A szerelem sötét verem? Na, nem...

HáziPatika

A szerelem őrjítő és felemelő, ez nem kétséges. Vagy olyan, mint az oxigén (ha a Sweet zenekarnak hinni lehet), mert ha túl sokat kapsz belőle, akkor eluralkodik rajtad, de ha keveset, abba belepusztulhatsz. Akkor inkább legyen sok.

A szerelem tudományos szempontból is elég viharos, mert annyi változást indukál a szervezetben, de különösen az agyban, ami igazán megéri a tanulmányozást. A szenvedélyről (és persze a központi idegrendszerre tett hatásáról) napestig lehetne beszélni, de most nyolc őrületes pontot sorolunk fel.
1. A szerelem komoly hormontolulást vált ki. Aki először szerelmes, szinte elszáll, amikor megtapasztalja a túláradó hormonok hatását az agyra. Keményen dolgozik az oxitocin, a "szeretethormon", a diopamin, az "örömhormon", és nemi hormonok, mint a tesztoszteron és az ösztrogén. Más hormonok sem akarnak kimaradni a buliból, például az adrenalin pörgeti a szívet. Összességében előáll a heves érzések sajátos euforikus keveréke.

Igaz szerelem: megvan a titok

Erotika, harmónia, a szívek és agyak közelsége - így összegzi az igaz szerelem titkát egy filozófus. Kattintson!

2. Csoda-e ezek után, hogy a szerelem függőséget okozhat? Mindannyian tudjuk, hogy rögeszmés gondolatokhoz és legyőzhetetlen vágyhoz is vezethet, hogy minden pillanatot a kedvessel lehessen tölteni. Ez bizony függőség. És az elvonási tünetek gyorsan jelentkeznek. A szerelem fáj - tartja a népi bölcselet. Idegrendszeri kutatások kimutatták, hogy a szeretet a szó szoros értelmében olyan, mint a kábítószer: ugyanazt a rendszert aktiválja az agyban, mint a kokainfüggőség. Helen Fisher antropológus szerint a romantikus szerelem az egyik leginkább függőséget okozó anyag a Földön.

3. A szerelem aktiválja az opioid rendszert. A romantikus szerelem és a vonzerő képes üzembe helyezni az agy opioid rendszerét, amely hasonló anyagokat bocsát ki, mint a heroin és az ópiát alapú fájdalomcsillapítók. A tudósok azt gondolják, ez a rendszer arra szolgál, hogy segítsen kiválasztanunk az ideális partnert, amikor megpillantjuk, megjelennek a jutalmazó érzések.

4. A szerelem zuhanórepülésbe viheti a szerotoninszintet. Kutatások szerint a romantikus szerelemmel járó alacsony szerotoninszint az egyik központi eleme a rögeszmés-kényszeres betegségnek. Ez magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért képesek emberek vakon szerelmük tárgyára fókuszálni. A legtöbben egy idő múlva kigyógyulnak belőle. De van, aki úgy marad, s arra jobb nem is gondolni.

5. A szerelem szétzúzza az összeszedettséget. Aki szerelmes, tudja, hogy az több is lehet, mint zavaró. Idegtudósoknak sikerült kimutatni, hogy a szenvedélyes szerelem összefügg az érzelmek intenzív változásával és a fókuszálás képességének változásával, valamint a csökkentett kognitív kontrollal. Ami azt jelenti, hogy a szerelmes kevésbé megbízhatóan képes ráirányítani a figyelmét különböző dolgokra, és nem mindig képes a kordában tartott logikus gondolkodásra.

6. A szerelem megerősíti az empátiát és az érzelmek feldolgozásának képességét. A szerető kedvesség aktiválja az agy empátia- és érzelemfeldolgozó központját, míg csökkenti az agyi aktivitást azon a területeken amely az önmagunkra összpontosított gondolatokért felelős. A szerető-kedvesség meditáció továbbá megnöveli a szürkeállománynak a térfogatát az érzelmeket feldolgozó agyterületen.

A szerelem őrjítő és felemelő, függőséget okoz

A szerelem őrjítő és felemelő, függőséget okoz

7. A szerelem különböző szakaszaiban az agy aktivitása másféle lehet. Egy tavalyi tanulmány az agyi aktivitást rögzítő MRI felvételek alapján be tudta azonosítani, hogy a páciensek a szerelemnek éppen melyik stációjában vannak. Például amikor valaki szerelembe esik, az agy jutalmazóközpontja válik igen aktívvá.

8. A szerelem, ha befészkelte magát az agyba, ott is maradhat egy életen át. Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy hasonló aktivitás tapasztalható régi, boldog házasságban élő párok és azok bizonyos agyterületei esetében, akik éppen most szerettek egymásba. A kutatók szerint ezek az agyterületek annak a nyomait őrzik, hogy milyen mélyen szerettek egymásba a párok, s hogy a szerelmet évtizedekig képesek voltak megőrizni.

Hát nem őrületes a szerelem?

Forrás: Huffington Post

Tisztelt Doktornő! 8 éve vagyok párkapcsolatban a barátnőmmel, mind a kettőnknek első szerelem/párkapcsola...

Kedves Kérdező! Ezt nagyon nehéz megmondani, erre valószínű, hogy még a barátnője sem tudja a választ. Azt kell mondjam, hogy természetes az, ha a barátnője másokkal is szeretne tapasztalatokat szerezni. Ha most meggátolja ebben és val...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+17, +25 °C
Minimum:
+11, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt észak felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan alakulnak ki záporok.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag