzel a módszerrel sokkal könnyebb megtalálni az egymáshoz illő személyeket, hiszen a valós aktivitásokból sokkal több dolog kiderül, mint azokból a közlésekből, melyeket valaki az adatlapján megoszt.

Ön hisz az online társkeresésben? (Fotó: Europress)

Ön hisz az online társkeresésben? (Fotó: Europress)

A kutatás indítékát az online randizás egyre szélesebb körben történő terjedése adta, egy 2013-as felmérés szerint ugyanis az internethasználók 11 százaléka már járt ilyen oldalakon, és próbált ily módon ismerkedni az ellenkező nemmel. Ez elég nagy emelkedés a 2008-as adatokhoz képest, amikor még csupán a megkérdezettek 3 százaléka számolt be ugyanerről. A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy a társkereső internetes oldalakat használók 66 százaléka már randizott is olyan személlyel, akit ott megismert, 23 százaléknál pedig házasság is lett a dologból, vagy legalábbis hosszú távú kapcsolat jött létre.

Egy a fentitől független tanulmány, melyet a Chicago Egyetem szakemberei végeztek, arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban a 2005 és 2012 között kötött házasságok egyharmada online randizással indult, és többnyire ezek a párok jóval boldogabbak, mint azok, akik más módon jöttek össze. A számos előny mellett a szakemberek azért arra is felhívják a figyelmet, hogy az online társkeresésnek megvan az a hátránya is, hogy túl nagy a választék, így az ember könnyen elvész a sok információ között, és nehezen határozza el magát, hogy végül is kivel kezdjen el ismerkedni. Bárhogy is legyen, a kutatók azt vallják, ők ugyan megpróbálják a lehető legjobb képletet megtalálni ahhoz, hogy minél könnyebben találjanak egymásra az összeillő párok, ám, hogy utána mi történik, és mennyire lesz sikeres a kapcsolat, az már kizárólag a két félen múlik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag